Skip to main content

Mirela, dublu rol într-un reportaj Antena 1: bugetară şi vânzătoare în piaţă

 

ACTUALIZARE 2: Am găsit-o pe Mirela Bugetara! Vedeţi un interviu în exclusivitate cu "Mirela" (pe care o cheamă de fapt, Mirabela!), vânzătoare în Piaţa Crângaşi. AICI. Un material realizat de Înpanamea şi montat de Paginademedia.ro.

Publicitate

ACTUALIZARE 1. Reprezentanta Antena 1, responsabila de imagine a Observatorului, Dorothea Ionescu Vânău, comentează situaţia pe Facebook: „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”.  Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de ... lei nu-şi poate permite decât două roşii, atunci când se duce la piaţă”. Poziţia integrală a reprezentantei Antena1, ca răspuns la un text al Kamikaze (care a semnalat greşeala), în articol.

Ea este Mirela. “Este bugetară şi câştigă salariul minim pe economie”, arată un reportaj al Antenei 1. Mirela este filmată cumpărând două roşii. “Atâţia bani am”, explică ea, în materialul care vrea să demonstreze că românii au ajuns să cumpere legume la bucată.

Câteva secunde mai târziu, Mirela apare undeva în fundal, în plan îndepărtat, ca vânzătoare la o tarabă.

Capturile foto Paginademedia.ro au fost făcute de pe site-ul Antenei 1. Ulterior, filmul cu înregistrare ştirii a dispărut de pe site, de la acest link.

Până la ora redactării articolului, oficialii Antenei 1 nu au formulat un răspuns legat de dublul rol al bugetarei Mirela şi de motivul pentru care reportajul a fost scos de pe site.

Gafa reporterilor de la Antena 1 a fost semnalată iniţial de cei de la revista Kamikaze.

Mirela cumpără roşii

Bugetara Mirela explică

Bugetara Mirela vinde la tarabă

Cum comentează reprezentanţii Antenei 1 situaţia

Într-o scrisoare publicată pe Facebook, responsabila de imagine a Observatorului, Dorothea Ionescu Vânău, nu neagă greşeala reporterului, dar nici nu o confirmă, ea face un apel către esenţa ştirii, lăsând la o parte felul nefericit în care a fost realizat reportajul.

  • Am citit cu stupoare mica piesă de mare manipulare proletară pe care au zămislit-o colegii de la Kamikaze în legătură cu o ştire de la Observator, în care interlocutorul dintr-un sincron apare câteva minute mai târziu într-un alt rol decât cel pe care şi-l asumă mai devreme.
  • „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”.  Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de ... lei nu-şi poate permite decât două roşii, atunci când se duce la piaţă”. În cazul nostru, miza erau, însă, nişte cifre care prezentau scăderea drastică a consumului, nicidecum cine şi cum impersonează. Şi Mirela..., draga de ea, Mirela... dacă Mirela e bugetară şi vinde roşii în piaţă ca să-şi poată cumpăra roşii, la rândul ei? E de investigat.
  • Nu mai vorbim de ce şi cum fac televiziuni aparent respectabile, când fac să curgă apa pe sub picioarele reporterului, să se vadă că vine viitura, de te ia cu tot cu televizor.

Poziţia integrală, de pe Facebook, în continuare:

Am citit cu stupoare mica piesă de mare manipulare proletară pe care au zămislit-o colegii de la Kamikaze în legătură cu o ştire de la Observator, în care interlocutorul dintr-un sincron apare câteva minute mai târziu într-un alt rol decât cel pe care şi-l asumă mai devreme. E spaţiul mic şi ora întârziată ca să fac deconstrucţie de mesaj aici şi acum, aşa cum ar merita frumuseţe de comunicare care-ţi dă la cheie o oră de curs. Şi zic:

Dragi tovarăşi, să ne păstrăm raţiunea trează şi să învăţăm să gândim cu mintea noastră, că de-aia ne-a dat partidu’ minte:

1. Avem de-a face cu o ştire care vorbeşte despre cât de prohibitive  au ajuns legumele, în condiţiile în care Guvernul nostru, cum ar veni el însuşi, umple spaţiul public cu mărirea salariilor (în primul rând) pentru creşterea consumului. Asta înseamnă că veniturile populaţiei nu fac faţă cu inflaţiunea şi că puterea de cumpărare a scăzut. Şi se bazează pe indicele preţului de consum, despre care INS zice că a crescut, în februarie, cu 100%.

2. Avem de-a face cu o ştire în care un producător de cartofi care ar vinde cartofii româneşti se plânge că e gâtuit de importatori, care dau cartofii străini pe bani mai puţini, ceea ce e jenant pentru economia noastră şi e o problemă reală, vorbită şi răsvorbită pe toate gardurile, de la televizor până la Comisia Europeană, doar, doar aude cineva.

3.  Avem de-a face cu o ştire făcută după exact aceeaşi reţetă după care toate televiziunile prezintă un aspect social din spaţiul vital al oamenilor, al românilor, n’est ce pas, care este, el, spaţiul, asigurarea hranei şi o minimă decenţă de trai. Să vă spun cum se face o astfel de ştire: se ia un interlocutor care impersonează românul de rând, în acest caz bugetarul, şi se aduce la sincron, pentru a ilustra cazul. „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”.  Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de ... lei nu-şi poate permite decât două roşii, atunci când se duce la piaţă”. În cazul nostru, miza erau, însă, nişte cifre care prezentau scăderea drastică a consumului, nicidecum cine şi cum impersonează. Şi Mirela..., draga de ea, Mirela... dacă Mirela e bugetară şi vinde roşii în piaţă ca să-şi poată cumpăra roşii, la rândul ei? E de investigat.

