Skip to main content

Războiul Bibliilor: Patriarhia spune că Biblia distribuită de Adevărul nu e ortodoxă. Adevărul: Biblia e una singură

 

Publicitate

ACTUALIZARE 2: Peter Imre, director general Adevărul Holding: "Biblia va rămâne la chioşcuri. Mai ales în Săptămâna Mare, orice dispută dispută de acest fel nu este în interesul creştinătăţii", a spus Imre pentru Paginademedia.ro. Mai mult, în articol.

ACTUALIZARE 1. Trustul Adevărul Holding a trimis un punct de vedere oficial ca un răspuns la comunicatul Patriarhiei. "În nici un material de presă sau promoţional Adevărul  nu a pretins sau susţinut că Biblia care apare împreună cu ziarul este o versiune ortodoxă, catolică, neoprotestantă sau sinodală. Biblia e una singură." Comunicatul integral, în text. 

Patriarhia Română a emis astăzi un comunicat despre Biblia distribuită împreună cu ziarul Adevărul. "Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă şi conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române", au spus oficialii în comunicat.

Biblia este tradusă de Dumitru Cornilescu şi a apărută anul acesta (2012) la editura ”Orizonturi” din Bucureşti.

Comunicatul integral, în continuare:

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE:

Astăzi, 10 aprilie 2012, cotidianul Adevărul a început să vândă împreună cu ziarul la toate punctele de difuzare a presei şi în librăriile proprii o ediţie revizuită a Bibliei traduse de Dumitru Cornilescu, apărută anul acesta (2012) la editura ”Orizonturi” din Bucureşti.

Deoarece mai mulţi credincioşi ortodocşi au sesizat deja Patriarhia Română cu privire la faptul că au fost induşi în eroare de către cotidianul Adevărul prin oferirea spre vânzare a unei Biblii neoprotestante, solicităm acestei publicaţii ca în articolele promoţionale şi în spoturile publicitare să ofere informaţiile corecte despre ediţia Bibliei pe care o difuzează.

În acelaşi timp, îndemnăm clerul ortodox să informeze comunităţile de credincioşi despre faptul că Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă şi conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române.

(P) Vrei să explorezi pieţe noi şi mai riscante, dar cu un potenţial de creştere mai mare?

Poziţia oficială a Adevărul Holding:

Referitor la comunicatul transmis presei astăzi de Patriarhia Română, cu privire la publicarea Bibliei împreună cu ziarul Adevărul, conducerea trustului Adevărul Holding face următoarele precizări:

  • Ziarul Adevărul recunoaşte şi respectă rolul Bisericii Ortodoxe Române şi, în consecinţă, nu doreşte să intre în polemici sau să ştirbească autoritatea Bisericii naţionale.
  • Ziarul Adevărul se adresează tuturor cetăţenilor români, indiferent de confesiune.
  • În nici un material de presă sau promoţional Adevărul  nu a pretins sau susţinut că Biblia care apare împreună cu ziarul este o versiune ortodoxă, catolică, neoprotestantă sau sinodală. Biblia e una singură.
  • Biblia care apare împreună cu ziarul Adevarul este Biblia creştină, aceeaşi pentru întreaga creştinătate indiferent de confesiune. Din punctul nostru de vedere, ea se adresează tuturor creştinilor vorbitori de limbă română. Diferenţele de traducere şi interpretare - care apar inclusiv în ediţiile acceptate de BOR - le lăsăm pe seama bisericilor şi teologilor.
  • „Lucrarea nu conţine nici un fel de comentarii sau alte consideraţii şi reprezintă o traducere justă a formei originale a Bibliei. Ceea ce deosebeşte aceste confesiuni sunt interpretările pe care fiecare dintre ele le dau Bibliei. Lucrarea publicată de noi nu cuprinde nici un punct de vedere sau comentariu pe marginea textului Bibliei”, precizează şi Editura Orizonturi, deţinătoarea drepturilor de traducere pentru ediţia apărută împreună cu ziarul Adevărul.
  • În completarea acestor informaţii precizăm că traducerea Cornilescu a fost considerată în epocă „net superioară oricărei alte traduceri, fiind prezentată într-o limbă suplă şi curgătoare, care lipseşte oricărei alte traduceri” (Alexandru Maianu, „Viaţa şi lucrarea lui Dumitru Cornilescu”).

Peter Imre: Biblia va rămâne la chioşcuri

Biblia distribuită astăzi împreună cu ziarul Adevărul rămâne la chioşcuri, a declarat pentru Paginademedia.ro Peter Imre, director general Adfevărul Holding.

