Skip to main content

VIDEO. Antena 3, B1 şi TVR şi-au creat propriile spoturi pentru referendum

 

Publicitate

Televiziunile Antena3, B1 TV şi TVR au spoturi proprii prin care promovează, cu diverse mesaje, referendumul din această duminică.

În clipurile de la Antena3 joacă chiar vedetele postului de ştiri, printre care se numără Oana Stancu, Mihai Gâdea, Alessandra Stoicescu, Răzvan Dumitrescu şi Victor Ciutacu.

Clipul pentru referendum în care apare Mihai Gâdea, realizatorul Sintezei zilei şi directorul executiv al Antena3.

Spotul difuzat de B1 TV se axează pe avantajele aderării României la Uniunea Europeană.

“Am vrut să circulăm în Europa fără paşaport. Am vrut să lucrăm în Europa fără restricţii. Am vrut să studiem în Europa pentru a învăţa din nou valorile democraţiei, dar acum Europa se îndoieşte. Europa ne arată cu degetul. Europa nu mai are încredere. Pe 29 iulie demonstrează că România ştie ce înseamnă democraţia, indiferent de conducătorii pe care îi are. Pe 29 iulie spune-i Europei că ne dorim un viitor comun. Nu sta deoparte. Mergi la vot.”

Spotul difuzat de B 1:

TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ. Comunicarea pentru referendum, de la TVR Info, este anunţată pe post sub forma unor “mesaje de interes public”.

“Nu-i trăda pe bunicii tăi şi pe ceilalţi pensionari care votează. Nu-i trăda pe părinţii tăi şi pe cei dragi care votează. Nu-i trăda pe oamenii simpli care votează, colegii, prietenii, vecinii, pe copiii tăi care nu pot vota. Nu-i trăda pe ceilalţi români care votează. Fără votul tău, votul lor se anulează. Votează DA sau NU, dar votează. Din respect pentru ţara ta. (O campanie pentru apărarea democraţiei)”.

Spotul care promovează participarea la scrutinul din 29 iulie este alăturat unui mesaj “girat” de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

“Votează legal. Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare! sesizează încălcarea legii. Sună la 112. O campanie de informare organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor.”

Spotul de la TVR:

Discuţiile de la CNA privind spoturile pentru referendum

Spoturile de la Antena3 au iscat discuţii şi chiar mici conflicte între membrii CNA, care nu s-au înţeles cum să judece aceste execuţii.

Dacă la un moment dat s-a propus interzicerea lor, până la urmă nu s-a ajuns la un vot final.

Pentru a fi validată propunerea Narcisei Iorga de a interzice toate spoturile de pe TV care fac referire la referendum, în afara celui realizat de Biroul Electoral Central (BEC), ar fi fost nevoie de şase voturi.

Discuţiile de marţi, 24 iulie, de la CNA:

După ce a propus oprirea de la difuzare a spoturilor, Narcisa Iorga a explicat că aceste clipuri cu tentă electorală încalcă Decizia CNA privind derularea campaniei pentru referendum.

Codul audiovizualului interzice publicitatea politică în afara campaniilor electorale, fiind interzisă publicitatea pozitivă sau negativă în legătură cu partidele politice, oameni politici, mesaje politice.

Narcisa Iorga: Câtă vreme pe frontispiciul unei alianţe politice se regăseşte mesajul ”Hai la referendum!”, înseamnă că acest mesaj este unul politic. Asta înseamnă că posturile care difuzează o campanie pentru prezenţa la referendum fac publicitate politică, în afara legislaţiei audiovizualului".

Răsvan Popescu, despre spoturile de la Antena3: “Sunt niste oameni care spun < hai la vot!>”.

Narcisa Iorga (membru CNA), la adresa lui Răsvan Popescu: “Sunteţi de acord că este un mesaj politic? Sunteti de acord că mesajelel politice nu pot fi promovate prin spoturi, la acest referendum?”

Răsvan Popescu: Dar şi preşedintele Băsescu a îndemnat la participare la referendum.

Narcisa Iorga: Şi asta înseamnă că nu e un mesaj politic? Bine, dacă îţi place mai mult, spun aşa: este în afara legii ca Mihai Gâdea să facă publicitate unui mesaj politic, să transmită un mesaj politic al dlui Băsescu.

Răsvan Popescu: “Domnule, nu ma interesează. Discutăm în gol până nu vedem spoturile. Vă aduc aminte că eu am votat împotriva articolului din decizie care interzice o astfel de publicitate”.

Mircea Valeriu Deacă: "Nu ştiu dacă aţi văzut, dar există şi un spot cu Mircea Badea, care îi invită pe oameni la referendum. Iar mesajul din acest clip electoral este continuat la emisiunea de noapte pe care o are la Antena3. Nu e aceeaşi persoană? Nu se continuă acelaşi mesaj. În emisiune se spune clar că el merge la referendum şi pune stampila pe “Da, Da, Da!”.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA: “Nu există o garanţie ca cine vede spotul se uită şi la emisiunea domnului Badea.”

Narcisa Iorga: “Înţeleg că vă este teamă de justiţie, domnule Popescu. Haide-ţi să facem ceva şi apoi vedem ce se întâmplă în justiţie.”

Popescu: "Ce importanţă are justiţia în acest context? Acest spot a fost difuzat la o altă oră."

Gelu Trandafir: “El spune în emisiune că voteaza, “Da, Da, Da!” şi tu spui că nu are nicio legătură? Pot să argumentez cu opţiunile lui deschise pe care le spune la emisiune.”

Răsvan Popescu, preşedintele CNA: “Singurul mesaj este să participe, nu să nu participe, ca oamenii sa se exprime. Nu să nu se exprime. Daca ar veni sa spună da, atunci ar fi un mesaj politic.”