4. ...Şi încheiem apoteotic cu frumuseţe de diatribă. S-o mai ascultăm o dată: „Cum se măsluieşte un reportaj ca să iasa Băsescu prost”, de parcă Basescu e broker la preţuri. Ceci n’est pas une pipe. Sau, bine, poftim: objects in the mirror are closer than they appear.  Hate-speech-ul ăsta mă face să mă întreb: chiar aşa, cum se poate manipula o ştire ca asta, ca să iasă Preşedintele prost? De unde până unde? Încă o dată: ceci n’est pas une pipe. Dacă Mirela într-adevăr nu e bugetară, iese Băsescu prost? Sau bine?

5. Pentru că nu mi-a amorţit sarcasmul, cum ar fi spus domnul Eliade, voi sfârşi printr-o amintire de kopilărie proletară, ka să fiu în acelaşi ton cu diatribele şi ku kritica raţiunii impure, cu minciuni şi mikşunele, de kând se scria muska pe perete, mai mincinos cine nu krede:

Tata este pe traktor

Mama kozonaci ne face

Iar noi învăţăm cu spor

Kând e pace.

*Acest text a fost şi este un pamflet, desigur.

PS: (3.a.  Nu mai vorbim de ce şi cum fac televiziuni aparent respectabile, când fac să curgă apa pe sub picioarele reporterului, să se vadă că vine viitura, de te ia cu tot cu televizor. Dau exemple în particoler.)

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • SP SP
    La fel de detasat si calm privesc si eu...
    De amuzat , da, ma amuza multe din comenturile postate ...nu ale tale , ptentru ca ale tale nu au nici un haz : sunt plate.
    Aia cu "stapanii tai" n-ai prea nimerit-o...vezi tu , de-aia nu ai nici un haz ESTI doar un postac cu norma . Cariciul e bonus de la mine ...nu de alta dar sa ai alternativa cand ti se apleaca de la pisic.
  • adr"i"ana adr"i"ana
    Promitem sa vorbim/scriem incet , in soapta , fara zgomot sa nu-ti tulburam somnul...
  • Dan Dan
    Ce aveti cu saraca Mirela, facea si ea un ban "cinstit" de la Felix. Cat despre rosiile alea doua, erau de fapt furate la cantar de precupeata noastra.
  • ionel ionel
    asa a facut. chiar eu l-am ajutat sa o dea jos din basculanta. :)) esti dus/a rau e tot...
  • Dan Dan
    Intr-adevar, naucitor comentariul coanei Dorothea, de aia nici nu mai poate fi accesat pe FB.
  • adryana adryana
    Si de ce n-ar fi vorba de Basescu si de PDL?! Nu ei conduc tara?! Nu ei ne-au adus unde suntem?!... Cand ne va conduce Opozitia, vom critica Opozitia daca VOM TRAI RAU!... Oricum, si in perioada guvernarii Nastase, si a guvernarii Tariceanu, am avut crestere economica, locuri de munca, investitii straine, nivel de trai acceptabil. Acum, in timpul guvernarii Basescu, cei bogati s-au imbogatit si mai mult, cei saraci au ajuns muritori de foame, coruptia si clientelismul au atins culmi nebanuite. Si noi trebuie sa criticam Opozitia?!... Ar trebui sa va scoleasca mai bine pe voi, astia, postacii cu misie!
  • zuzu zuzu
    Pai Alex Dima a refuzat un catralion de dolari, spaga ... el este cel putin un zeu.

    Oricum, rusine celor care utilizeaza astfel de facaturi (cazul Antena1). Asa este cand ai reporteri cu 12 milioane pe care-i folosesti 10-14 ore, cauta sa te faca.
  • zgura zgura
    Ce faceti, ba, atata galagie pe aici, ce nu e clar? Bugetara Mirela si-a luat si job la taraba ca sa isi permita doua rosii, in loc de una
  • geo geo
    Dorothea Ionescu Vânău or este ori se face ca este proasta...rau de tot...
  • seba seba
    Aici nu e vorba de PDL si Basescu, aici e vorba de opozitia impotenta care nu e capabila sa faca nimic, decat sa ne toarne noua gogosi.
  • seba seba
    Bai, sa latre da-i incolo, dar sa nu cumva sa si muste.
  • Mirela Universala Mirela Universala
    Mirela Bugetara este deja vedeta pe FB, cu fan-page. Cica e pe bune, femeia sufera de dedublare instanta - caz f rar in Romania, surprins live pe TV.
  • mad79 mad79
    @ionel-vrei sa zici ca Alex dima a luat zapada din alt sat si a acoperit satul ala plin de zapada,doare pentru a face un reportaj?????
    Mergi la neuro sa te controleze!!!!
  • victor victor
    Bestial raspunsul doamnei de la Antena. Stiri sau teatru si film, tot una. Pe sub vocea Mirelei trebuia bagat si un pian trist. Ca doar toata regia avea scopul nobil de a intelege mai bine strea :)
  • PS PS
    Pai, uite, eu sunt tolerant cu tine.
    Citesc, calm, detasat, ma amuz de ceea ce ai scris...
    Eu nu vreau sa fiu obiectiv !!!!
    Stapanii tai vor avea parte de toleranta zero.
    Toti. Si obiectiv.
    O singura corectura, foarte importanta: doar pisica.

Trimite un comentariu

sus