Skip to main content

ANALIZĂ. Cât costă ziarele în ţările civilizate. Se pot compara preţurile cu piaţa de la noi?

 

Sursa foto: dragossorinnicula.ro
Sursa foto: dragossorinnicula.ro

Publicitate

Cele mai ieftine ziare din România, la propriu, sunt cele două tabloide care au mai rămas pe piaţă, Libertatea şi Click, care se pot cumpăra cu un leu. Cel mai scump este Ziarul Financiar, care costă 3,50 de lei. Sunt aceste preţuri comparabile cu ce se întâmplă în marile pieţe?

Analiza Paginademedia.ro arată că România are printre cele mai ieftine ziare, în condiţiile în care tirajele de la noi sunt infime, în comparaţie cu marile titluri occidentale. Dacă adăugăm la preţul de copertă problemele de distribuţie (cu Hiparion în insolvenţă) costul unui ziar este mai mult decât insuficient pentru a acoperi costurile de producţie.

Paginademedia.ro va prezintă în continuare cât costă cele mai importante ziare în câteva din cele mai puternice state ale lumii: Marea Britanie, Franţa, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Marea Britanie - doi lei pentru The Sun

La un stat cu o populaţie de 53 de milioane de locuitori, tabloidul The Sun are în Marea Britanie în medie 7,3 milioane de cititori pe zi şi un tiraj de 2,6 milioane de copii. Cel mai bine vândut ziar britanic costă 40 de penny (2 lei). Ziarele generaliste precum The Guardian şi The Observer sunt însă mult mai scumpe. Primul costă 1,40 de lire (7 lei), iar pentru cel de-al doilea englezii plătesc 2,50 de lire (12 lei). Le fel ca The Observer şi Sunday Times costă tot 2,50 de lire.

Franţa - mai mulţi cititori pe zi decât toată populaţia României

Franţa este o ţară în care 43% dintre locuitori citesc în fiecare zi cel puţin un ziar, potrivit unui studiu realizat de AudiPresse în 2012. Asta înseamnă că la o populaţie de 65,8 milioane de locuitori 21,9 milioane de francezi cumpără zilnic un ziar pentru a-l citi.

Dintre cotidianele naţionale plătite Le Parisien este cel mai citit ziar din Franţa cu 2,4 milioane de cititori, urmat de L’Equipe (2,2 milioane), Le Monde (1,69 de milioane de cititori), Le Figaro (1,2 milioane), Liberation (961.000) şi Les Echos (468.000). Preţurile acestor ziare sunt între 1.05 euro - Le Parisien şi 1,60 - Le Monde. Le Figaro şi Liberation costă fiecare 1,50 euro, Les Echos 1,30 euro, iar pentru ziarul L’echipe francezii scot din buzunar 1,10 euro.

Spania - El Pais, echivalentul a cinci lei

La o ţară cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, El pais are în Spania în medie 1,9 milioane de cititori pe zi şi un tiraj de 473.000 de exemplare. Cel mai citit ziar din Spania costă 1,20 de euro la fel ca La vanguardia, al patrulea ca număr de cititori. Pe locurile doi şi trei în topul celor mai citite ziare din peninsula Iberică se află El Mundo şi ABC, fiecare având un preţ de 1,30 de euro.

Statele Unite ale Americii - doi dolari pe Wall Street Journal

La o populaţie de 316 milioane de locuitori, Statele Unite ale Americii este o ţară în care doar 23% din cetăţeni citesc zilnic un ziar tipărit, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center în 2012. În aceste condiţii, The Wall Street Journal, cel mai citit ziar din Statele Unite ale Americii, are un tiraj de 1,8 milioane de exemplare şi costă 2 dolari.

Al doilea ziar ca tiraj din SUA, The New York Times (1,6 milioane de exemplare) costă 2,50 dolari. Washington Post şi The New York Post costă fiecare câte 1 dolar, iar pentru Los Angeles Times americanii scot din buzunar 1,50 dolari.

România, ziare la un leu

Cel mai scump ziar în România este Ziarul Financiar, care costă 3,5 lei, urmat de România liberă pentru care românii scot din bucunar 2,5 lei. Evenimentul zilei şi Gazeta Sporturilor ocupă locul trei în topul celor mai scumpe ziare din România, acestea având un preţ de 2 lei. Cotidianul Adevărul are un preţ de tarabă de 1,99 de lei.

