Skip to main content

“Tatăl” Duminicii în familie, despre începuturi Mihaela Rădulescu: “La început a venit pe gratis”

 

Publicitate

EXCLUSIV. Octavian Iordăchescu, părintele Duminicii în familie, povesteşte în exclusivitate pentru Paginademedia.ro despre începuturile emisiunii, despre cum a intrat Mihaela Rădulescu în format, dar şi despre emisiunea de acum de pe Realitatea TV.

La început, Mihaela Rădulescu a venit pe gratis”, îşi aduce aminte Octavian Iordăchescu, cel care a lansat Duminica în familie împreună cu Dumitru Moroşanu, acum aproape 15 ani.

Iordăchescu povesteşte că şi emisiunea de acum, de pe Realitatea TV, trebuia să fie realizată de el, împreună cu Ovidiu Moroşanu şi să se numească Duminica în familie (pentru că ei deţin brandul). La un moment dat însă “nimeni de la Realitatea n-a mai răspuns la telefon, la mail sau la mesaje”. Alegerile Mihaelei a fost produsă de o altă echipă.

Totodată, într-un text scris în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, intitulat Mitraliera Mihaela Rădulescu, “tatălDuminicii în familie o ironizează pe Mihaela Rădulescu: "Nu trebuie sa fii genial, nici sa castigi concursul “master–chef” pentru a reusi sa faci un produs digerabil daca ai reteta invatata bine de la cei ce stiu."

Octavian Iordăchescu, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:

"Un vechi banc spune ca un meserias de la Cugir – uzina de masini de cusut si arme – si-a propus sa-i faca sotiei cadou – o masina! Azi o piesa, maine alta, luate din fabrica, au ajuns toate acasa si suparare mare: oricum monta bietul om piesele, tot mitraliera iesea. Cam asta i se intampla si Mihaelei! “Duminica in familie” a fost singurul format care i-a iesit bine asa cum noi am intuit cu ani in urma si care a impus-o in lumea televiziunii."

Înainte de textul despre Mihaela Rădulescu, povestea emisiunii Duminica în familie, dar şi a Alegerilor Mihaelei, noua emisiune:

Petrişor Obae: Cum a apărut ideea cu emisiunea Mihaelei Rădulescu pe Realitatea TV?
Octavian Iordăchescu: Pe la începutul anului, am fost contactat de cei de la Realitatea TV pentru un format Duminica în familie, adaptat pentru un post de ştiri. Înainte de asta, chiar Mihaela Rădulescu ne-a anunţat într-un mesaj că “o să lucrăm din nou”, dar nu am ştiut despre ce este vorba.

Noi le-am dat formatul celor de la Realitatea. Ne-au cerut să îl mai lucrăm. L-am mai aranjat puţin. Stabilisem să îl începem de 8 martie. Am văzut şi viitorul platou în construcţie. Ştiu că ni s-a cerut o reducere de buget, o redimensionare a lui. Am făcut-o Şi deodată toţi au dispărut. Apoi nu a mai răspuns nimeni la telefon, la SMS, la mailuri. Inclusiv Mihaela Rădulescu. Nu ne-a mai chemat nimeni. Se întâmpla prin martie.

Tatulici a fost singurul care ne-a răspuns, ne-a spus că şi pe el l-au încurcat, dar nu el este cel care decide acolo.

Ce vedeţi pe post seamănă cu ce aţi propus?
Sigur că seamănă, dar nu este chiar la fel. Ce face Mihaela Rădulescu este o emisiune orientată mai mult pe divertisment, decât ce am propus noi: o orientare pe ştiri. Noi ne gândeam să lucrăm formatul pe specfificul unui post de ştiri, aşa cum ni s-a cerut. Ei nu au mai făcut asta.


Întorcându-ne la începuturi, când a fost prima emisiune Duminica în familie? Cum a apărut programul?
Prima a fost în 1998, dar începuturile sunt mai timpurii.
Prin 1995, am fost o perioadă director de programe la Antena 1. Aşa l-am cunoscut pe Sorin Oancea, care, dacă îmi aduc aminte, se ocupa de revista Preţul succesului. După un timp, eu am plecat, mi-am făcut firmă.