Peter Imre:

"Biblia va rămâne la chioşcuri. Mai ales în Săptămâna Mare, orice dispută dispută de acest fel nu este în interesul creştinătăţii"

"Adevărul respectă necondiţionat Biserica."

"Credem că există o singură Biblie şi că este bine ca aceasta să circule, să ajungă la cât mai mulţi români. Credem cu tărie că această carte este una singură."

"Sperăm să ajungă la cât mai mulţi creştini, indiferent din ce congregaţie ar fi."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bibicu Bibicu
    Cum biblia e una, vorba lui nea Imre, la fel, Bibicu e unul. Te rog frumos sa nu mai folosesti acest pseudonim! E al meu, da?
  • ElenaS ElenaS
    Domnule Peter Imre,
    Eu consider ca am fost inselata de trustul "Adevarul". Am cumparat "Biblia"(20 lei), negandind nicio clipa ca va permiteti ca, in saptamana dinaintea Pastelui, sa distribuiti biblii neoprotestante. Va rog sa-mi spuneti unde pot merge sa v-o inapoiez. Nu vreau sa primesc banii inapoi, dar nici s-o tin in casa, in niciun caz s-o distrug. Interesele meschine materiale va sunt cu mult mai aproape decat grija pentru o informare corecta. Ati dovedit-o.
  • monica monica
    Cred ca am descoperit cauza lipsei revistei VIP de la tarabe... Nu a fost tiparita pt ca s-a bagat toata hirtia de la ADH in Biblie. Marfa....
  • emanuel emanuel
    Diana-Elena... cand am spus ca nu sarbatoresc Pastele m-am referit la neoprotestanti de genul adventistilor nu la protestanti. Stiu ca anumite culte protestante serbeaza Pastele conform calendarului gregorian. Daca citesti si interpretezi si Biblia la fel de atenta precum ai citit postarile de mai sus atunci inteleg logica ta protestanta; insasi traducerea gresita a Sfintei Scripturi (Cornilescu) si talcuirea ei dupa bunul plac constituie un eres, dovada unei greseli care se razbuna si se arata in multimea nenumarata a eresurilor si a sectelor. Suntem datori sa ne aparam, sa dovedim credinta ortodoxa in fata eresurilor eterodoxe. Ne obliga la aceasta Mantuitorul si Evanghelia, Apostolii si Sfintii Parinti, Maica Domnului, stiinta si constiinta. A nu ne apara inseamna a ne face vinovati si in fata oamenilor si in fata lui Dumnezeu. Doamne ajuta!
  • seba seba
    Mami draga, ce spui? “Mandria merge inaintea caderii”? Oare pe Cornilescu ce l-a impins sa traduca Biblia? Nu putea sa impartaseasca Cuvantul lui Dumnezieu (cum ii spuneti voi) daca nu avea o traducere personala? Pe Luther ce la impins sa faca "reforma"? Smerenia te pomeni. Dar pe zecile si sutele de "pastori" care se rup de congregatiile lor si-si fac "biserici" dupa chipul si asemanarea lor...ce-i impinge de la spate? Duhul lui Dumnezeu? Biblia aceea de care astia zic ca e doar una? Raspunsul l-ai dat singura si e adevarat. Restul e sirop, pietism neoprotestant cu care poti doar sa-ti justifici alegerea, adica eresul. Pentru cei care doresc o scurta prezentare a cultelor neoprotestante, a se vedea http://www.odaiadesus.ro.
  • seba seba
    Domnu' Imre...o legatura pentru d-voastra: http://silouanthompson.net/journey. Poate "aterizeaza Dumnezeu" si pe chelia lu' matale.
  • Diana- Elena Diana- Elena
    M-am bucurat de raspunsul intelept pe care l-ati dat Patriarhiei romane si de asemenea plin de putere. Cred ca este o armonie intre titlul ziarului "Adevarul" si ceea ce inseamna defapt Cuvantul lui Dumnezeu:ADEVARUL. Este nevoie ca oamenii sa ajunga la acest Cuvant ptr a primi iertare, mangaiere, stare de cainta si smerenie...("cum sa cunoasca daca nu le-a propovaduit nimeni?)! Imi pun anumite semne de intrebare....in ideea ca nicio alta confesiune nu a reactionat impotriva acestul lucru ziditor (desi din cate stiu traducatorul D.Cornilescu a fost parte chiar din biserica Ortodoxa, mai apoi fondator al Bisericii Evanghelice Române). Omul asta l-a iubit pe Dumnezeu si a iubit ceea ce spune in Scriptura, a vrut sa impartaseasca mai departe ce spune Domnul prin Duhul Sfant nu l-a interesat altceva si n-a avut alte scopuri decat sa-L faca cunoscut.Crede ca fiecare, indiferent de statut sau de ierarhie in societate sa inceapa sa se bucure de lucrurile bune, ce indeamna oamenii la bine, nu sa ia masuri impotriva acestora. Spune si Biblia: mai degraba sa lucreze ptr a face altuia un bine. De ce nu luptam impotriva mizeriei ce o vedem cu adevarat zi de zi sau sa dorim sa ne aprinda pasiunea ptr suflete ce au nevoie de Dumnezeu? "Mandria merge inaintea caderii", citeam astazi, si cred cu tarie ca despre asta e vorba cand din motive egoiste , (chiar necunoasterea Bibliei si din partea celor ce au "functii" inalte), exista impotrivire din partea celor ce ar trebui sa ni-l descopere pe Dumnezeu. "Dar Domnul nu se uita la ce se uita omul, omul se uita la ce izbeste ochiul, dar Domnul se uita la inima." Ma incurajeaza cei ce nu privesc la fata oamenilor, ci la inima si vor ca aceea sa fie vesnica!" si de asemenea :"nu judecati ca sa nu fiti judecati"...eu cred ca daca ai o incredintare in inima