Skip to main content

A picat un mit. Mac-urile sunt de fapt vulnerabile

 

Publicitate

Kaspersky Lab a publicat raportul incidentelor informatice ale lunii aprilie, cel mai important eveniment fiind marcat de apariţia botnet-ului Flashfake, o reţea formată din 700.000 de computere-zombie cu sistem de operare Mac OS X. De asemenea, un alt incident al lunii trecute este marcat de două campanii de spam, care utilizau Blackhole, un tip de exploit foarte periculos.

În aprilie, 700.000 de computere cu Mac OS X din întreaga lume au fost infectate cu troianul Flashfake, devenind componente ale botnet-ului cu acelaşi nume. Infractorii cibernetici au folosit aceste computere pentru diferite operaţiuni ilegale, una dintre acestea fiind generarea de rezultate false în motoarele de căutare.

Experţii de la Kaspersky Lab au publicat o analiză detaliată a modalităţii în care Flashfake a atacat computerele utilizatorilor, dezvăluind principalele surse de răspândire a infecţiei – blog-uri WordPress compromise la finalul lunii februarie 2012 şi începutul lunii martie. Aproximativ 85% dintre blog-urile infectate erau din SUA.

Evoluţia metodelor de atac folosite de infractorii cibernetici a reprezentat unul dintre punctele cheie ale acestei campanii malware. Aceştia nu s-au mai bazat doar pe metodele de inginerie socială, ci au exploatat vulnerabilităţi în Java, accelerând astfel procesul de exploatare în masă a sistemelor Mac OS X.

Varianta completă a raportului privind evoluţia malware-ului în luna aprilie poate fi accesată online.

Foto: SayPeople

Autor: George Hari Popescu george.haribicla.ro
viewscnt

Comentarii

  • Valentin Valentin
    Inteleg ca redactorii/blogerii nu sunt foarte tehnici, dar nici chiar asa. " The signed JAR would only work if the user accepts the installation" - pentru mine inseamna ca, in continuare, securitatea unui sistem de operare este foarte mult influentata de utilizator. Acest lucru se poate intampla pe orice sistem de operare.

Trimite un comentariu

sus