Skip to main content

Astăzi este ziua internaţională a Internetului

 

Publicitate

Astăzi, 29 octombrie, este ziua internaţională a internetului. Ziua marchează 43 de ani de la prima încercare de transmitere a unor date prin internet.

România a intrat în era Internetului în urmă cu 13 ani, domeniul ".ro" fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul Institutul pentru Cercetări în Informatică, scrie tvrinfo.ro.

În România, potrivit raportărilor din 2011, sunt, oficial, aproape trei milioane de abonaţi, persoane fizice, la internet. Numărul abonaţilor creşte anual, în medie, cu aproape 10%.

În urmă cu 43 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Kline a transmis, de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul format din cuvântul 'login' către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

La prima încercare, după transmisia primelor două litere, 'l' şi 'o' ale cuvântului 'login', conexiunea s-a pierdut.

Internetul în România

În 2011, numărul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe în România a ajuns la 3,26 milioane, în creştere cu 9% comparativ cu finele anului 2010, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), citate de Agerpres.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la sfârşitul anului 2011, 2,95 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice, în creştere cu 9%, în timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice, o creştere anuală de 2%.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, în 2011 a crescut numărul de conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 30 Mbps), acestea ajungând la o pondere de aproape 50% din totalul numărului de conexiuni la puncte fixe.

Veniturile obţinute din furnizarea de servicii de acces la internet au atins, anul trecut, două miliarde de lei, în creştere cu 4% faţă de 2010, ceea ce reprezintă aproximativ 13% din totalul pieţei telecom.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aidan aidan
    mii de ani de libertate! fara internet am fi sclavi! traiasca internetul!

Trimite un comentariu

sus