Skip to main content

Povestea unei erori jurnalistice: Falsa declaraţie „Sunt gay” a lui Mircea Radu

 

Publicitate

În urmă cu două zile, în ziarul Ring apărea o declaraţie-bombă: „Mircea Radu despre căsătorie: şi da şi nu. Sunt gay”. Declaraţia a străbătut presa întreagă ca un fulger fără a mai fi verificată.

„Am înţepenit: nu vorbisem cu niciun ziarist şi nu sunt gay ci heterosexual convins”, povesteşte Mircea Radu, pentru paginademedia.ro, reacţia sa la vederea ştirii din ziarul Ring.

Ce se întâmplase de fapt? Jurnalistul Emanuel Baran de la ziarul Ring i-a trimis un SMS lui Mircea Radu pentru a-l întreba dacă se pregăteşte de nuntă. La câteva minute după ce a trimis SMS-ul, a venit şi răspunsul „Parţial adevărat. Şi da, şi nu. Sunt gay!”. În realitate, Baran trimisese SMS-ul pe un număr mai vechi al lui Mircea Radu, care acum aparţine altcuiva.

Cum şi-a dat seama de eroare? Contactat de paginademedia.ro, jurnalistul Emanuel Baran povesteşte că a fost vorba de o eroare regretabilă. „Mi-am dat seama de eroare după ce a apărut un comentariu pe site, de la un anume Iulian, în care spunea că a fost o glumă”, povesteşte jurnalistul.

„După aceea evident că am mai întrebat şi mi-au spus şi alţi colegi din presă că la telefonul respectiv răspunde o persoană care se dă drept Mircea Radu. S-a dat inclusiv vocal Mircea Radu la un interviu acordat unor colegi din presă, iar aceştia şi-au dat seama că nu este Mircea Radu abia după ce au audiat înregistrarea”, a mai explicat Emanuel Baran, pentru paginademedia.ro.

„Eu i-am scris chiar un e-mail în aceeaşi zi. I-am povestit toată tărăşenia, cum am rămas absolut surprins pentru că eu am păstrat cu el legătura pe acel număr. Am stabilit interviuri care au apărut în Ring, întâlniri. Mi-a mai oferit declaraţii prin sms pentru că ştim cu toţii  din presă că vedetele vorbesc prin sms”, a mai spus jurnalistul ziarului Ring.

Mircea Radu recunoaşte că a primit e-mailul de la Baran: „La distanţă de ore, timp în care pseudo-declaraţia fusese preluată de media şi eu răspundeam non-stop la telefoanele prietenilor şi rudelor mele, primesc un mail de la ziaristul de la Ring, Emanuel Baran, care spune că el a crezut că a avut un schimb de SMS-uri cu mine(!), când, în realitate, el dăduse sms altcuiva, pe un număr mai vechi de telefon al meu. Şi că acea persoană declarase în numele meu ce declarase...

Ziarul Ring a publicat şi o dezminţire în care jurnalistul a relatat cele întâmplate. „Recunosc că este şi vina mea, dar eu am mers pe experienţa pe care am avut-o cu Mircea Radu în privinţa comunicării. Noi am comunicat şi pe telefon, dar şi pe sms. Este important ca noi, cei din presă, să învăţăm să nu mai luăm declaraţii prin sms, sub nicio formă. Îmi pare rău că eu, după atâţia ani de presă, păţesc un asemenea lucru. În niciun caz nu i-aş fi făcut domnului Mircea Radu o glumă proastă sau să inventez ceva. I-am cerut scuze şi public”, a mai declarat Emanuel Baran.

Ce va face Mircea Radu în continuare?Avocaţii mei se gândesc la ce e de făcut pentru a repara această situaţie neplăcută. Dar explicaţia oferită mie de ziaristul Ring Emanuel Baran îmi ridică cel puţin două nedumeriri: Una, cum de s-a prins ziaristul Ring că numărul de la care a primit SMS-ul nu mai e al meu de mult?... Şi a doua, cum de celelalte mijloace media au preluat această "ştire" fără să mă întrebe dacă e adevarată sau nu?

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sfinx sfinx
    ce smecherasi sunt astia de la ring
  • Andrei Andrei
    Si daca era gay, unde era problema?
  • MircelusRadu YahooCom MircelusRadu YahooCom
    Cum puteti sa spuneti asa ceva de cel care a descoperit-o pe Bianca lu' Bote, lu' Cristea si lu' cine o mai fi fost.
  • Robert Robert
    @dan istratie, Jurnalistii au o vorba: "Nu spune nici «-Mama ma iubeste!» pana nu ai aflat asta din 3 surse,"
    Acum un an sau doi aveam o disputa intre CTP si Badea, primul spunand ca nu mai exista jurnalisti ci gurnalisti, cel de-al doilea fiind vizat de aceasta remarca (chiar daca avea companie selecta: Andreea Esca).

