Skip to main content

Dezbatere CNA: “Nu vă uitaţi copiii la TV” – “Vezi ce vede copilul tău”

 

CNA

Publicitate

"Doresc să combat falsa idee cum că un copil ştie să facă diferenţa între violenţa fictivă şi cea reală", spune Alexandru Jucan, membru CNA.  "Conform numeroaselor studii consacrate efectelor televiziunii asupra comportamentelor violente, între 25 şi 30 % dintre violenţele comise în fiecare an, ar fi cauzate de imaginile văzute la televizor", a continuat el.

Declaraţia a fost făcută la dezbaterea “Nu vă uitaţi copiii la TV” – “Vezi ce vede copilul tău”, organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Participă, printre alţii, Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale, Constantin Trăistaru, inspector şcolar general (ISMB), specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor, precum şi reprezentanţi ai posturilor de radio şi de televiziune care realizează programe pentru copii.

Principalele teme aflate în dezbatere sunt:

    • Efectele televiziunii asupra copiilor
    • De la “Bona” TV la psihoterapeutul TV
    • Violenţa în şcoli şi pornografia infantilă
    • Vezi ce vede copilul tău la TV

Paginademedia.ro vă prezintă în continuare câteva dintre declaraţiile vorbitorilor din cadrul dezbaterii.

Constantin Trăistaru, inspector şcolar general:

  • Consider că media, dincolo de prezentarea şi informarea opiniei publice, trebuie să organizeze mai multe mese rotunde şi nu să insiste să prezinte faptul de violenţă pentru că induce un anumit tip de violenţă.

Alina Moisescu, inspector la Ministerul Educaţiei:

  • Îmi doresc să subliniez faptul că dacă au fost evenimente nefericite în şcoli, trebuie să ne gândim la faptul că ceea ce întâlnim în şcoală este o oglinda a ceea ce se întamplă în viaţa de zi cu zi, dar şi ce este pe TV.

Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale:

  • Eu cred că mass-media reprezintă unul dintre cele mai importante canale de comunicare pentru copii.
  • Există riscul de a consuma mass-media fără a şti să te protejezi, eu cred ca aici CNA-ul are un rol foarte important şi cred că restricţiile în democraţie funcţionează.

Alexandru Jucan, membru CNA:

  • Consider că o incursiune cât mai corectă în subiectul pe care îl dezbatem astăzi trebuie să îşi aibă începuturile în încercarea de a găsi cauzele ce au dus spaţiul audiovizual la această degradare periculoasă. Este evident faptul că fenomenul cu care ne confruntăm se răsfrânge asupra tinerilor, implicit asupra minorilor. (...)
  • Doresc să combat falsa idee cum că un copil ştie să facă diferenţa între violenţa fictivă şi cea reală. Conform numeroaselor studii consacrate efectelor televiziunii asupra comportamentelor violente, între 25 şi 30 % dintre violenţele comise în fiecare an, ar fi cauzate de imaginile văzute la televizor. Este limpede că emisiunile sau filmele de acest gen dau naştere la gânduri a căror tematică este violenţa. Odată ce apar aceste gânduri, nu rămâne decât trecerea la fapte.
  • În ceea ce priveşte rolul CNA, acesta este definit clar în legea ce guvernează acest for. Este adevărat, această lege are nevoie de modificări. Dar nu de schimbarea ei în întregime. În opinia mea un astfel de demers ar ascunde alte tentaţii. În cazul protecţiei minorilor, necesitatea absolută este ca legiuitorul să încuviinţeze ridicarea nivelului amenzii minime spre un prag care să corespundă importanţei acestui subiect. Acest lucru nu exclude neputinţa afişată mulţi ani de a lua decizii dure în cazurile în care interesul superior al minorului a fost încălcat.
  • Consider că CNA, în calitatea sa de organism de reglementare, ar trebui să sprijine radiodifuzorii pentru ca aceştia să poată, cu mai multă uşurinţă, să realizeze emisiuni educativ-culturale.