Narcisa Iorga: “Faptul că spune care este opţiunea lui este clar un mesaj politic. Să vedem în instanţă, dacă asta este problema ta.”

Valentin Alexandru Jucan, unul dintre noii membri CNA: “Mesajul radiodifuzorului este construit de aşa natură încât să inducă un anumit punct de vedere. Indeamnă la vot.
Cel puţin în cazul spotului cu Răzvan Dumitrescu (care în timpul şedinţei a rulat de mai multe ori) se spune clar “Ştii ce se întâmplă dacă la referendum tu stai acasă? Ştii pe cine ajuţi? Gândeşte-te de două ori...”.

Christian Mititelu: Din punctul meu de vedere, dacă spune doar vino la vot, atunci este un mesaj corect.

Christian Mititelu, membru CNA, a fost pentru difuzarea spoturilor atâta timp cât ele îi invită pe oameni să-şi exprime opţiunea politică.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA: Suntem copiii. Ne facem că nu înţelegem.
În aceste spoturi se face referire la cvorumul de la referendum. Referirile sunt foarte clare la sensul prezenţei la referendum. (...) Noi am spus că nu au voie clipuri (* în decizia elaborată de CNA - n.r.).

La un moment dat, la solicitarea lui Răsvan Popescu, serviciul de monitorizare a pus pe ecranul de la CNA şi celelalte spoturi din raport. După urmărirea spoturilor de la TVR1 şi B1 TV, membrii CNA s-au decis să analizeze toate spoturile pentru referendum aflate la acel moment pe TV (*aceste discuţii au avut loc pe 24 iulie - n.r.) şi să ia o decizie în privinţa tuturor.

Ioan Onisei : (...) Cel mult putem să le discutăm la pachet, dacă au sau nu mesaje politice. La Răzvan Dumitrescu este limpede. Nu spune doar “veniţi la referendum”. Haideţi să punem în paralel clipul de la BEC cu cele ale televiziunilor. (...) Cred că fiecare dintre noi poate să-şi exprime punctul de vedere.
În Decizia pentru referendum scrie clar că posturile nu au voie să difuzeze spoturi cu mesaje electorale. Iar acesta este un mesaj politic.

Valentin Jucan: "Şi la B1 TV este vorba tot de un mesaj politic, la fel ca în cazul Antenei 3, din punctul meu de vedere."

Mircea Valeriu Deaca: “Sunt spoturi politice, a te duce la vot este o opţiune politică."

Cristina Trepcea, membru CNA: “Până acum era o opţiune democratică. (...) La toate alegerile a fost vorba de o opţiune democratică, este pentru prima dată când o parte se hotărăşte să spună nu vă duceţi la vot."

Contextul campaniei pentru referendum din 2009

Referendumul a fost organizat la aceeaşi dată cu alegerile prezidenţiale, la 22 noiembrie 2009 şi avea ca temă reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la un parlament unicameral.

Institutul de Politici Publice a solicitat CNA la data de 7 octombrie 2010 difuzarea în regim de campanie noncomercială a unuor spotului TV de informare a cetăţenilor cu privire la importanţa participării la vot la toate tipurile de scrutin - inclusiv referendum.

Solicitarea IPP a fost discutată în CNA în octombrie 2009, dar a fost respinsă cu 8 voturi contra şi 3 voturi pentru (Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Gelu Trandafir). Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea au votat atunci împotriva campaniei de informare derulate de IPP, deşi acum au votat pentru necesitatea unei astfel de campanii derulate de posturile TV.

Alte spoturi, în continuare:

Antena 3, Răsvan Dumitrescu

Alessandra Stoicescu, în spotul de pe Antena3

Mircea Badea:

Victor Ciutacu:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • hai civismu' hai civismu'
    narciso, indemnul 'hai la vot' e un mesaj civic, nu politic.
    este atat de dubios ca nimeni din tot cna-ul nu stie asta.
    matale esti politica, desi ar trebui sa-ti vezi de treaba, institutia in care lucrezi nu e politica.
  • Virgil Virgil
    Sa il pui sa vorbeasca pe agramatul Ciutacu cu scopul de informare a cetatenilor...
  • Le Caramel Maker Le Caramel Maker
    badea nu aduce ideile sale ci ale altora, auzite pe la discutii, forumuri sau chaturi, e un plagiator si a mai fost taxat pentru asta pe online
    ...si cand ma gandesc ca altii chiar se iau dupa el, ma doare capu'
  • Epigon Epigon
    Spotul lui Badea e de departe cel mai tare. Sigur o sa-l puna sa plateasca stampila dupa ce voteaza si gaureste foaia de vot.
  • cactuss cactuss
    Ce este rau in asta daca reprezentantii Antena 3, ii indeamna pe oameni sa vina la vot? Mi se pare ca CNA bate apa pe loc. Nu uitati, PDL s-a dus la U.E. cu milogeala, cum ca, USL incalca orice bun simt al democratiei. Asadar, USL a fost nevoit sa accepte REFERENDULMUL DE 50+1% la vot asa cum si-a dorit PDL, iar ei la randul lor, impreuna cu T. Basescu, au decis sa boicoteze acest referendum? Deci, Constitutia Romaniei, spune ca este dreptul oricui sa vina la vot. Pai ce face PDL acum, in vazul nostru, este acela de incalcare flagranta a constitutiei. Este inca o data demosntrat pe fata, cum PDL si T. Basescu au facut din Romania, o sluga in fata C.E., U.E. si a P.E. P.S. Romani, hai la referendum! Basescu, hai, la revedere!
  • gadea gadea
    spotul cu mihai gadea e privat. nu se vede

Trimite un comentariu

sus