Skip to main content

ActiveWatch, despre Carmen Valică şi Liliana Ciobanu : "Jurnaliştii sunt înfieraţi securistic"

 

Publicitate

Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent au organizat astăzi o conferinţă de presă pentru a lămuri situaţia jurnalistelor Liliana Ciobanu şi Carmen Valică, acuzate de câţiva politicieni, dar şi a lui Raul Sanchez Costa, de la cotidianul El Pais (fost bursier al Institutului Cultural Român), care a publicat interviul cu premierul Victor Ponta.

”Totul a pornit de la materialele apărute săptămâna trecută pe diverse site-uri şi bloguri, preluate apoi de diverşi politicieni aflaţi la putere. Este vorba de o listă de jurnalişti înfieraţi securistic. Jurnalişti care ar fi stricat imaginea României prin informaţiile pe care le-au publicat pentru instituţiile media la care colaborează”, a declarat Răzvan Marin, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

Carmen Valică, corespondentul radioului public la Bruxelles, a fost acuzată de către senatorul PSD Dan Şova că ar fi dezinformat-o pe Vivianne Reding. Cotidianul.ro, deţinut de Cornel Nistorescu, a preluat informaţia fără a cere vreun punct de vedere jurnalistei.

La rândul ei, Liliana Ciobanu, jurnalist freelancer şi corespondet la CNN, a fost acuzată că ar fi fost plătită de agenţiile de informaţii, că ar fi scris sub acoperire şi că firma ei ar fi primit finanţări de la stat.

Raul Sanchez Costa a fost acuzat că ar fi "agent de presă al regimului Băsescu".

Ambele jurnaliste au trimis drepturi la replică la Cotidianul.ro, însă acestea nu au fost publicate.

Mircea Toma, ActiveWatch: "Este vorba de deturnare, de disculpare a unor declaraţii care au aprins Bruxelles-ul. Este construită o imagine a unei reţele de conspiratori. Este vorba de lucruri extrem de grave."

Liliana Ciobanu:

 "Prin aceste articole se încearcă să se inducă faptul că corespondenţii pentru presa străină ar fi maşini de propagandă ale propriului guvern. Am decis să dau în judecată cotidianul.ro şi voi începe demersurile în cel mai scurt timp şi voi încerca să aduc acest subiect şi în atenţia presei internaţionale. Am sesizat şi organismele internaţionale ale presei."

"Este important să avem o poziţie puternică pentru că acest lucru se va reflecta în imaginea jurnaliştilor pe termen mediu şi lung."

Carmen Valică:

"În cazul meu, deşi informaţiile iniţiale au apărut pe un blog, au fost apoi preluate şi declarate de către un senator. Este foarte grav ca senator să arunci nişte acuzaţii fără sa ai nicio dovadă.

Nu e nimic adevărat din ce a spus domnul Şova. Este o defăimare a mea şi a instituţiei în care lucrez. S-au spus atâtea fără să-mi dea cineva un telefon să mă întrebe dacă există vreo urmă de adevăr."

Liliana Ciobanu i-a informat deja pe reprezentanţii de la CNN, iar aceştia aşteaptă demontarea acestor acuzaţii.

”Contractele mele nu vor fi încheiate, dar până la finalizarea acestui scandal eu voi lua o pauză. Există posibilitatea să fiu afectată din acest motiv.”

Horia Roman Patapievici a fost prezent de asemenea la conferinţă pentru a-i lua apărarea bursierului spaniol Raul Sanchez. ”În toate cele trei situaţii, nu este vorba de distorsionări ale informaţiilor, ci de minciuni”, a declarat Patapievici. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aidan aidan
    uite cum le zboara porumbelul! daca taceau filozofi ramaneau! securistic? asa ca voi? ati fost informati ca sunt infierati securistic? de ce nu ati fost informati si de abuzul la care au fost supusi 600 de jurnalisti ai tvr? pentru ca dl. patapievici lua bani grei tocmai de la cei care ne abuzau? mai, da' ce repede va adunati si comunicati pentru doua-trei ciute care au calcat stramb si ce senini ati stat la uciderea noastra a teveristilor! cum pentru fetele astea sunteti muma si pentru teveristi ciuma? nu pentru toti! astia din ultimii doi ani sunt cocolositi si plansi de voi!ati fost deja informati ca au fost abuzati si nu mai iau sinecuri de la tvr? ce vocali sunteti acum si cat de muti pentru abuzurile din mass media practicate de catre patroni sau pedegei!tare prosti ne mai credeti !
  • Mircea Mircea
    E clar, daca a fost si Horia Roman Patapievici la "evenimentul" de astazi, inseamna ca nimic necurat nu e la mijloc si politicul nu e implicat aici. :)

Trimite un comentariu

sus