Skip to main content

Televiziunea prin satelit sărbătoreşte 50 de ani

 

Publicitate

Televiziunea prin satelit a împlinit, în acest an, jumătate de secol. Primul satelit de telecomunicaţii proiectat să transmită semnal de televiziune a fost lansat în spaţiu în anul 1962, marcând astfel naşterea televiziunii prin satelit.

La începuturile televiziunii, telespectatorii din întreaga lume erau nevoiţi să aştepte zile în şir casetele cu înregistrării TV expediate în toată lumea pentru a putea urmări programele şi spectacolele de televiziune. Însă totul s-a schimbat în iulie 1962, odată cu lansarea în spaţiu a primului satelit de telecomunicaţii proiectat să transmită semnal de televiziune, după care au avut loc în curând primele transmisii TV prin satelit care au însemnat şi transmiterea primelor semnale de televiziune peste Oceanul Atlantic.

Telespectatorii din Franţa şi Anglia au urmărit conferinţa de presă susţinută de Preşedintele Kennedy, iar publicul din Statele Unite l-a urmărit pe interpretul francez Yves Montand şi schimbarea gărzii la Palatul Buckingham din Anglia. Până la sfârşitul anului 1962, programele de televiziune din Statele Unite puteau fi urmărite de telespectatori din 16 ţări.

După descoperiri revoluţionare în tehnologie, a urmat inaugurarea primului serviciu de televiziune publică prin satelit. Compania americană Public Broadcasting Service (PBS) a introdus în 1978 o mare noutate, serviciul de televiziune publică prin satelit.

După lansarea serviciilor de satelit DTH (Direct-to-Home), în anii 1980, s-a înregistrat o explozie a serviciilor de televiziune prin satelit în SUA, urmată curând de Europa. Cu toate acestea, marea revoluţie în utilizarea televiziunii prin satelit a avut loc la sfârşitul anilor 1980, odată cu lansarea transmisiei de televiziune digitală prin satelit în Japonia, SUA şi Europa.

Pe continentul european, televiziunea digitală prin satelit a fost introdusă de compania luxemburgheză Société Européenne des Satellites (SES), primul operator comercial de sateliţi cu sediul în Betzdorf, care şi-a lansat satelitul ASTRA 1A în 1988, iar acum operează 52 de sateliţi.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus