Skip to main content

CRIZĂ. Angajaţii România liberă, către patronul Adamescu: "situaţia a scăpat de sub control"

 

Publicitate

Situaţie tensionată la România liberă. Angajaţii România liberă au trimis o scrisoare către patronul Dan Grigore Adamescu în care condamnă managementul directorului general Adrian Rus şi faptul că termenul pentru plata a două salarii restante (septembrie şi octombrie) a expirat miercuri, 28 noiembrie.

Angajaţii spun că există "o ruptură între redacţie şi directorul ziarului, Adrian Rus" care, se aratră în document, le-a cerut să se implice în vânzarea de publicitate, ceea ce este "un derapaj grav de la toate normele deontologice".

Paginademedia.ro vă prezintă scrisoarea către Adamescu, semnată de toată redacţia, dar la care au aderat şi redacţiile locale ale ziarului România liberă:

Domnule Dan Grigore Adamescu,

După cum vă este binecunoscut, termenul limită pentru plata salariilor restante (aferente lunilor septembrie şi octombrie) a expirat miercuri, 28 noiembrie.

Dacă până acum mai exista o brumă de speranţă că lucrurile se vor rezolva, deşi nu am primit nici un semnal oficial în tot acest interval de timp, o discuţie purtată în seara de miercuri de către redactorul-şef adjunct Laurenţiu Mihu cu domnul director general Adrian Rus ne-a lămurit că situaţia a scăpat, de fapt, de sub control.

Precizăm că iniţiativa discuţiei nu a aparţinut domnului director general, lucru de altfel obişnuit în ceea ce priveşte raporturile dintre dumnealui şi corpul redacţional, ci lui Laurenţiu Mihu, care s-a intersectat întâmplător cu domnul Rus şi, prin urmare, l-a abordat asupra chestiunii legate de plata salariilor.

În esenţă, mesajul domnului Adrian Rus este următorul: vina pentru neplata salariilor şi lipsa performanţelor financiare ale grupului aparţine în cea mai mare măsură redactorilor ziarului România liberă care, cităm, “nu sunt implicaţi în vânzare”.

Cu alte cuvinte, domnul director general este convins că ziariştii ar trebui să-şi folosească instrumentele profesionale pentru atragerea de publicitate. Este de la sine înţeles că o astfel de discuţie între directorul unui trust de presă şi ziarişti nu-şi poate avea locul, fiind un derapaj grav de la toate normele deontologice (oare dosarul penal al lui Dan Diaconescu şi al colegilor săi nu are a face şi cu acest gen de “jurnalism”?).

Pentru că, totuşi, discuţia a fost deschisă de domnul Adrian Rus, în termenii de mai sus, nu există decât trei variante:

1.Domnul Rus, managerul unui trust de presă, nu cunoaşte regulile elementare ale jurnalismului;

2. Domnul Rusvrea să compromită redacţia RL;

3. Aceasta este unica modalitate prin care domnul director general înţelege să facă profitabil un produs media.

Precizăm că incidentul de miercuri seara nu este singurul prin care domnul Adrian Rus i-a iritat pe redactorii României libere.

În aprilie, când salariile întârziau, aşa cum se întâmplă şi în prezent, domnul director general a trimis întregului grup un email în care ne ruga frumos să direcţionăm 2% din veniturile pe anul 2011 către asociaţia “Din dragoste pentru sport”, pe care a creat-o special pentru a susţine hobby-urile sportive ale fiului şi fiicei sale.

Nu este treaba noastră că directorul general al unui trust de presă precum Medien Holding nu are simţul ridicolului, dar este de semnalat lipsa de empatie a domniei sale cu problemele reale ale angajaţilor săi. Mai mult, astfel de atitudini pun în pericol imaginea publică a trustului.

Având în vedere derapajele domnului director general Adrian Rus, dar şi situaţia disperată a redacţiei României libere, vă comunicăm că respingem cu hotărâre asemenea abordări. Singurul capital de care dispune un jurnalist este propria credibilitate în ochii tuturor.

Considerăm că nu poate exista un motiv mai mare de ruptură între corpul redacţional şi directorul trustului de presă care editează România liberă.

Nu în cele din urmă, întârzierea exagerată a plăţii salariilor pare creată cu rea intenţie, tocmai pentru a împinge corpul redacţional al României libere într-un conflict cu administraţia ziarului şi, în special, cu dumneavoastră.

Această posibilitate este cu atât mai revoltătoare cu cât de la domnul Rus ştim două lucruri clare, pe care le-a spus în mod public:

1. Editorial, nu are nimic de reproşat României libere;

2. În clipa de faţă, veniturile RL acoperă în întregime toate cheltuielile ziarului.

Notă: În ceea ce priveşte recuperarea salariilor restante, vă comunicăm că vom proceda exact cum v-am înştiinţat în scrisoarea precedentă (pe cale judecătorească).

Scrisoarea a fost publicată pe paginile de Facebook ale angajaţilor ziarului

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adel adel
    ma bucur din tot sufletul.
  • B0B B0B
    Mai apare Romania Libera? O mai citeste cineva?
  • Florin Florin
    Vai ! Trompeta PDLista are probleme finaciare ? De cand asteptam asta, slugilor !
  • viorel domenico viorel domenico
    Pentru salvarea Romaniei libere, faceti apel la Elwis Saftoiu, Cristian Zgabercea, Demeter Andras!!!!! NU o uitati pe IRINA RADU!!!!!!!!!
  • popa popa
    DA , da,

    Domnule Adamescu la dvs in firma a luat nastere o alta firma "MAILPRES" care se foloseste de spatiul dvs. Este condusa de domnul Rus prin familia Iorgulescu. Domnule Adamescu de ce pentru printul la reviste nu se plange nimeni? Nu cumva firma Four Colors ofera" parandarat "?
  • Bogdan Costea Bogdan Costea
    Mai intoarce Doamne roata...

Trimite un comentariu

sus