După vreo doi ani, prin 1997, mă sună Oancea: “Domnu’ Iordăchescu, vrea şefu’ să mă numească şef la Antenă. Dacă e să accept, mă ajutaţi, faceţi consultanţă?” De ce nu? L-am adus şi pe Dumitru Moroşanu “fratele meu” care tocmai îşi dăduse demisia din TVR.

“Am o rugăminte”, a zis Oancea. “Daţi-mi un program de patru ore, pentru duminică. În trei luni, să se dubleze audienţa”. Mi-aduc aminte că în contract porneam de la 0,2. Noi, în patru săptămâni, am crescut de opt ori! În trei luni, aveam deja opt rating!


Ideea de bază a emisiunii?
Nu am vrut să fie ceva acaparator. Am pornit de la ideea că românii se aşează duminica la masă, în familie. Emisiunea nu trebuie să îi distragă, ci să fie acolo, cu ei. Să nu se oprească din mâncat ca să se uite la televizior, să nu îi oprească de la cee ce fac. Emisiunea îşi are bazele în vechile emisiuni duminicale de la TVR.

La Mihaela Rădulescu cum aţi ajuns?
Am făcut o grămadă de castinguri. Şi ea era pe lista noastră de la început. O ştiam de la Tele 7 abc. La un moment dat, s-a întâlnit cu colega noastră, Ada Vertan. Vii, a întrebat-o? Vin şi gratis, a spus ea. Şi aşa a fost, la început.

În martie 1998, i-am dat drumul. Trebuia să intre la sfârşitul lui 1997, dar a trebuit să facem un Revelion pentru Antena 1. A mers foarte bine, iar adevărul adevărat a fost că Duminica a fost primul program care a ridicat Antena.


Cum a apărut numele?
Noi l-am ales, este al nostru. Şi la Realitatea TV tot Duminica în familie trebuia să se numească. Ei au pus Alegerile Mihaelei pentru că nu au mai lucrat cu noi, iar titlul Duminica în familie este marca noastră.

Cât a lucrat Mihaela Rădulescu gratis?
Nu ştiu exact. Puţin, până când am început să câştigăm. La început, făceam jumate jumate cu Antena şi costurile, dar şi publicitatea.

După două trei emisii, am început să câştigăm şi bani. Pot spune că am câştigat bani cu Duminica în familie.


Aţi încercat şi alte prezentatoare?
Mihaela, după doi ani, s-a hotărât să plece, apoi s-a întors înapoi şi tot aşa.

Am încercat şi cu altele, dar nu a mers: Monica Davidescu (soţia lui Temişan), Prinţesa Briana Caradja şi altele.

E greu să găseşti un înlocuitor, cineva care să nu vorbească cu invitaţii pe baza unui text scris, ci pe baza unei idei. Nu doream să îi punem vorbele în gură. Un om căruia să îi meargă mintea, să aibă informaţia şi să ştie să o prelucreze. Să vorbească liber, nu să joace un rol. Apoi trebuie să treacă ecranul, ceea ce e îngrozitor de greu.

E greu să o înlocuieşti pe Mihaela Rădulescu?
E foarte greu. Ea este foarte bună, este excepţională chiar.

Reporniţi Duminica în familie, pe formatul de acum?
Dacă Antena îl vrea, am deja patru idei de fete care pot prezenta. Noi vrem. Doar să vrea şi Antena.


MITRALIERA MIHAELEI RADULESCU

Octavian Iordăchescu a scris şi un text despre prima emisiune realizată de Mihaela Rădulescu la Realitatea TV. Vedeta este comparată cu “o mitralieră”. Răspunsul, mai jos:

“Nu trebuie sa fii genial, nici sa castigi concursul “master–chef” pentru a reusi sa faci un produs digerabil daca ai reteta invatata bine de la cei ce stiu. Diverse ingrediente, puse, dupa gust, pot adauga oarece nuante fara mare importanta. Este si cazul fostei noastre colege, Mihaela Radulescu, care de-a lungul anilor a incercat tot felul de retete dar s-a intors la vechea matca, uneori spasita, alteori mimand inocenta.

