Skip to main content

Scrisoare de atenţionare pentru Realitatea, B1 şi Antena 3 legată de Roşia Montană

 

TELECOMANDAPosturile de ştiri Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV au primit scrisoare de atenţionare de la CNA în cazul reflectării referendumului din judeţul Alba pe tema exploatării de la Roşia Montană, eveniment care a avut loc în acelaşi timp cu alegerile parlamentare din 9 decembrie. În plus, membrii CNA au decis că este nevoie de o schimbare a prevederilor legate de sondajele de tip exit-poll în Codul de Reglementare în Audiovizual.

Publicitate

În cazul posturilor de ştiri a fost reclamat faptul că posturile de ştiri au prezentat acest referendum ca fiind valid, dar şi faptul că nu s-a prezentat în cadrul sondajului informaţii referitoare la eşantion, cine a comandat sondajul sau marja de eroare.

Ştefania Simion, reprezentant juridic al Asociaţiei Alburnus Maior: Fiecare dintre aspectele vizionate încalcă codul de reglementare în audiovizualului. (...) Mesajul referitor la faptul că referendumul a fost validat, considerăm că este o informaţie falsă şi nu a fost verificată. Informaţia privind validarea sau invalidarea poate fi verificată doar de biroul electoral care se ocupă de zona respectivă”.

Răsvan Popescu, preşedinte CNA – Avem de-a face cu un exit-poll, nu cu un sondaj. Mai important este cum a fost reflectată realitatea obiectivă şi nu cea prezentată de un exit poll.

Florin Gabrea, membru CNA, a precizat că indifenet dacă e exit-poll sau nu, informaţia pe care am văzut-o cu 74% au votat pentru mineritul la Roşia Montană este falsă din moment ce nu se precizează că este vorba de 74% din cei prezenţi. „Este informaţie falsă mai mult decât evidentă”, a precizat Gabrea.

Valentin Jucan, membru CNA – Eu nu văd nicio abatere. Ţin să vă reamintesc că pe baza acestor sondaje de tip exit-poll unii au adormit preşedinţi şi s-au trezit nimic. Am mai întâlnit astfel de situaţii, va trebui ca noi să găsim o soluţie de a reglementa.

În urmă cu două săptămâni mai mulţi activişti ai Asociaţiei Alburnus Maior au proteste în faţa CNA pentru că a întârziat analizarea sesizărilor primite în cazul referendumului de la Roşia Montană, după cum paginademedia.ro a scris AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nadia nitov nadia nitov
    rosia montana este imensa minciuna nationala a falsei griji pentru om. sunt milioane de someri in toata tara dar doar de cei de la rosia montana se face vorbire! despre wolframul de acolo NIMIC? ce au facut acolo nu- i referendum! doar in romania faci referendum local! ca la noi se poate orice! au incalcat constitutia!

Trimite un comentariu

sus