Skip to main content

Lansare oficială a emisiei radio HD pentru Kiss, Magic, Rock şi One FM

 

Publicitate

EMISIE HD. Posturile de radio Kiss FM, Magic FM şi One FM au lansat official, astăzi, emisia digitală HD Radio. SBS Broadcasting Media, operatorul posturilor de radio, a experimentat aproape un an acest sistem.

CE ESTE HD RADIO. Standardul HD Radio oferă o calitate superioară a sunetului, fără bruiaje sau pierderi de semnal ca în cazul transmisiei analogice. Pe lângă calitatea semnalului audio, un alt beneficiu al acestei tehnologii este posibilitatea de transmitere a până la 4 programe folosind aceeaşi frecvenţă, cât şi transmiterea de informaţii de tip text pe ecranele receptoarelor. Practic, toate canalele SBS emit HD pe aceeaşi frecvenţă: 100,6

Cum se recepţionează?

Pentru a putea prinde posturile HD este nevoie de aparate radio speciale. Deocamdată, sunt doar aproximativ 70 de receptoare care pot prinde canalele HD.

Daniel Klinger, director tehnic SBS Broadcasting spune că sunt discuţii cu retaileri de electronice pentru a importa aparatele de radio. Aparatele care pot prinde HD recepţionează, totodată, şi canalele tradiţionale AM şi FM.

COSTUL UNUI APARAT DE RECEPŢIE HD: “Aparatele de radio HD sunt, acoperă, ca şi cele tradiţionale, toate variantele: de la cele mici, la cele staţionare şi la radiourile auto”, spune Klinger. Preţul: “variază de la 40 de euro la 200 de euro”.

ACOPERIRE: Emisia HD Radio este făcută deocamdată pentru Bucureşti, cu o investiţie de aproximativ 100.000 de euro, după cum a declarat Daniel Klinger, director tehnic SBS Broadcasting. Următorul oraş vizat este Craiova.

Pentru un post de radio tradiţional, care are deja un releu de emisie, costurile pentru implementarea tehnologiei HD sunt de 30.000-40.000 de euro. În cazul SBS, investiţia s-a ridicat la 100.000 de euro, întrucât a fost schimbat întregul releu.

Tehnologia HD Radio este folosită în prezent de peste 2.000 de posturi de radio din SUA, fiind în curs de implementare şi în ţări din Europa.

La conferinţa de presă de azi au participat:

Mihai Constantin - preşedinte Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale

Petre Dincă - consilier CNA

Florin Ciobîcă - director general SBS Broadcasting Media

Daniel Klinger - director tehnic SBS Broadcasting Media

Bogdan Iana - director executiv ANCOM

Scot Stull - reprezentantul iBiquity Digital Corporation, care a dezvoltat standardul HD Radio

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nick Nick
    se pare ca nu mai emite nici un post de radio in format HD... de ce sa evoluam cand putem sa involuam? :|
  • Petru Petru
    Radio Guerrilla emite digital de aproape doi ani.
  • Ion B. Ion B.
    mircea nu confuzi cumva kiss cu zu?
  • Mircea Mircea
    Pro-ul e HD doar cu numele. Cunoscatorii stiu de ce spun asta iar cei neavizati isi pot da seama uitandu-se la oricare din cele 3 canale, asa-zise HD.
    Banii s-au investit si se investesc in radio pentru ca e singurul produs media pe care il are SBS in Romania si mai strange ceva banuti. Atat cat strange pe national, ca pe local contractele sunt, in mare parte, la negru, si banii raman celor care se ocupa de statii.
  • Ziare offline Ziare offline
    Facem pariu ca astia de la CNA, "mogulii" vechi nici nu stiu cu ce se mananca HD? Daca tot au bagat la tot trustul, ar trebui sa inceapa sa emita si Prima HD, unele programe merita!
  • petre tutea petre tutea
    Cna-ul din America FCC-ul de acolo nu se baga peste cei care emit in digital. De ce acolo se poate dar aici trebuie sa fie cineva cu toporu in spatele celor care fac radio si sa-i santajeze? Repet, de ce nu reglementeaza si ziarele si internetul acest CNA? Eu ma refer la reglementarea continutului editorial, nu la cate frecvente isi ia fiecare...
  • marius marius
    si prima tv ce face? acolo trebuiau investiti banii, pentru calitate hd, dar de e mai ieftin pe radio
  • lol lol
    Nu a venit managerul Huidu.
  • estivarza estivarza
    pentru ca este emisie in eter "filozofule". bati campii. daca ar fi dupa tine ar trebui sa emita fiecare pe cate 10 frecvente cu ce putere vrea.
  • Florin D. Florin D.
    Problema esta că emisia digitală scade simţitor costurile de întreţinere şi chiar de achizitie a echipamentului.Concluzia este că 3 posturi de radio sunt acoperite cu un cost de transmisie de 100000 de euro.Enorm sau mai bine zis aşa investiţie să încânte urechile CNA si ANCOM chiar si a ascultatorilor.Ca o simplă prezentare,un amplificator DIGITAL TV 4 X DAT 4U, IN 40W, OUT 2000W RMS, rack included este la 100000 de euro.Realizati ce putere este in video si audio?Banii investiţi de SBS sunt abureală.Totuşi hai să fim serioşi.Sunt preţuri mult mai mici la o calitate superioară.Echipamentul de care vorbesc(cel TV digital) e folosit la scara mare in USA oficial.Din respect si corectitudine pt cei care cunosc.Să auzim de bine!
  • Cosmin Cosmin
    Mircea, normal ca sunt doar 70, din moment ce pana acum cu aparatele respective nu aveau ce asculta - mai mult, nici nu le importa nimeni, neavand motiv. Existand acum oferta, probabil ca la anul vor fi 7.000, peste doi ani 70.000 si tot asa ...
    Probabil ca la fel trebuia zis si de PRO TV, cand au investit in emisia HD pentru toate posturile lor. Sa nu uitam, ca vremurile se schimba, iar schimbarile astea necesita investitii care nu se recupereaza neaparat rapid.
  • Mircea Mircea
    Investitie de 100.000 de euro pentru 70 de ascultatori ! Nu ma mira ca SBS, in Romania, sunt la un minus ingrijorator.
  • petre tutea petre tutea
    Eu tot nu inteleg ce treaba are CNA-ul cu aceste frecvente DAB... pentru ce pastele cailor trebuie ei sa reglementeze si frecventa digitala??? Internetul de ce nu-l reglementeaza? Eu speram ca odata cu implementarea erei digitale in radioul romanesc sa apara sute de posturi de radio, pe sute de nise, la care sa poata fi auzit adevarul... sa se poata discuta despre orice, fara oprelisti. Dar Romania e in epoca de piatra. Frecati scala FM sa vedeti ce jos s-a ajuns. Doar muzica pentru handicapati, versuri pentru oligofreni. Emisiuni zero.

Trimite un comentariu

sus