S-a intamplat ceva si in aceasta saptamana, cand, dupa doua luni de tratative cu statia la cererea conducerii Realitatea TV (format, deviz, generice, conceptie scenografica, etc.), Mihaela si staff-ul sau au hotarat ca pot face si singuri ceea ce propuneam noi. Am asteptat cu nerabdare sa vedem noul format, asa cum ne propunea “noua si valoroasa echipa”. Si ce-am vazut? “Alegerile Mihaelei”, un produs “copy–paste” dupa conceptia, filozofia si formatul impus de noi de-a lungul anilor.

Un vechi banc spune ca un meserias de la Cugir – uzina de masini de cusut si arme – si-a propus sa-i faca sotiei cadou – o masina! Azi o piesa, maine alta, luate din fabrica, au ajuns toate acasa si suparare mare: oricum monta bietul om piesele, tot mitraliera iesea. Cam asta i se intampla si Mihaelei!

Duminica in familie” a fost singurul format care i-a iesit bine asa cum noi am intuit cu ani in urma si care a impus-o in lumea televiziunii. In rest? Un pic de impostura, un pic de lasitate si chiar un pic de nerusinare. Altfel nu se explica brusca tacere a tuturor celor de la statie - patroni, vedeta, producator! Au fost cuprinsi brusc de sindromul strutului cu capul in nisip – ignorand ca s-ar cadea sa ne comunice un raspuns!

Desigur nu stie toata lumea ca a da buna ziua e o optiune dar a raspunde este o obligatie. Chestie de educatie.
Peste toate, mai citim si declaratii despre viitorul format “infotainment” – despre minunatul colectiv, etc, etc.
Tot o vorba veche spune ca daca ai bagat picioarele in supa, macar nu le mai misca, nu fă valuri !”