Nadia Tătaru, Itsy-Bitsy:

  • În mintea unui copil nu există o diferenta între realitate şi ficţiune, iar televizorul îi influenţează.
  • Televizorul a ajuns cea mai ieftina bonă. Cele mai nocive sunt programele pentru bebelusi, programele pentru 0-3 ani îi retardează mintal. Copiii noştri nu se uită doar la programe pentru copii. Televiziunea pentru preşcolari şi şcolari mici sunt foarte nocive pentru: dezvoltarea creierului, dezvoltarea emoţională a copilului, cresc violenţa şi agresivitatea şi scad atenţia şi concentrarea.
  • În topul televiziunilor la care se uită copiii sunt: ProTV, Disney, Cartoon Network, Antena1, Naţiona, Boomerang, deci copiii se uită şi la programe generaliste. Ai noştri copii nu se uită doar la canalele pentru copii, se uită şi la canalele generaliste.
  • Eu aş interzice canalele pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-3 ani.

Narcisa Iorga, membru CNA:

  • Rolul CNA nu este de a educa parinţii, cred mai degrabă că rolul CNA este de a proteja copiii de televizor. CNA trebuie să acţioneze ca si cand acei copii ar fi singuri pe lume. Agresivitatea cred că este o problemă, agresivitatea în limbaj, în comportament, la orice emisiune, la orice oră, nu doar la desene animate.

Cristina Trepcea, membru CNA:

  • Dincolo de faptul ca televiziunile sunt afaceri, această categorie de afacere are în toate ţările civilizate o lege a audiovizualului. Dacă nu putem sili o televiziune comerciala sa faca educaţie, legea ne obliga sa-i obligăm să nu facă contra-educaţie. Avem televiziunile publice care sunt obligate să facă educaţie.
  • Suntem ce mâncăm cu trupul nostru, suntem ce mâncăm cu mintea noastră. Există o foarte multă legătură între ceea ce vezi şi devenirea ta ca om şi orientarea ta către leadership sau infracţionalitate.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dfgv dfgv
    cu tot respectul, tip top minitop sau abracadabra au avut farmecul lor atunci cand nu exista concurenta. daca ar fi avut de ales, copiii de atunci pun pariu ca s-ar fi uitat la altceva...

    astfel de emisiuni nu ar mai avea niciun succes azi. e ca si cum ai spune ca in anii 70, copiii isi doreau pegasuri cu saua lunga... lumea evolueaza, copiii mai saraci cu duhul vor acum ce ii invata marketingul sa vrea: bakugan, manele, bianca lu bote.