Tabloidele sunt cele mai ieftine ziare cotidiene: Libertatea şi Click se vând la preţul de 1 leu.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mircelus Radu Mircelus Radu
    :
    Deci solutia ar fi ca:
    4. niste oameni sa scrie niste lucruri interesante
    3. pe care alti oameni sa fie dispusi sa le citeasca
    2. si chiar sa plateasca pentru a le citi
    1. Intr-un final vor fi destui.
  • geo geo
    Este o diferenta mare si intre salarii, dar si in ceea ce priveste calitatea si continutul intre presa straina si cea romaneasca. Pai L’Equipe are citeva zeci de pagini si costa 1 - 1,10 euro iar ProSportul, de exemplu, are doar 8 pagini si costa 2 lei, adica aproape jumatate de euro...si aproape zilnic dai de Gigi Becali; ce a mai facut si ce a mai zis.
  • anin anin
    Salarariile sunt ca de Romania ati uitat sa scrieti cat este salariu minim pe economie in celelalte tari si cat este in Romania , rusine
  • Radu09 Radu09
    Adevaru e ca eu nam mai cumparat un ziar de mult mai cumparam dar ziar local...ce se scrie in presa centrala se gaseste pe net si la tv,
    daca se poate pe viitor sa comparati si televiziunile de la noi cu cele de afara
  • Alex.D Alex.D
    punctul doi: scuze pt ca abia acum am observat cum au pocit numele ziarului A DOUA OARA. Prima data l-au scris corect si nu am mers mai departe de atat.
  • Alex.D Alex.D
    @Media Planner->la procentaje intr-adevar si eu cred ca au dat-o in bara INSA daca te referi la "L’Equipe" (pt ca ala e ziarul cu 2,2 mil de cititori din Franta din cate observ) DA, asa se scrie si nici macar nu e greu de verificat.
  • elemer elemer
    Articolul este total irelevant: comparatia trebuie facuta luand in calcul leafa medie din tarile respective, nu pur si simplu transformand euro sau dolarii in lei. O analiza schioapa.
  • Arina Arina
    Ar fi fost interesant sa mentionezi atat tirajul cat si audienta ziarelor pe care le dai ca exemplu. Asa ai putea observa cum numarul de cititori pe copie este similar in cazul unor tari cu indicatorii obtinuti in SNA, in special in tarile latine. Indicatorul asta este unul inadecvat pentru evaluarea acuratetii unui studiu, dar el este relavant tocmai in contextul mentionat de tine. Acest indicator arata, printre altele, si puterea de cumparare a unui cititor de ziar. El este influentat de cultura tarii, de obiceiul de citire, de canalele de distributie, dar si de puterea de cumparare a cititorilor.
    In alta ordine de idei, daca 28.3 (43% din 65.8) milioane de francezi citesc zilnic cel putin un ziar, nu inseamana ca toti cumpara 1 ziar. Pot citi ziarul din foarte multe surse: cumparat, imprumutat, abonamente de firma, gratuitati, copii mai vechi, etc.
  • Andrei Andrei
    Referitor la cea de-a doua nedumerire: or mai fi unii care isi cumpara ziarul pentru a inveli branza cu ceapa pe care o consuma in pauza de masa la "intreprindere".
  • Danny Danny
    E corect ceea ce au scris cei dinaintea mea. Daca ai avea si ce sa citesti in ziare, s-ar justifica un pret crescut la noi in tara. Cred ca sunt inca oameni care "consuma" presa scrisa, in afara tabloidelor. N-am citit ziare din strainatate pentru a putea face o comparatie, dar cred ca incearca cu mai mult succes sa tina pasul cu concurenta internetului si a televizinii care livreaza informatia in timp real.
    Si, in plus, va semnalez o greseala la scrierea numelui unui ziar, este vorba de L'Equipe si nu l'Echipe.

    I
  • Media Planner Media Planner
    Sa-mi explice si mie autorul sau unul din comentatori (toti par a fi experti in media dupa cum isi exprima parerile extrem de pertinente la fiecare articol) cum 43% din 65,8 milioane reprezinta 21.9 milioane. Si eventual pt ce altceva mai cumpara francezii ziare.
    Si cineva care a studiat franceza sa-mi confirme ca asa se scrie numele publicatiei franceze cu 2.2 mil de cititori.
  • Slick Slick
    E interesant articolul, dar compara si calitatea articolelor. Ce as putea citi in aceste ziare? Niste prostii debitate de unii care nici sa scrie corect nu stiu sau care au facut jurnalismul la distanta. A se vedea si mocirla de la tv.
  • gadjodillo gadjodillo
    nu-ţi răci gura sau pana de pomană.
    în primul rînd, în ţările civilizate există 1. destui cititori civilizaţi care 2. dau acei bani pentru 3. a citi acele lucruri care 4. nu sînt nişte gunoaie.
    sîntem departe.
  • Traian Traian
    Comparatia e absurda daca nu e corelata si cu puterea de cumparare si, mai ales, cu numarul de pagini
  • reporter reporter
    vrem ziare de doi lei...
    (sau le avem deja?)
    :)

Trimite un comentariu

sus