Octavian Iordachescu

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • totipentruunu totipentruunu
    De obicei nu ne pierdem vremea in polemici pe net, dar de data asta este de datoria noastra sa o facem .
    Domnule Adevar , sursele dvs nu sunt verificate si verificabile din trei…surse.
    Si nu exista nimic mai nesigur decat sursele din anturajul “radulescu” , daca la ele va referiti.
    Cine a plecat in spume de la ProTv , umpland-o pe Mona Segall de noroi , ca e un producator tiranic si coleric si ca nu poate lucra cu un asemenea om ?Cine facea crize de furie , inainte de emisie , cine isi facea de ras colegii in timpul emisiilor in direct ? Cine avea leafa de diva si echipa , leafa de servitori? Cine facea si desfacea contracte , cine anunta , cu surle si trambite , la o transmisiune in direct , ca se retrage in mijlocul contractului , cine calca pe oricine in picioare pentru satisfacerea propriilor interese , cine pleca repetat din contract, in functie de toanele hormonale , cine platea penalitati si amenzi pentru derapajele divei (care, desigur , nu si le putea permite din leafa uriasa), cine ramanea fara buget pentru gafele pe care le facea diva in emisie , pentru publicitatile “mascate “pe fata, cine vorbeste de “praduirea sponsorilor” ??? Daca nu ati fost in mijlocul treburilor si nu stiti despre ce vorbiti , nu va mai dati drept “sursa”. Sau faceti ca Elena Udrea care a intrat in direct la telefon , la o emisie , si s-a dat drept telespectatoare ? Tot trebuie sa fi invatat ceva , intre timp , de la diva de Plescoi !. Sa va spuna chiar angajatii(ele) Mihaelei , de la firma , care se plangeau la o petrecere pe langa Bucuresti , de lefurile mizerabile pe care aceasta le plateste ! si o faceau in public , la o masa cu multa lume !Alea da “surse” de nadejde !
    Cat despre veleitetile de realizator ale divei, pentru unii ar parea normal ca aspiratia ei sa fie suprema si sa-si justifice cu scuze hilare toate lipsurile caracteriale. Dar nu e chiar asa…
    Cat despre noi , patru oameni , care am lucrat ca prostii si cu entuziasm la noul proiect pentru Mihaela , suntem cea mai sigura “sursa” posibila si , daca tineti cu vedeta si nu doriti sa dam din casa tot ce nu trebuie spus niciodata in public despre o diva , credeti-ne pe cuvant ca adevarul dvs este o mare minciuna gogonata ! Dar nimeni nu mai pune botul la aceste scuze si jene conjuncturale , sau cel putin nimeni care sa conteze ! Daca tot aveti acces la surse atat de sigure , puteti sa ne spuneti cu cat tupeu si nerusinare cineva , din anturajul divei , ne-a contactat pe unul dintre noi sa plece din echipa si sa vina , pe sest , sa lucreze cu ea in particular ? Si cum de nu ne-a anuntat nimeni , macar din bun simt , ca nu mai facem aceasta emisiune , ca nu trebuie sa mai cheltuim bani si energie (s-au facut si generice muzicale , de catre compozitorul AT, s-a angajat trupa live cu care s-a lucrat repertoriu special dedicat , s-au facut studii de piata , contracte de marketing , strategii si scenarii de promovare , dosare cu subiecte , s-au construit momente si rubrici , s-au angajat consultanti de specialitate pentru domenii straine Mihaelei , precum sportul , topul muzical , tineret , s-au alcatuit programe de transmisiuni de la Olimpiada de la Londra cu un specialist dedicat proiectului ,s-a supravegheat realizarea decorului , etc…pentru ca totul sa fie profi cu adevarat si cu continut interesant ) ? Relatiile producator-moderator au fost perfecte (cel putin ziua cat se lucra in grup, caci nu stim noaptea ce alte posibile “intersectari”sa mai fi avut cele doua ), nimeni nestiind ca , de fapt , vom fi injunghiati , crestineste , pe la spate.De insasi Diva ! La un moment dat nimeni de la Realitatea n-a mai raspuns la telefon iar Mihaela ne-a transmis , printr-un sms catre producator, ca vom amana probabil pe toamna , daca tot n-am inceput odata cu grila de primavara. Asta a fost tot. Dar si sursele noastre ne-au spus ca Mihaela a fost , pe ascuns , pe la platou , fara sa ne convoace , ca totusi emisa va incepe in 20 mai. Si ca se cauta echipa(unul dintre noi chiar a fost contactat , dupa cum va spuneam anterior!). Orice decizie ar fi luat postul sau Radulescu si din orice motive , ar fi trebuit sa ne fie adusa la cunostinta. Macar dintr-un elementar bun simt si dintr-o formala aparenta de buna crestere.Un gentleman agreement , in tarile civilizate , cand sunt de fata toate partile contractante , cu cate trei reprezentanti, are valoare legala. Nu stim la ce cantina au mancat acei domni , acea gasca de la Realitatea , pe care nici nu am cunoscut-o macar(dar pe care unii dintre antevorbitori vad ca o cunosc foarte bine ) , dar este clar ca s-au indopat cu nesimtire care le-a daunat grav caracterului. Credeti ca mai deconteaza cineva ceva din cheltuielile facute? Nicidecum . In virtutea carui act?
