Skip to main content

Apel către Parlament: “Vă sesizăm că se exercită presiuni politice”. CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor

 

Vă sesizăm în legătură cu unele presiuni politice exercitate asupra autorităţii autonome aflate sub control parlamentar – CNA”, scriu patru membri ai forului audiovizual într-o scrisoară adresată Parlamentului.

Publicitate

„Declarându-ne solidari cu dl Dan Grigore, vă solicităm audierea la nivelul Comisiilor pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă”, spun Ioan Onisei, (care este şi vicepreşedinte CNA), Narcisa Iorga, Gelu Trandafir şi Valentin-Alexandru Jucan.

Scrisoarea lor, trimisă astăzi Parlamentului:

Noi, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului semnatari, vă sesizăm în legătură cu unele presiuni politice exercitate asupra autorităţii autonome aflate sub control parlamentar - CNA. Aceste presiuni s-au manifestat în mod public, în timp ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat şi a dezbătut o speţă oarecare, în conformitate cu Legea audiovizualului nr.504/2002. Urmare a acestor presiuni, dl Dan Grigore a demisionat astăzi din funcţie (vă ataşăm scrisoarea pe care a făcut-o publică odată cu demisia).

Demisia dlui Dan Grigore din Consiliul Naţional al Audiovizualului este o pierdere pentru această instituţie, dar mai ales pentru publicul al cărui interes ea îl serveşte. Orice autoritate cu activitate în domeniul culturii ori al mass-media ar fi onorată să aibă în echipa sa de decizie o personalitate culturală de valoare precum dl Dan Grigore.

În cadrul unei dezbateri televizate referitoare şi la modul în care îşi exercită mandatul patru dintre membrii CNA, un parlamentar a afirmat despre dl Dan Grigore că este lipsit de onoare. Nu a fost însă singurul exemplu. Acesta este motivul pentru care, declarându-ne solidari cu dl Dan Grigore, vă solicităm audierea la nivelul Comisiilor pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă.

Facem apel către Parlament, forul suprem al statului de drept, să susţină Consiliul Naţional al Audiovizualului în misiunea sa de a aplica prevederile legale.
În efortul său de a responsabiliza instituţiile de presă din domeniul audio-vizual în a-şi asuma obligaţiile legale, precum şi rolul lor în societate, considerăm că CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor. Nu de declaraţii publice ale unora dintre aceştia, făcute în afara cadrului legal privind controlul Parlamentului asupra activităţii CNA, declaraţii de natură să-i afecteze credibilitatea.

Apreciem că intervenţiile publice ale unor parlamentari cu privire la o situaţie aflată în plin proces de analiză de către CNA au fost de natură să influenţa votul membrilor Consiliului, ceea ce vine în contradicţie flagrantă cu legile statului şi, în egală măsură, cu interesul public. Aceasta cu atât mai mult cu cât Legea audiovizualului precizează procedurile prin care parlamentarii pot exercita controlul asupra activităţii CNA, în cazul în care consideră că ea nu se desfăşoară potrivit legii.

Având în vedere că CNA este autoritate autonomă sub control parlamentar, iar membrii Consiliului sunt numiţi de către Parlament prin votul plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, vă solicităm analizarea situaţiei fără precedent în care a fost adus CNA, în sensul asigurării exercitării autorităţii cu care ne-aţi învestit, potrivit Legii audiovizualului.

Vă prezentăm mai jos contextul general în care încadrăm intervenţiile publice ale unor parlamentari la adresa activităţii CNA, în general, şi în mod special la adresa modului în care unii dintre membrii CNA îşi exercită funcţia de demnitate publică.

În fapt, la data de 28.02.2012, CNA a analizat mai multe emisiuni difuzate de către Antena 3 în care s-a folosit limbaj injurios. Au fost făcute mai multe propuneri de sancţionare a postului, printre care şi aceea de difuzare timp de 10 minute doar a textului sancţiunii, conform art.95 din Legea nr.504/2002 şi având în vedere faptul că postul a mai primit în anul precedent 20 de sancţiuni, dintre care jumătate pentru folosirea limbajului injurios şi încălcarea dreptului la demnitate umană. Întrucât în acea şedinţă nu s-a întrunit numărul legal de voturi, decizia de sancţionare a fost amânată.

De la acea dată, în spaţiul public, s-au desfăşurat următoarele acţiuni, pe care noi le considerăm a fi presiuni politice de natură a influenţa votul membrilor, în perioada în care CNA analiza cazul, de-a lungul mai multor şedinţe:

- la data de 29 februarie, PSD a emis un comunicat de presă cu privire la activitatea CNA, viciată de interese politice;
- la data de 1 martie, într-o emisiune moderată de directorul postului aflat în discuţia CNA, dl senator Crin Antonescu a făcut declaraţii cu privire la doi dintre membrii CNA şi a modului în care aceştia îşi exercită funcţia publică;
- la data de 3 martie, dl deputat Mircia Giurgiu a organizat, în această calitate, un miting de protest faţă de CNA şi a făcut apel ca autoritatea aflată sub control parlamentar să nu sancţioneze postul Antena 3;
- la data de 6 martie, dl deputat Mircea Duşa a afirmat că CNA acţionează în sensul cenzurării presei.