    ceilalti copii, de care se ocupa parintii, vor lucruri noi si interesante. baga-l pe marian ralea - care arata in vremurile bune de parca era mereu beat - pe ecran sa vezi cum se face audienta minus 10 si share minus 50...
  • eugen patriche eugen patriche
    Am fost din 1990-1998 seful redactiei pentru copiii a TVR, scenaristul multor programe ca Abracadabra [la TVR si ProTv] sau Arlechino. Despre experienta mea am vorbit in multe postari pe blogul meu eugenpatriche.wordpress.com. Iata unele opinii: In 1990 când am început să formez echipa redacției pentru copiii a TVR îmi era clar un singur lucru,copiii duseseră lipsa poveștilor.Generații întregi fuseseră furate de copilărie prin absența basmelor și poveștilor din preocupările TV care trebuia doar ”să educe prin muncă pentru muncă”..se ajunsese chiar la interzicerea desenelor animate cu animale!! Poveștile trebuiau readuse,adaptate,repovestite și asta repede,nu ne puteam permite să așteptăm să treacă timpul ca să devenim mai buni,mai pregătiți,mai bine dotați cu mijloace umane,tehnice,financiare.Principalul sprijin venea din partea publicului.Pe atunci nu exista un audiometru dar se faceau sondaje de audienta saptamanal si prezenta emisiunilor noastre [in special Tip Top Minitop,Abracadabra] in top ajuta sa fim lasati in pace! …Prima constatare: profesionistii din Tv se impart in doua categorii:creatori si executanti.Oricat ai afirma ca succesul vine din munca si iar munca, fara talent nu se poate.Iar talentul,creatia se platesc.Cand imparti lefurile nu dupa rigorile statului de functiuni,nici dupa ideea ca pensia sa fie mai mare ,cand rastorni ierarhia birocratica si platesti dupa calitate si audienta poti avea nemultumiri dar rezultatele vor fi mai bune. Cu bugete mici care trebuiau sa acopere,cat de cat,munca actorilor,echipei,cheltuielile de productie trebuia sa faci filme pentru copiii starnind comentarii prin institutie de genul “ce va trebuia sa faceti filme?” Era mai bine sa producem reportaje prin scoli sau sa-i invatam pe copiii regulile de circulatie?
    Ca de obicei extremele nu sunt niciodată acceptabile.Tabloidizarea excesivă și fără limite din presă sau tv.au dus de pilda la o formă de discriminare dacă nu de exploatare a femeii.In numele audienței /?/ de parcă publicul nostru ar fi format doar din bărbați.Excesul de reglementare sau cenzură e nociv ca și absența oricărei reglementări.In numele libertății de expresie și al democrației se poate difuza orice? Nimeni nu se bagă,CNA-ul se ocupă de politică,Biserica nu e interesată de morala publică,legislatorii au alte interese.Iar publicul? Ca de obicei,pe bloguri,prin declarații publice toată lumea condamnă dar în practică se consumă intens…urmăriți audiențele sau tirajele,manipulate sau nu.Poate o perioadă de destindere totală după ani de austeritate /morală/face bine unui popor,Dar nu cumva durează prea mult? Cât despre generațiile care se succed …ele ce vină au? Hollywoodul a fost guvernat până spre anii 70 de un cod foarte strict,numit Codul Hays.Citit astăzi pare o formă aspră de cenzură…dar .Codul Hays și Codul bunelor practici pentru Tv au avut rolul lor în formarea unor atitudini atât ale autorilor cât și ale audienței..chiar dacă au fost depășite ele au dat roade,au instituit bariere și standarde pe care atât autorii cât și publicul și le asumă. Vidul naste vid, neantul produce neant…
  • cristi cristi
    Pe modelul, nu-ti uita copilul in fata televizorului, in schimb uita-l pe net.

    Cand o sa inteleaga si astia din CNA ca oamenii au incetat de mult sa-si mai ia informatia de pe la televiziuni ? Ai nevoie de un film, intri pe net, ti-l descarci, si-l urmaresti la orice ora vrei. Nu astepti 5 ani pana ajunge sa fie difuzat si la noi pe HBO sau ProTV. Ai nevoie de muzica, intri, iti faci playlistul tau si asculti ce-ti place, nu stai la TV sa-l vezi pe "Prelungit-or Connect-or" de 15 mii de ori pe zi . Iti trebuie informatie, intri si iti alegi singur site-urile pe care le consideri bune, nu pui botul la ce vrajeste Gadea seara de seara pe TV . Nu mai e 2000, ca TV-ul sa fie considerat singura sursa pe care o urmaresc oamenii, netul are un impact mult mai mare acum .

    La fel se intampla si in cazul copiilor. Pot sa interzica astia tot pe TV, copilul intra bine mersi pe net, se uita la batai, sta pe Facebook, vizioneaza filme porno in voie si se injura pe chaturi sau in comm-uri pe YouTube . Sunt multi pusti de 10-12 ani pe care ii prind 4 dimineata online jucand Counter sau alte jocuri mult mai agresive, si astia din CNA au tupeu sa spuna ca de la TV invata asta. PENAL !!
  • Toni Toni
    peste cateva saptamani se introduce in programa tv sinuciderea asistata

Trimite un comentariu

sus