ca pe calea ce ti-ai ales-o sa mergi e buna, mergi inainte dar nu judeca pe cel de langa tine indiferent de confesiune. Cred ca atata timp cat traiesti o viata placuta cu curata inaintea lui Dumnezeu nu poti si nu mai doresti sa-i privesti pe ceilalti ca niste pierduti, caci nu cunosti, ci te vezi pe tine in starea ta adevarata si pacatul din tine te preocupa" caci in pacat m-a zamislit mama mea." Isaia pana sa fie atins de Dumnezeu se uita la oameni si numai "vai de voi " zicea, dar cand s-a intalnit cu Dumnezeu si Acesta i-a atins inima, el spune:"vai de mine, caci sunt un om cu buzele necurate." Proverbele din Biblie spun sa evitam cearta de vorbe care nu duce decat la rau. Haideti sa privim spre Sarbatorit. ( Ps: sa stii ca protestantii Sarbatoresc atat Pastele, cu bucurie ptr jertfirea Domnului Iisus, cat si in Saptamana Mare au adumari ptr rugaciune si lauda!) Mai am de mentionat ca versetele ce le-am scris le-am spus din minte cum le retineam. posibil sa fie schimbari minore. Esenta e aceeasi.)
  • emanuel emanuel
    'un crestin oarecare' - e diferenta enorma intre 'au fost mantuiti' si 'se vor mantui'. Pentru lamuriri citeste 2 carti... oarecare: Preot Ilarion Felea - Ereticii si ratacirile lor doctrinare si Clark Carlton (fost neoprotestant) - CALEA de la Protestantism la Ortodoxie. Pe prima o gasesti gratis pe scribd.com Doamne ajuta!
  • emanuel emanuel
    Tot respectul Dumitru! Adevarat ce ai scris. Din pacate pare ca te lupti cu morile de vant. Un adevarat crestin ortodox vede si miroase de la distanta cum sta treaba cu bibliile. Cine cauta cu adevarat gaseste. Eu unul am avut n dileme cu diferentele dintre bibliile Cornilescu si cea sinodala; de cateva luni le studiez in paralel si am realizat ca cea Cornilescu are lacune atat fizice cat si de talmacire a Sfintei Scripturi. Neoprotestantii merg doar pe principiul 'sola scriptura' dar nici macar lucrul asta nu-l fac (mai mult sau mai putin constient) in adevar. Ceea ce este foarte curios e ca Adevarul a ales sa publice o biblie neoprotestanta in conditiile in care neoprotestantii NU SARBATORESC PASTELE. E doar o 'coincidenta'? Ceea ce a facut Adevarul nu e deloc laudabil. Eu cred ca a a facut asta constient si se urmareste pe termen lung si cu pasi marunti renuntarea la credinta adevarata (ortodoxa) stramoseasca. Doamne ajuta si Dumnezeu sa va lumineze pe toti!
  • un crestin oarecare un crestin oarecare
    Cred ca se face mare caz pentru nimic. Era corect ca cei de la Adevarul sa redea istoricul acestei traduceri si sa sublinieze controversa, iar daca nu au facut acest lucru, era normal ca BOR sa faca aceasta clarificare, pentru ca cei care cumpara sa stie pe ce dau banii.
    Daca insa Adevarul a spus cine a scris biblia si exista o biografie a autorului, atunci comunicatul BOR nu este justificat, avand cel mai probabil scopul de a-si proteja resursele financiare.
    Nu-mi propun sa intru in dispute teologice despre cate feluri de crestinism & biblii ar trebui sa fie, dar mi se pare absurd orgoliul reprezentantilor tuturor bisericilor crestine, care pretind in parte ca ei il reprezinta pe adevaratul Dumnezeu.
    Acesta nu poate fi decat unul, chiar daca intr-o biblie scrie ca "vor fi mantuiti" si in alta ca "au fost mantuiti". pare ca omenirea nu a evoluat deloc, mai ramane sa-i ardem pe rug pe cei care au alta parere si deja ne intoarcem in Evul mediu.
    In afara de asta, mai am o mare nemultumire: este mare pacat ca BOR iese in evidenta numai cu asemenea comunicate. Mi-as dori sa stiu ca exista actiuni de ajutorarea a batranilor si bolnavilor, ca s-a infiintat un azil pntru bolnavi incurabili, ca ajuta copiii orfani sau saraci, ca se implica activ in probelmeel sociale ale Romaniei. Poate chiar o fac, dar ce vedem noi sunt doar proiectele unei catrdrale uriase de jumatate d emiliard de euro, preoti ucigasi, violatori, maicute adulterine samd.
    Mare pacat!
  • arbeitmachtfrei arbeitmachtfrei
    Bine ca a aparut, ca ramasesem fara hartie igienica.
  • Bibicu Bibicu
    Felicitari Imre! Ai reusit sa te pui bine, in Saptamana Patimilor, si cu mirenii carora nu le-ai mai platit salariile din februarie, dar si cu preafericitele fete bisericesti! Au ei dreptate ca esti pe cale sa pornesti un cult neo-protestant (erezie!) secondat de cuviosii Grigore-Urangutanie si Borcanie-Piticanie. Sa n-o uitam nici pe doamna cu coasa, Oana Barbara! Faceti toata ziua vraji si ramayane, pe salarii babane. Necuratilor!
  • Dumitru Dumitru
    Conducerea Adevarul Holding a avut o intentie laudabila, au incercat sa ofere o biblie impreuna cu ziarul in saptamana patimilor.
    Din pacate, din necunoastere sau dimpotriva pentru ca doresc promovarea unei alt doctrine crestine au oferit o editie neaprobata de BOR.
    BOR nu a incasat bani nici anul trecut cand Jurnalul a publicat o alta editie a Bibliei, insa editia cu pricina reproducea textul tradus de IPS Bartolomeu Anania.