Ioan ONISEI, vicepreşedinte CNA

Narcisa IORGA, membru CNA

Gelu Trandafir, membru CNA

Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA

8 Martie 2012

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mata Hari Mata Hari
    Sigur de-ai lui Ungureanu?... Nu cumva de-ai lui Maior?
  • Keo Keo
    @C

    Iti inteleg frustrarea, dar respectul nu se obtine cersindu-l, iar pentru normele morale nu exista instante, cel putin nu pe lumea asta. Asa ca a pretinde ca tocmai CNA sa fie o instanta morala e chiar foarte haios. Fiecare are moralitatea lui, iar daca iti e sila sa deschizi televizorul, schimba-ti jobul.

    Nici pentru principiile jurnalistice nu exista instante. Bine, cu exceptia lui CTP :D. Fiecare scrie si citeste ce il duce capul. Asta e tara. Daca nu e suficient sa schimbi jobul, poti incerca sa schimbi tara.
  • C C
    @ Matat Hari

    Da, da,da, sunt ungureni si trebuie sa scapam cumva de ei, mama lor de dobitoci subversivi! *evil laugh sound effect*
  • C C
    @ keo

    Colegii fiind oricine pe (alt) server, in momentul in care vorbim? :lol: Incep sa te cred ca nu intelegi multe lucruri din viata (virtuala).

    De dragul ocolirii subiectului si raspunsurilor la intrebarile tale retorice si usor rauvoitoare:

    1. Dupa cum vezi, opinia poate fi considerata delict, de vreme ce se iau amenzi pentru ea, se dau demisii si chiar se schimba guverne pentru ea, la nevoie. Uneori, se si moare pentru idei cu adevarat valoroase sau foarte... stupide.
    Cred ca nu prea ai citit presa si nu te-ai uitat cu degetele scoase din urechi la TV, daca traiesti cu iluzia ca e respectat si aplicat Codul Civil, azi, in Romania.
    CNA-ul si Academia Romana sunt utile doar in cadrul conventiei culturale stabilitie intre cetateni educati. Recomandarile lor sunt respectate doar de cei capabili sa se adapteze cutumelor, normelor si principiilor, doar de oameni evoluati, care iubesc in mod decent tara, comunicarea, civilizatia si bunul simt.

    2. Sa speram ca in Gargaramentul Romaniei exista si cineva care poate traduce corect ”strigatul de ajutor” al acestui CNA lipsit de forta si de respectul meritat, ca acel/acei cineva va/vor reusi sa se poarte ca niste cetateni dintr-un Parlament care ar putea reprezenta cu mandrie cativa cetateni care isi doresc doar sa poata sa fie in mijlocul civilizatiei secolului 21... si sa nu le fie greata sa deschida televizorul.
    Sunt in extaz ca inca mai exista interes pentru respectarea limbii romane literare si corectitudinii gramaticale, a genurilor jurnalistice si a comunicarii decente in public! Inca nu traim ca in Jungla sau ca intr-o groapa de gunoi!
    Sa lasam extravagantele lingvistice si comportamentele deviate artistilor si manipulatorilor, sa incercam sa respectam reperele fixate de lumea academica si civilizata. Nu poate fi foarte greu, trebuie doar sa vrei sa fii om, sa respecti cateva principii morale si jurnalistice.

    Stiu ca toate aceste idei nu fac doi bani, daca-s puse in balanta cu banii multi si betia puterii castigate din minciuni si manipulare, din hotie si prostie.
  • poweraxxel poweraxxel
    mondo idiotule, nu "chior-ul" a distrus CNA-ul, ci "telespectatori" ca tine, "dezinteresati" si "revolutionari". Sper ca macar mai tarziu (daca mai devreme se pare ca nu se poate) masa tacuta de alegatori sa vina la alegeri cu imaginea clara a opozitiei. CNA-ul a ajuns sa fie depasit datorita politizarii care l-a blocat deja de destula vreme si a radicalizarii opozitiei (reprezentata de A3 in special) dupa cum chiar Antonescu se lauda ... In indeplinirea rolului sau de indobitocire cu orice pret fara nici o limita, A3 s-a impiedicat pentru scurta vreme de CNA. Ei bine, au reusit sa il calce in picioare. Astazi avem certificatul de deces al CNA. CNA-ul a existat mai mereu, condus intotdeauna de cei ce erau la putere. Nici o opozitie nu a reusit sa il distruga. Odata USL-ul ajuns la putere, ma intreb cine ii va mai opri pe Intacti ... Este bine ca presa sa fie o forta, insa vazand comportamentul unora si estimarile noi puteri politice prevad ca vom avea parte de ceva mult mai urat decat ne-a demonstrat in trecut PSD-ul ...
  • Mata Hari Mata Hari
    Cumva "colegii" au si ei misiunea sa supravegheze site-uri si sa influenteze opiniile?
  • Keo Keo
    Desigur ca aprobarea colegilor nu este relevanta, pentru ca ei stiu mai multe despre tine. Eu personal nu inteleg punctul de vedere... sau locul caldutz de unde privesti lucrurile.

