Skip to main content

(P) Cum să protejaţi lemnul din exterior, cu o tehnologie inovatoare. Testată în ţările scandinave şi Groenlanda

 

O soluţie inovatoare, testată în condiţii extreme, în mai multe locuri din lume, în ţările scandinave şi chiar într-un laborator din Groenlanda. Experienţă din 1777. Sadolin Tinova, de la Akzo Nobel, vine cu lac pentru protecţia construcţiilor de lemn din exterior, de la garduri şi podele, la cabane, terase şi mobilier de grădină.

Publicitate

Câteva detalii:

De ce să protejăm lemnul?

Construcţiile din lemn sunt afectate de mai mulţi factori:

Apa si umiditatea. Modificările în conţinutul de apa fac lemnul sa se umfle
sau din contra, sa se contracte. Aceste procese, în special daca sunt repetate
si au loc într-un interval scurt de timp, provoaca fisuri în structura lemnului.

Radiaţiile Ultraviolete. Razele UV distrug lignina din lemn. Lignina este componenta
ce acţioneaza ca un liant pentru celulele lemnoase, precum cimentul în
peretele de caramida. Scaderea conţinutului de lignina duce la slabirea structurii de suprafaţa a lemnului. Astfel, lemnul capata o culoare gri, devine poros si predispus la
Infiltraţiile apei.

Temperatura. Variaţiile de temperatura afecteaza în mod direct conţinutul
de apa din structura lemnului. Umflarea sau contracţia lemnului dau nastere
unor forţe mecanice ce contribuie la scaderea rezistenţei acestuia.

Ciupercile ataca lemnul. Ciupercile fac lemnul sa capete o nuanţa albastruie. Nu toate ciupercile conduc la degradarea structurii lemnului, unele dintre ele cauzând doar
modificari de culoare, asa-numita albastrire.

Ce aduce Sadolin Tinova

Tinova este un lac de impregnare pe bază de apă, conceput pentru faţade, case din lemn, ferestre, uşi, terase, garduri şi mobilier de grădină. Durabilitatea de până la 12 ani se bazează pe o tehnologie inovatoare patentată Hybrid Technology™.

Pentru a proteja cât mai bine lemnul, specialiştii de la Akzo Nobel i-au studiat comportamentul în condiţii meteorologice extreme, în diferite locuri din lume.

Experienţa dobândită pe diferite continente, combinată cu tehnologia avansată şi perfecţionarea materiilor prime, le permite acestora să creeze produse care să ofere protecţie fără compromisuri pentru lemn, în toate condiţiile. Rezultatul muncii lor constă în dezvoltarea unor produse de ultimă generaţie, brevetate – tehnologia inovatoare Advanced Hybrid Technology™.

Aceasta se bazează pe interacţiunea unică şi complementară a două răşini de înaltă calitate, cu dimensiuni moleculare diferite.

Prima răşină pătrunde adânc în lemn, protejându-l din interior şi consolidând structura acestuia.

Cea de-a doua creează la suprafaţă un strat extrem de rezistent, care protejează lemnul de efectele dăunătoare ale apei şi ale radiaţiilor UV. Astfel, se obţine o protecţie eficientă şi de durată a lemnului.

Află mai multe detalii de pe site-ul www.sadolin.ro.

SADOLIN este o marca cu tradiţie de secole. Originea ei dateaza din 1777 când în Danemarca a fost înfiinţata prima fabrica de vopsele pentru lemn.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mercadeo internet mercadeo internet
    De ani buni, betonul a domnit, fara a imparti cu nimeni întâietatea in construcţia caselor individuale. De altfel, problema alegerii materialului de construcţie nu exista. Dar de aproape 10 ani, alte soluţii au parasit confidenţialitatea pentru a propune un răspuns atât de performant. Si s-a constatat, in sfârşit ca un sistem constructiv, chiar daca poate fi ascuns in spatele finisajelor de faţada păstrează o complicitate primordiala. Apoi avem posibilitatea de a alege si, deci, timp de comparare. lata cele mai bune motive ce pledează in favoarea utilizării lemnului pentru construcţia caselor de locuit si nu numai. De la o arhitectura frumoasa la una umana! Este de parte timpul cind ideea casei de lemn nu evoca decit o casa de munte veche, un grajd, un adăpost. Material natural, lemnul are o mare capacitate de a prelua eforturile in ciuda unei greutati reduse si a unei uşurinţe de asamblaj, permiţând execuţia tuturor formelor geometrice. Acesta ne conferă o libertate remarcabila pentru fuziunea libera a alegerilor estetice, a stilului de viata, a constrângerilor economice, precum si cele ale terenului. Lemnul este deasemeni utilizat la finisajele exterioare unde da posibilitatea unor multiple interpretări. Patina timpului, vopseluri cu un ton cald sau cele strălucitoare, lemnul isi aduce aportul sau cu textura sa, liniile, reliefurile sale si oferă viata care se integrează in toate mediile, urbane sau la sate.

Trimite un comentariu

sus