    Din pacate cei care scriu la ziarele astea nu sunt nici macar gurnalisti ci curnalisti.
    E de neimaginat eroarea astuia, cum sa iei interviu (inter-view?) prin SMS?

    Maine imi fac cont de messenger cu numele lui "Mircea Radu", astept sa ma contactati daca nu mai aveti nimic de scris la fituica.
  • dan istratie dan istratie
    nu zic ca nu ai dreptate dar...ce 3 surse vrei cand ai informatia direct de la prima sursa:)) voiai sa il intrebe pe cel cu care si-a pierdut virginitatea si sa ii confirme si actualul iubit?:))
  • aidan aidan
    @ avocatii...-"critici, flori intarziate care care roade n-ati adus, e usor a scrie versuri cand nimic nu ai de spus"! n-ai nici macar haz! eu am! mi-e mila de cei care, neinzestrati cu arma scrisului sau a vorbitului ,reusesc sa atinga jalnica performanta a jignitului si in final, sucomband de furie, a amenintarii! cat despre mircea radu, a ramas in istoria peliculei cand in slapi, isi scarpina temeinic pulpa dreapta interior si emitea istoricul "BRE". ai dreptate, grea misie! cum nu era in direct, ar fi putut scoate la montaj, dar e un profesionist si i s-a parut ca-l coafeaza! ma "lesi" avocatilor ?
  • bianca bianca
    din cauza unor jurnalisti "profesionisti" ca si cel de fata, traim intr-o lume in care nu mai credem in nimic, in care informatiile pe care le primim nu sunt cele adevarate ci cele pe care vor ei sa le auzim...dezamagire totala !!!
  • Horea Horea
    Vai ce "avocati" grijulii!

    Mircică, a lor, e mustește de ... "Performanță"!

    Poate si din acest motiv a reusit sa treacă, fara nici o piedica, de la Emisiunea pentru minoritati, la ce si-a dorit fiecare din pilele sale "performante".
  • avocatii lui mircea radu avocatii lui mircea radu
    aidan, esti cangrenat de o invidie cum numai caratorii de cabluri din tvr pot fi... O viata intreaga ti-ai petrecut-o stand in curtea tvr, nefacand nimic altceva decat sa flecărești, venind la serviciu la ora 9, plecand un pic dupa pranz dar luandu-ti banii pe 15 si pe 30 ale fiecarei luni. Putini bani, e adevarat, dar ti-i luai spre deosebire de cei care lucreaza, sau au lucrat in mediul privat (cum e cazul lui mircea radu) care, pentru a manca, pentru a plati chiria, pentru a avea avocati (sic!) trebuie sa puna pe masa Performanță (tu uita-te-n DEX fiindca sigur nu stii ce inseamna acest cuvant)... aidan, batrane, mai ai un pic si iesi la pensie. Resemneaza-te: ai avut o viata de ratat.
  • aidan aidan
    in alta ordine de idei, nea mircica se cam da rotund! in sfarsit, il baga si pe el cineva in seama, i se tipareste numele si i se pronunta mai des si el si "avocatii lui", nu avocatul, sa fim clar intelesi: avocatii (el nu-i om de un avocat, el e om de avocati! prostii si saracii au avocat cei ca mircea radu POSEDA A-VO-CA-TI si nu orice fel de avocati ci AI LUI! ca soldateii de plumb, sunt ai lui! zii, bre mirceo, merci si mergi pe burta! da' nu de unul singur, ci cu avocatii tai! daca nu era "situatia asta neplacuta" uita lumea de tine!
  • burningsnowflake burningsnowflake
    hahahahahaha....superb articol!
  • aidan aidan
    hai, ca aflaram cum se iau interviurile in presa noastra cea de toate zilele! prin sms! asa ceva...! se mai mira cineva ca dispar pe capete ziarela astea ? de trei surse a auzit cel care se numeste baran? daca ar fi auzit si pus in practica, nu se scuza acum. un sms si termenul de jurnalism nu au nimic in comun! asta e orice numai jurnalism NU! interviu prin sms! daca n-ar fi de plans ar fi de ras!
  • Zakiro Zakiro
    cam multe erori jurnalistice in presa din .ro
  • Horea Horea
    Nu te mai teme Mircea Radu!

    Cei din TVR n-o sa te retructureze pentru asta. Altele sunt criteriile acolo: cele politice.

Trimite un comentariu

sus