Skip to main content

GSP reziliază contractul cu Andrei Niculescu dupa suspiciunile de plagiat

 

Publicitate

Gazeta Sporturilor a reziliat contractul cu jurnalistul Andrei Niculescu. Decizia, anunţată de cotidianul sportiv pe site-ul gsp.ro, vine în urma suspiciunilor de plagiat din două articole ale acestuia, despre care Paginademedia.ro a scris aici.

Poziţia GSP spune că a analizat perioada 1 noiembrie 2011 - 12 noiembrie 2012 şi a constata că " în perioada studiată, Andrei Niculescu a publicat şi semnat în ziar şi pe blogul său afiliat GSP un număr substanţial de articole de fotbal internaţional care conţin citate neatribuite, idei sau expresii din articole ale altor autori. Sursele au fost bloguri şi siteuri, cu predilecţie din Spania."

Pozitia GSP:

Gazeta Sporturilor a anunţat pe 12 noiembrie că a suspendat rubrica jurnalistului Andrei Niculescu în urma suspiciunilor de plagiat din două articole ale acestuia, semnalate de cititori.

Ziarul a adăugat că va studia textele de pe un interval mai lung de timp, că va lua o decizie şi că o va aduce la cunoştinţa cititorilor.

Vreme de două săptămîni, Gazeta Sporturilor a folosit mai multe resurse externe redacţiei, obiective şi calificate în a compara textele apărute în ziar cu cele de pe mai multe bloguri sau siteuri din străinătate. Cercetarea a vizat perioada 1 noiembrie 2011 – 12 noiembrie 2012.

Din păcate, am constatat că, în perioada studiată, Andrei Niculescu a publicat şi semnat în ziar şi pe blogul său afiliat gsp un număr substanţial de articole de fotbal internaţional care conţin citate neatribuite, idei sau expresii din articole ale altor autori. Sursele au fost bloguri şi siteuri, cu predilecţie din Spania.

Concluzia este de neocolit. În mod repetat, ziaristul a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndu-le ca aparţinîndu-i.

Gazeta Sporturilor a hotărît să rezilieze contractul cu Andrei Niculescu. Prin scrisori punctuale, vom cere scuze surselor externe a căror muncă a fost folosită fără a fi citată. De asemenea, ne cerem scuze cititorilor şi ne asumăm eroarea de a nu fi activat filtre mai bune de verificare.

Este un moment dificil, am lucrat cu Andrei Niculescu vreme de aproape 20 de ani şi efortul lui a fost o bună perioadă de timp unul remarcabil, îi apreciem calităţile de ziarist, dar n-am avut altă soluţie.

Erorile sînt omeneşti, însă încălcările repetate sînt altceva şi ne-au pus în situaţia de a lua decizia rezilierii contractului, din respect pentru public şi pentru munca pe care o presupune această meserie unde originalitatea ideilor şi a exprimării presupune un efort ce merită reîmprospătat de la capăt.

Citeste si:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • MIHAELA BONTIDEAN MIHAELA BONTIDEAN
    Andrei mi-a fost coleg in scoala generala , timp de opt ani.
    Era un coleg de calitate, educat ,cu bun simt.,spontan . Era mereu printre primii zece elevi din clasa.
    Nu cred ca ar fi plagiat ceva ,vreodata !!!!
  • Marcel Marcel
    Intrebati-l pe dl. Ioanitoaia cat a copiat el, pe vremea cand era ziarist la SPORTUL, dupa ziarul sportiv L-EQUIPE.
    Asa ca , poate va mai ganditi ce tratament ii aplicati d-lui Niculescu.

