Skip to main content

Europa, cu ochii pe presa din România: Campanii mediatice de hărţuire, reclamate în raportul Comisiei Europene. E nevoie de asigurări privind independenţa CNA

 

Publicitate

Presiunile unor instituţii media asupra sistemului judiciar, hărtuirea unor personaje-cheie din Justiţie şi îndoielile privind eficacitatea CNA sunt evidenţiate, în mod fără precedent, în raportul MCV prezentat de Comisia Europeană, scrie Hotnews.

Documentul menţionează că e nevoie de "asigurări" privind independenţa CNA şi că forul audiovizual ar trebui să aibă un "cod de conduită".

Hotnews: În raportul CE privind progresele înregistrate de Romania în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) se arată că "au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar", că e nevoie de măsuri pentru independenţa CNA şi se menţioneaza efectul atacurilor politice şi mediatice asupra ANI: "rapoartele ANI sunt în mod frecvent contestate, chiar dacă bilanţul (...) este pozitiv".

Ce spune raportul Comisiei privind progresele Romaniei in cadrul MCV, cu privire la atacurile politice si mediatice asupra institutiilor judiciare, via HotNews:

• "In timpul verii, una dintre preocuparile majore a fost dovada clara a exercitarii de presiuni asupra institutiilor judiciare si a lipsei de respect pentru independenta sistemului judiciar. Aceasta ramane un motiv serios de preocupare. Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hartuire comise impotriva unor persoane care lucreaza in institutii judiciare si anticoruptie importante, inclusiv amenintari cu un caracter personal impotriva judecatorilor si a familiilor acestora si campanii mediatice de hartuire."

• "Din pacate, recomandarea Comisiei nu a fost pusa in aplicare pe deplin. Atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar nu au incetat. Un punct critic este acceptarea hotararilor judecatoresti: pentru aceasta este necesar ca toti membrii clasei politice sa ajunga la un consens privind abtinerea de la criticarea hotararilor judecatoresti, de la subminarea credibilitatii magistratilor sau de la exercitarea de presiuni asupra acestora."

• "Comisia ar dori, de asemenea, sa atraga atentia asupra rolului mijloacelor de informare in masa. Au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si anumite indoieli cu privire la eficacitatea activitatii de supraveghere desfasurata de Consiliul National al Audiovizualului. Situatia sugereaza necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente."

• Recomandare: "revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenta unor mijloace de informare in masa libere si pluraliste, asigurandu-se, totodata, masuri reparatorii eficiente impotriva incalcarii drepturilor fundamentale ale omului si impotriva exercitarii de presiuni nejustificate si a recurgerii la acte de intimidare de catre mijloacele de informare in masa asupra sistemului judiciar si a institutiilor implicate in combaterea coruptiei.

Ar trebui sa se dea asigurari Consiliului National al Audiovizualului cu privire la independenta sa efectiva, iar acesta ar trebui sa isi indeplineasca pe deplin rolul prin instituirea si aplicarea unui cod de conduita in aceasta privinta".

Despre atacurile politice si mediatice asupra ANI: "O preocupare majora ramane faptul ca rapoartele ANI sunt in mod frecvent contestate, chiar daca bilantul actiunilor castigate de ANI in cazul atacarii deciziilor sale in instanta este pozitiv. Agentia, Consiliul National de Integritate (NIC) si personalul acestora au facut deopotriva obiectul unor frecvente atacuri politice si mediatice."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ioana Ioana
    presa este singura responsabila de situatia economica si sociala a Romaniei; jurnalistii care nu respecta regulile minime de etica trebuie pedepsiti

Trimite un comentariu

sus