    Si daca tot vorbiti de “surse” , domnule Adevar-minciuna ,sa va mai zic una dintr-o sursa foarte sigura(si inregistrata!) : o duduie (daca insistati , o sa va dau si numele ei), de data asta din anturajul extrem de apropiat al domnului ex-sot , a spus ca postul este foarte suparat ca noi am fi dat comunicat de presa fara sa stie el (postul !). Faptele si datele de pe ziare dovedesc ca interviul oficial din presa , despre noua emisiune , l-au avut domnii Enache si Tatulici.Si au dat publicitatii totul , cu lux de amanunte, mai putin despre continut(unde habar nu aveau , caci ei nu faceau emisia , doar se impaunau si aveau meritul ca “nu se opuneau”). Dar au numit si echipa de producatori. Ei cum si-au permis sa dea informatii (si despre noi) fara sa ne anunte ? ca doar eram parteneri recunoscuti , nu? De a doua zi au inceput sa ne sune telefoanele , fiecare ziarist cerand informatii din ce in ce mai elucudubrante gen: cu ce avion o sa vina Radulescu , cum face sa fie aici in week-end , o sa fie emisiune in direct ,se impaca cu fostul sot , de ce…etc? Noi le-am spus ca nu putem sa ne referim decat la continut si, ca sa nu mai raspundem tuturor ce ne venea la gura, am pus pe hartie o pagina despre emisie cu ceea ce era de bun simt sa se stie , pe care am oferit-o celor care ne contactau. Inclusiv am dat-o acestei paginidemedia. Si acum sa revenim de unde am pornit ideea. Persoana din anturajul domnului Schwartzenberg, neavand nici in clin , nici in maneca cu televiziunea (c i cu afacerile) , stia faptele , interpretate la a 536427-a mana .Deci , s-o lasam mai moale cu “sursele” dvs. Dar , desigur , domnul Enache s-a inflamat tot in orgoliul lui , ca poate vroia sa fie el realizator (nu stim sa existe vreo emisie facuta de Sorin Enache vreodata , pe vreun post de televiziune , daca stiti , anuntati-ne !).Realitatea.ro s-a inflamat , ca doar si ea e agentie de stiri , de ce sa nu fie intrebata ! Si poate chiar si Radulescu , care a vrut imediat sa ii trimitem continutul paginii pe care am dat-o presei. Ea oricum primea tot ce lucram noi, de cate ori aparea ceva nou conceput. Dar niciunul , din acesti flambati in grup , nu a inteles ca noi am dat doar raspuns la ce am fost intrebati dupa ceea ce ei comunicasera deja oficial. Sau au inteles , dar s-au facut ca nu inteleg. Pentru ca le-a convenit sa ne scoata din ecuatie , cu acest pretext.Probabil , am analizat noi tardiv , acesta sa fi fost momentul rupturii…nimeni nu ne-a luminat nici azi !
    Cat despre caracter si cine e mai coleric decat cine , vor spune altii . Autorizati , nu pe “surse”. Oricum, noi cei care facem aceasta meserie din spate, stim clar ca ea nu se face cu manusi si cu prefacatorie si nici cu temperament melancolic. Poate doar daca joci in Liga mica.Sau daca iti place sa iti furi singur caciula. Doar unii care chiar s-au aflat in mijlocul actiunii pot judeca , nu barfitorii pe la colturi , expulzatii pentru incapacitate , cei care abandoneaza cursele grele sau observatorii de la marginea terenului .Noi stim ca divele trebuiesc protejate si crescute si ca ele nu se dau in stamba in public, dar ca in spatele lor doar o mana de fier le poate feri de dezastrul profesional. Ca dovada ca Radulescu nu prea a dat-o in bara , profesional , pana acum. Si nici nu credem ca Mihaela a vorbit pe cineva de rau. Nu-i sta in fire. Oricat de nemultumita ar fi fost de ceva , pe Mihaela , in sase ani de zile de cand lucram in aceasta echipa , nu a auzit-o nimeni vorbindu-si de rau , pe la spate , colegii. De injunghiat pe muteste , pe la spate , da ! de spus in fata , raspicat si autoritar, da ! dar de vorbit in spate , nu ! Cel putin nu in public ! Asa ca , “sursa “ dvs ori era pitita in vreun dormitor , ori este parerea dvs personala. Mihaela nu este niciodata “sursa “indirecta a frustratilor.
    Noi nu vrem neaparat sa ii luam apararea Mihaelei , dupa ce ne-a tras-o cum ne-a tras-o (si nu e prima oara , cunoastem istoricul echipei in care lucram si care nu inseamna numai “Duminica in familie”), dar am invatat un lucru , de la aceasta doamna “colerica”: ca intotdeauna adevarul e de baza ! si ca daca il ocolesti , intr-o zi , cand te astepti mai putin , o sa iti puna piedica ! Da , cei care nu suporta adevarul si care nu sunt perfectionisti , pot s-o numeasca “colerica “. E mandra de asta si e mandra ca nu e nici pres de sters picioarele vedetelor (oricat ar fi ele de parfumate !)si nici toleranta cu mediocritatea. Daca dvs va place sedinta ieftina pe care o face acum diva la emisiunea ei , sub bagheta necolerica a Danei Mladin , inseamna ca , oricum ar fi , este si pe gustul unora si o felicitam ca a gasit si acest segment de nisa ! Se poate , deci , oricum . Nu este totdeuna nevoie de meserie multa, asta am invatat si noi din proprie experienta.
    Dar vrem sa luam apararea “colericei”care nu a stiut cum sa-si mai laude si cocoloseasca vedeta la orice emisie , cum s-o protejeze si s-o fereasca , cum si-a luat castane in cap pentru subiecte neautorizate din sumar dar picate peste noapte din gandurile Mihaelei , cum a ajutat-o la fiecare impas in direct , cum ne casapea daca ceva nu era pregatit la milimetru (tocmai ca Mihaela sa nu aiba ce comenta), cum ne tinea pana in miezul noptii ca sa verifice orice detaliu, cum i-a facut toate mofturile , chiar si pe cele in care nu credea , sucindu-le , spontan , ca sa iasa bine , cum s-a certat cu sefii si a platit penalizari in loc sa le plateasca Mihaela si cate si mai cate. Toate facute din prea mult temperament “coleric”. Decat cu prostul la castig , mai bine cu desteptul la paguba.