    O zi buna.
  • alin alin
    ce greu se accepta normalul in romania. La ziarele din strainatate platesti pentru un articol, aici se vede ca sunt mai multe. Si tot se comenteaza ca i s-a facut rau saracului... In Romania, premierul plagiaza si nu se urneste. E nevoie de proteste, de liste si tot nu se urneste. Cind un ziar procedeaca corect, este victimizat plagiatorul!
  • bahmuteanca bahmuteanca
    Asteptam, cu interes, ca GSP sa il dea afara si pe Marian Negulescu, cel care a facut praf cronica meciului de fotbal Vaslui - Iasi. Celeban, un fundas a jucat 90 de minute nu apare in cronica partidei si nu este notat, ptr ca gazetarul GSP l-a confundat cu Charalambous...si nimeni de la GSP nu a avut capul limpede aseara ca sa corecteze. cred ca nici inainte de anii 90 cind meciurile de fotbal nu era televizate nu apareau in ziare timpenii din astea...
  • Kozoo Kozoo
    Dar cand prima pagina a Gazetei Sporturilor este ocupata asa zisele sportive Cruduta,Dragusanca care spun ce au facut in dormitor si inegalabilul Jiji,care jigneste ca la usa cortului ,si casa nu mai vorbim de greseli de orografie atat pa in print si pa site ,nu mai sunt deontologi,vorba ceea oameni chiar au ceva de spus.Rusine Gazeta Sporturilor
  • Liviu Liviu
    George: Hai sa nu exageram nici cu estimarile, nici cu lacrimile. Niculescu NU a scris mii de articole, ca nu avea rubrica zilnica (ok, in calitate de sef de sectie se poate spune ca a aprobat mii de articole, daca vrei sa numesti tu articol de ziar orice stire de trei sau de zece rinduri). E aritmetica simpla, chiar daca ar fi scris un articol pe saptamina, in 20 de ani aduna maxim 1052 de articole. De fapt, sint ceva mai putine, citeva sute. Iar daca din astea ar avea chiar si numai zece plagiate, e un motiv suficient sa-ti pierzi locul de munca. Separarea nu putea fi "discreta", din moment ce totul a devenit public, cele doua articole furate care au constituit "scanteia" nefiind descoperite din interior, ci de cititori. Ziarul a procedat absolut deontologic, iar mai departe e problema lui Digi Sport sau pe unde o sa mai scrie A Niculescu, daca ii accepta articolele fara sa i le supra-verifice. Ceea ce nu cred ca isi permite sa faca nici o redactie din lume, ar fi un consum inutil de resurse. Asadar, a gresi este omeneste, a persevera e diavolesc.
  • cartea cartea
    Dl Ponta ce zice? ))))))) Serios vorbind, vad ca unii pe aici cer discretie. Adik sa mearga pe burta si sa nu se afle nimic. Ziarul a dat un comunicat in care n-a spus mai nimic concret, decat ca reziliaza. De ce il protejeaza?!!!!!
  • maria maria
    @george: "si-a insusit 10-15 idei". Si ce mare lucru? Asa crezi tu.Imi dai voie sa iau 10 piese de mobilier din casa ta si sa le dau altora de bune?
  • Mihai Mihai
    Va dati seama ce comentatori sportivi are Digi daca individul asta e unul dintre cei mai buni de acolo... Degeaba au toate meciurile daca sunt comentate in asemenea hal...
  • George George
    Urata despartire. Andrei Niculescu a facut multe pt Gazeta si Prosport si nu merita sa fie batjocorit asa. A scris mii de articole si si-a insusit, sa zicem, 10-15 idei ale altora. "Ziarul" putea alege o separare discreta.
  • Cristi Cristi
    @popa: numele complet e popa prostu? Asta ai inteles tu din toata treaba asta, ca saracul Niculescu a picat la mijloc intre GSP si Digi? Articolele alea furate de cel putin in an incoace nu inseamna nimic?
  • popa popa
    Mi se pare mie sau e cam imputita treaba? Digi contra GSP ? Nu se prea potrivesc. Saracu, a picat undeva la mijloc.
  • andy andy
    Si acum nu mai este bun pentru GSP dar e imaculat la Digi?
  • marcel marcel
    Au reactionat corect. Intr-un fel eram curios sa aflu mai multe, dar cred ca au dorit sa faca o despartire care sa nu-l demoleze pe fostul lor ziarist.

Trimite un comentariu

sus