    Eu personal nu vad nicio problema nici in gestul facut de Adevarul de a publica o editie bazata pe traducerea Cornilescu - sunt liberi sa promoveze oricare editie -
    nici in comunicatul Patriarhiei care si-a anuntat enoriasii ca editia respectiva nu este una agreata de BOR.
    Patriaehia nu a spus "Nu cumparati!" ci a anuntat care versiune de Biblie este cea distribuita de Adevarul.
  • Dumitru Dumitru
    Aceasta este o speculatie personala a unuia din autorii acelui articol) .
    D. Cornilescu a avut binecuvantarea sa faca o traducere actualizata a Bibliei, insa s-a convertit la protestantism inainte sa isi finaizeze opera, deci Biblia tradusa de el si de Teodor Popescu (tot preot ortodox convertit ulterior) nu a apucat sa fie revizuita si eventual aprobata de BOR.

    Vezi si blogul lui Octavian Racu dar si mentiunile despre viata lui Dumitru Cornilescu de pe situl dumitrucornilescu.ro (sit neoprotestant).
  • Sfantul Duh Sfantul Duh
    Materialele trimise la tipar nu au fost sfintite de catre un sobor de preoti preafericti cu mici atentii, iar calculatoarele pe care s-a lucrat sunt pline de pornografie, poze cu Bianca Dragusanu si Daniela Crudu luate din Click - se stie ca cele doua sunt trimisele Satanei sa suceasca mintile barbatilor -, manuscrisul Marchizului de Sade si Bambi! Din cate stiu eu, in tipografia unde s-a tiparit se mai trag si reviste pentru adulti, carti de joc, etichete de medicamente halucinogene si carti pentru copii! Erezie!!! Plus ca angajatilor care au lucrat la proiectul acesta li se fac vraji! Altfel nu-mi explic de ce mai vin la munca fara sa fie platiti, sigur Satana si-a varat coada si aici!!!

    Cozonaci fericiti la toata lumea!

Trimite un comentariu

sus