    De dragul discutiei,

    1. da, as avea curaj, de ce sa nu am? E opinia un delict in Romania? Da, legislatia este anacronica. de ce ar fi mai reglementat audiovizualul decat internetul sau tipariturile? Codul Civil tocmai a fost upgradat cu privire la viata privata si dreptul la imagine. de ce mai e nevoie de o alta lege in afara de impartirea frecventelor radio?

    2. rolul cititorilor de reclamatii intre care in lipsa de alte informatii banuiesc ca te afli nu este sa faca pe plac cuiva ci sa aiba un simt al dreptatii. Aci e o alta fractura logica a scrisoricii: incepe prin a ne spune despre institutia autonoma si se termina cu un strigat dupa ajutor. CNA este pentru audiovizual ce este BNR pentru sistemul bancar, iar eu nu l-am auzit pe Isarescu sa planga ca il bat copii mai mari.
  • aidan aidan
    ma intreb ce presiuni s-au exercitat asupra domnului jucan venit in cna de nici doua saptamani?cata sensibilitate!
  • C C
    @ keo
    Comentez pe mai multe site-uri, insa nicaieri nu am senzatia - ca aici - ca as vorbi singur si ca nu citeste nimeni ce spun.
    Chiar obisnuiesc sa le cer colegilor sa imi confirme daca imi vad si ei comentariul, ca sa nu mai simt ca doar eu mi-l vad :lol:

    Reiau:
    Daca ai avea un trust media impotriva ta, combinat cu cateva partide si cu toti forumistii ambulanti care se cred Garibaldi si sunt sigur toti ca ei nu pot gresi, ai avea curajul sa propui foarte concret schimbarea Legii Audio-Vizualului??
    Nu te mai intreb ce ai face daca ai fi femeie sau artist si te-ai simti hartuit(a), ca nu vreau sa-mi periclitez imaginea de comentator cu copite. :lol:
    Sper ca ai prins ideea si ca nu iti va fi prea greu sa o iei in serios.
    Tot de dragul discutiei si al empatiei: ar fi frumos daca ai incerca sa vezi prin ochii cuiva obligat sa verifice reclamatiile telespectatorilor care nu cred in manipulare media sau sa te sesizezi singur(a) cand e cazul sa verifici daca se respecta Legea, dar sa stii SIGUR ca, indiferent ce vei hotari, vei nemultumi una din tabere. :)
    Stii vreo solutie pentru a scapa de teroarea asta?
    Sigur ca stii.
  • Keo Keo
    Mi se pare aberant ca o institutie publica sa se duca inlacrimata in parlament sa spuna: "mami", a dat PSD un comunicat si mie imi tremura picioarele de la presiunile politice. Niciun om integru nu se poate plange de presiuni politice atata timp cat astea sunt de fapt niste vorbe. Cine se teme de santaj e santajabil, iar cine se teme de "presiuni" are bube multe.
  • poweraxxel poweraxxel
    Dupa atatia ani de la "revolutie", episodul de ieri seara de pe Pro (Las Fierbinti) ar trebui sa ne lase un gust amar. Filmul se vrea a fi o parodie. Din pacate, evenimentul prezentat cu lux de amanunte pe televiziunile de stiri ieri chiar inainte de difuzarea episodului demonstreaza ca viata bate filmul, si ca scenariul nu trebuie considerat o parodie ci o varianta mai "light" a realitatii ...
  • mondo mondo
    Inca o institutie distrusa de chior. acest neam de hun are in sange demolarea si distrugerea . cine-l poate opri?
  • poweraxxel poweraxxel
    Cei din CNA trebuiau sa plece cu totii odata cu Dan Grigore. Limitele bunului simt au fost depasite, si odata cu apropierea campaniei electorale vor fi uitate. Rolul CNA-ului este deja depasit de fapte. Cand ei atrag atentia ca unii, in salbaticia cu care prolifereaza mizerii si asmut prostimea la gatul altora sunt acuzati de cenzura. Cat de penibili trebuie sa fie Intacti ...
    Dupa atata amar de vreme de cultivat mojicia si prefacatoria, Intactii au acum ocazia sa si culeaga roadele. Pacat doar ca pentur asta, au distrus ceea ce trebuia sa fie cainele de paza al democratiei. Pacat ca i-au pus lesa si il folosesc in interes propriu unii care nu au mare legatura cu democratia ...
    Propun ca toti membrii CNA sa fie demisi, iar in locul lor sa fie numiti Dan Voiculescu, Mircea Badea, Gadea si Ciutacu. Cum credeti ca va arata presa atunci???
  • george george
    penibil.. presiuni politice exercita doar puterea iar ei sunt oamenii puterii... penibil
  • C C
    @ keo

    Ooo, ce miasma subtire! Te pomenesti ca nu vezi nimic de schimbat in Legea Audio-Vizualului si ti se pare aberant sa apelezi la cei care au creat-o stramb, fara sa le-o arunci in fata??

Trimite un comentariu

sus