Skip to main content

Cristoiu: Sânziana Buruiană sau Adelina Pestriţu, subiecte pentru EVZ? "Doar dacă se sinucideau sau erau violate"

 

Dacă în 1992-1993 existau personaje ca Sânziana Buruiană, Adelina Pestriţu sau Simona Senzual aveau loc în Evenimentul zilei de atunci? Ion Cristoiu răspunde clar: "Doar dacă se sinucideau sau erau violate".

Publicitate

Aceasta era politica ziarului condus atunci de Ion Cristoiu.

Tabloidele de la noi sunt soft, „seminţe de dovleac”. Au un merit: publică ceva de citit.

Ion Cristoiu, la PaginademediaTV:

„Noi, la Evenimentul zilei, în anii de început nu cultivam - e o greşeală spus - tabloidul. Noi am mers mult pe zona pe care merg şi alte ziare, chiar şi quality, crime, deci pe fapte senzaţionaliste. Pentru noi o starletă din asta era subiect numai dacă se sinucidea sau era violată.”

"Tabloidele noastre sunt tabloide soft. Ele, de fapt, fac un fel de publicitate mascată acestor vedete: că s-au dus la cumpărături, se mărita, s-au îndrăgostitit. Despre ele, noi, Evenimentul Zilei, probabil că am fi dat lucruri groaznice."

"La noi tabloidele sunt aşa, un fel de seminţe de dovleac. Sau bombonele. Aţi văzut ce ştiri sunt despre vedete, starlete şi showbiz: că s-a dus, că a cumpărat. E clar că sunt aranjate. Adevăratul tabloid, sau poate adevăratul ziar, este cel care publică despre o vedetă ceva ce ea vrea să ascundă."

Despre tabloide, cu Ion Cristoiu

Transcriere realizată de Mediafax Monitorizare.

Petrisor Obae: De ce consuma lumea atat de mult tabloide, parerea dumneavoastra?
Ion Cristoiu: E o intrebare foarte buna. Tabloidele sunt totusi print, da? Deci iata ca ele arata ca nu e o prabusire a printului. Ce semnal da asta? Tabloidele publica lucruri de citit, pe care oamenii le citesc. Inseamna ca mai exista pe print posibilitatea ca omul sa citeasca.

Problema mare este ca, in occident, deja au inceput sa creasca saptamanalele. De ce? Saptamanalele si lunarele asigura un anumit public pe care internetul nu il satisface. De exemplu, Historia atinge 15,000 de tiraje. Suntem o revista de nisa, lunara. Dar nu ar avea atat de mare succes pe internet, pe net. Televiziunile si netul sunt pentru stiri, pentru, asa, din minut in minut, asa le vad eu. Oamenii se uita sa vada ce s-a mai intamplat dar cand vor sa citeasca ceva, nu-l mai citesc. Dar pot sa citeasca un reportaj, un articol.

Petrisor Obae: Dar in tabloide gasesc altceva.
Ion Cristoiu: In tabloide nu gasesti stiri la zi din politica. In sensul asta am spus. Nu spun ca vor sa citeasca despre Napoleon. Eu spun ca undeva e o nevoie de lectura. Daca eu citesc un articol despre o starleta, care de-obicei nu se intampla la zi poate e un articol care tine loc de altceva. In loc sa citeasca Shakespeare, citeste despre starleta aia.

Tabloidele noastre sunt tabloide soft

Petrisor Obae: Daca in 1992-199393 existau Sanziana Buruiana, Adelina Pestritu, Simona Senzual, aveau loc personaje ca acestea in Evenimentul Zilei de atunci?
Ion Cristoiu: Noi nu cultivam, e o greseala spus, tabloidul. Noi am mers mult pe zona pe care merg si alte ziare, chiar si Quality, crime, deci pe fapte senzationaliste. Pentru noi o starleta dinasta era subiect numai daca se sinucidea sau era violata.

Tabloidele noastre sunt tabloide soft. Ele, de fapt, fac un fel de publicitate mascata acestor vedete: ca s-au dus la cumparaturi, se marita, s-au indragostitit. Despre ele, noi, Evenimentul Zilei, probabil ca am fi dat lucruri groaznice. Adica in sensul acesta. Noi nu avem tabloide hard, cum au englezii. Adica saptamanale sau cotidiene care sa dea despre vedete, ca sunt politice, ca sunt jurnalistice, lucruri pe care vedetele le ascund.

La noi tabloidele sunt asa, un fel de seminte de dovleac. Sau bombonele. Ati vazut ce stiri sunt despre vedete, starlete si showbiz: ca s-a dus, ca a cumparat. E clar ca sunt aranjate.
Adevaratul tabloid sau poate adevaratul ziar, este cel care publica despre o vedete ceva ce ea vrea sa ascunda. Asa ca suna la diferite tabloide vedeta si spune: „M-am imbolnavit, ma duc la spital. Veniti sa ma filmati?”. Asta nu este o stire de tabloid.

Petrisor Obae: Poate este mai usor, mai comod pentru ziarist sa faca asa...
Ion Cristoiu: Este infinit mai comod, pentru ca dincolo te costa procese uriase. Si dincolo te costa foarte mult stirea. La noi, informatiile nu costa asa de mult, pentru ca ele sunt sunt livrate.

Vezi interviul integral cu Ion Cristoiu, AICI.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus