Skip to main content

Grigore Cartianu şi Adevărul, sancţionaţi pentru un editorial despre rromi

 

Jurnalistul Grigore Cartianu şi ziarul Adevarul au fost sancţionaţi de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu câte 1.000 de lei pentru un articol discriminator la adresa rromilor.

Publicitate

Este vorba despre editorialul „Puciul Ţigănesc”, apărut în ziarul Adevărul, pe 28 august 2012, după cum paginademedia.ro a scris AICI.

Care au fost pasajele care au deranjat:

  • „Grozăvia din iulie-august trebuie să-i fi uluit pe liderii politici europeni mai ceva decât cohortele de pirande şi puradei care, după deschiderea graniţelor, au dat iama pe bulevardele oraşelor din Occident. Ştiţi cum acţionează balaoacheşii: se agaţă de tine, îţi cer bani, insistă, devin agresivi, te înjură, te scuipă, îşi sfâşie cămaşa, îşi ridică fustele, îţi fură portofelul. Fac focul în faţă la Nôtre-Dame şi pun pirostriile pe Champs-Elysées. Iar dacă încearcă să intervină vreun poliţist, este stropit cu un jet de lapte ţâşnit din ţâţă de pirandă”
  • „Se încheie, aşadar, o ţigănie care s-a întins pe două luni, stricând vara naţiunii române. Sigur că vor începe alte şi alte ţigănii, dar e greu de crezut că în viitorul apropiat va mai fi loc pentru una atât de mare”.

În urma unei plângeri la CNCD făcută de către Asociaţia Jurnaliştilor Rromi, Alianţa Civică a Romilor din România, Romani CRISS şi Asociaţia E-Civis, CNCD a decis că mesajul transmis de editorialul scris de Grigore Cartianu afectează dreptul la demnitate al membrilor etniei rromilor, garantat de Constituţie, şi că acesta “vizează crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, îndreptată împotriva comunităţii rrome. Anumite comportamente negative, condamnabile, sunt atribuite comunităţii de rromi, în întregime”.

George Lăcătuş, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Rromi: “Decizia CNCD reprezintă o premieră pentru jurnaliştii din România. Din câte ştiu eu, e pentru prima dată când CNCD decide sancţionarea unui jurnalist, pentru afirmaţii rasiste făcute la adresa unei minorităţi.

Salut decizia CNCD şi sper să fie un exemplu pentru toţi ceilalţi jurnalişti din România care manifestă rasism. Dacă pentru audio-vizual există CNA, organism care sancţionează derapajele rasiste ale televiziunilor şi radiourilor, pentru presa scrisă şi on-line nu există un CNA. Sper ca CNCD să umple acest gol şi să-i sancţioneze pe toţi jurnaliştii rasişti”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cami Cami
    Grigore Cartianu, sunteti unul dintre cei mai buni si onesti ziaristi. Este adevarat 100% ce ati scris in acel articol, dar oamenii sunt ipocriti. De fapt vreau sa va intreb ce se intimpla ca nu va mai gasesc articolele in Adevarul ? nu mai lucrati la Adevarul ? Imi placea inainte formatul electronic al adevarului. Cind era si Malin Bot. Acum nu ma mai regasesc in acest ziar. Nu-mi place formatul.
  • Tudor Tudor
    Cartianu face gafe imense,scrie stramb si basist, e grobian si ghiolban, iar astia abia acum se leaga de el, culmea, pentru un articol de doi lei.
    Frate, asta trebuie rastignit pe crucea adevarului, pentru ca desi scrie la un ziar cu acel nume, numai Adevarat Nu Scrie !
    E doar o sluga oranj ce si-a pierdut stapanul. Punct !
  • ziareoffline ziareoffline
    De ce cand un tigan este facut ... tigan inseamna rasism si cand un roman este facut roman nu?
  • Adrian Adrian
    Acu....nu il suport eu pe Cartianu...ca imi este antipatic dar, are dreptate.Nu a fost nimic rasist aici ...a fost doar adevar
  • amelia amelia
    foarte bine, in tarile civilizate isi pierdea postul pentru mizerii de genul asta.
  • Costel Costel
    Rasism? Pentru ca spui un adevar cunoscut de toata lumea? Oricat de mult ar deranja afirmatiile lui Cartianu, din pacate, nu releva decat o realitate.
    De ce am fi obligati sa punem semnul egalitatii intre unii care muncesc si altii care dau in cap si fura? De ce trebuie ei sa ne fie egali? De ce nu avem dreptul sa ii discriminam? Desigur, este mai usor sa cersesti si sa furi, decat sa muncesti, nu?
    Nu am nimic cu tiganii, insa am ceva cu tiganii care refuza sa fie parte a societatii civilizate.
  • paul S paul S
    Cartianu scris exact adevarul!
    Nu poate fi sanctionata relevarea realitatii, nicaieri, sub nicio forma.
    Trebuie dizolvata aceasta structura fara sens, pentru ca se ajunge la cenzura si la pus pumnul in gura, in numele "drepturilor omului".
    Cartianu a scris adevarul gol-golut si nu va plati nimic.
  • Wacs Eduard Wacs Eduard
    Foarte bine i-au facut Cartianului! Sper ca dl. Cristian Burci sa-l indeparteze cat de curand pe acest cronicar agrar de la carma crucisatorului presei romanesti! Cartianu se crede filozof, dar este teleportat direct de la sapa! Sa se duca la el la Gorj si sa plimbe vacile, ca ne-am saturat de balbele si de gafele lui odioase!

Trimite un comentariu

sus