    Pe de alta parte , din nicio sursa alta decat capul nostru personal , nu credem ca putem judeca in vreun fel pe domnul Tatulici. Credem ca e valabil , mai degraba , “cherchez la femme”, dar in alta ograda ….
    Si tot din “surse” sigure (trei ! ) va mai putem spune , ca sa va linistim , ca acum Mihaela va avea succes ! Asa cum merita , de fapt !Mai ales ca nu are concurenta pe intervalul compact !Ce mai conteaza ce emisiune face si cu cine ! Ea este Radulescu si nici nu poate fi altceva sau altcineva decat este !
  • autorizat autorizat
    toti am lucrat gratis la inceputurile noastre. Unii si mai tarziu , daca a fost nevoie.
  • mania mania
    o gasca de hoti la realitatea tv in frunte cu Tatulici , rusine!!! au distrus un post care era formator de opinie, cat despre raduleasca si lipsa ei de respect fata de cei cu care a lucrat , exista o expresie...
  • Raitaru babanu' Raitaru babanu'
    La Realitatea TV puterea e detinuta de o gasca de prieteni cu radacini prin ProTV: Sorin Enache, Madalina Radulescu si Robert Tatarus sunt imbarligatorii de baza iar Tatulici e un dinozaur cu combinatiile lui. Au ceva editori foarte ok, un sef bun Cristi Coman si cateva vedete ok gen Nedelea, Paula Rusu venita de la Pro si ea, Diana Enache (pila lui Sorin Enache, ceva ruda, dar si ea ok de cand aparea noapte pe la Casa Presei). Mai nou au mai aparut Ion Ionita, Dorin Chiotea si cuplul Stan - Zeicescu care sunt cu toti foarte buni si a plecat Oana Dobre, si ea foarte buna. In rest, praf si pulbere. Cretuleasca e praf si n-are credibilitate dupa ce a slugarit pe la PSD, se aude ca tot fitoasa a ramas. Succesuri!
  • adevarul adevarul
    Din sursa sigura va pot spune ca proiectul initial,,Duminica in familie,, nu a fost aprobat din cauza numirii in functia de producator a Corinei Voicu , Mihaela nu vrea sa mai lucreze cu ea datorita comportamentului coleric si a praduirii sponsorilor.
  • curiosul curiosul
    Ce sa faca si Tatulici decat sa imparta banii de la emisiune jumi-juma cu Dana Mladin , Domnul Iordachescu trebuia sa-i propuna lu Tatulici varianta asta , sa nu uitam ca la Realitatea hotia se practica la greu.
  • kiko kiko
    cind zic sefii de la rtv, ma refer fix la catalin popa, ca sa fim foarte clari.
  • kiko kiko
    comportamentul strutului era si pe vremuri la realitatea si e si acum la rtv. corespondentii externi nu erau platiti cu lunile, erau dusi cu vorba, erau mintiti. a fost o faza misto cu corespondentul din statele unite, o tipa care statea in florida si care nu mai fusese platita de vreo 6 luni. ea nu suna, sefii nu o sunau etc. si brusc la un moment dat e prins necolaiciuc in state si e inchis in... florida... :D sefii rtv ii roaga pe cei de la externe sa o sune pe corespondenta sa o convinga sa mearga acolo, sa vada ce e cu necolaiciuc. tipa accepta, cu conditia platii restantelor, de citeva mii de dolari. evident, au incercat sefii sa o abureasca din nou, dar tipa s-a tinut tare. asa ca nu a primit nici banii, dar nici nu a mai facut nicio corespondenta.

Trimite un comentariu

sus