Skip to main content

Kantar: Auditul arată că audienţele sunt măsurate corect. Şi un dialog memorabil între Rareş Bogdan şi măsurătorii audienţelor

 

televizoare

Publicitate

"Veniţi în după-amiaza aceasta la ARMA". "Nu pot. Am emisiuni de la 18.30 şi de la 22.15". "Haideţi mâine dimineaţă." "Nu vin la 8, doamnă, că eu nu mă trezesc la 8. Eu plec la unu şi jumătate din redacţie, dar vin mâine, înainte de prânz". Este doar o bucată din dialogul purtat de Lucia Antal, preşedintele Asociaţiei Române de Măsurare a Audienţelor şi Rareş Bogdan, de la Realitatea TV.

Rareş Bogdan a fost cel mai "vocal" contestatar al datelor de audienţă într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul măsurătorului de audienţă TV Kantar.

Înainte de schimbul de invitaţii, în care "propunerea" ARMA nu se întâlnea deloc cu disponibilitatea lui Rareş Bodgan, câteva detalii despre auditul făcut sistemului de măsurare a audienţelor TV.

Sistemului este în conformitate cu normele internaţionale, au declarat reprezentanţii ARMA în cadrul unei conferinţe în care au fost prezentate concluziile auditului sistemului de măsurare. Audit este realizat periodic de către ARMA.

"Procedura de audit a confirmat faptul că aparatele peoplemeter folosite de Kantar Media sunt capabile să măsoare toate canalele care au un site de referinţă (semnături digitale), indiferent de platformă - cablu analogic, cablu digital, satelit, DTH -, conform cu standardele internaţionale", a declarat Lucia Antal, preşedintele ARMA.

La conferinţă a fost prezent şi Rareş Bogdan, realizator la Realitatea TV, care a fost şi cel mai vocal în discuţiile cu reprezentanţii ARMA şi Kantar. El a reamintit că o parte din publicul emisiunii sale, difuzată la ora 23.00, este formată din copii şi a ridicat problema eşantionării  „2/3 din urban şi doar o treime din rural, câtă vreme România este împărţită- 53% urban şi 47% rural”

Iosif Kălăuz reprezentant Kanal D şi membru în comitetul tehnic al ARMA: „Există această disproporţionalitate dar care nu pune în pericol sistemul. În momentul în care datele se culeg, sunt ajustate printr-un coeficient de ponderare astfel încât comportamentul lor va reprezenta poza României „în mic”. Sunt aspecte normale în sociologie”.

Rareş Bogdan: Nu înţeleg exact care este rolul ARMA. Dumneavoastră, ca preşedinte al asociaţiei, trebuia să ne apăraţi şi trebuia să mediaţi o problemă între noi şi Kantar. Dar v-aţi poziţionat ca avocat al Kantar.

Lucia Antal - Aveţi nenumărate invitaţi pe e-mail către reprezentanţii dumneavoastră de la Realitatea să vină la discuţii.

Rareş Bogdan: Distinsă doamnă, acest conflict a început în urmă cu două săptămâni şi a fost făcută o singură invitaţie, săptămâna trecută.

Lucia Antal: Au mai fost încă două invitaţii.

Rareş Bogdan: Eu ştiu de o singură invitaţie dar nu am putut participa. Şi am mai primit încă una pentru a ne chema la excluderea din Asociaţie.

Lucia Antal: Puteţi veni şi dumneavoastră.

Rareş Bogdan: Nu vi se pare normal ca ARMA să încerce să medieze o problemă apărută între Kantar, firma prestează pentru ARMA, şi Realitatea TV, care este membru fondator al asociaţiei şi care a semnalat o problemă. Problemă pe care a semnalat-o şi Prima TV şi Kanal D.

Lucia Antal: Veniţi în după-amiaza aceasta la ARMA şi să avem o discuţie. Vreţi să veniţi dimineaţă. Spuneţi când vreţi să veniţi.

Rareş Bogdan: Am emisiuni de la 18.30 şi de la 22.15. Mâine vin cu mare drag. Însă să-mi spuneţi înainte cu o zi nu în ziua respectivă. (...) Am primit un comunicat în care ne anunţă că ne exclud dacă mai ridicăm glasul. Noi am ridicat glasul să semnalăm o problemă care poate fi reală sau poate fi explicată. Din punctul nostru de vedere este reală.

Lucia Antal: Aţi spus că veniţi mâine dimineaţă şi discutăm la asociaţie.

Rareş Bogdan: Nu vin la 8, doamnă, că eu nu mă trezesc la 8. Eu plec la unu şi jumătate din redacţie, dar vin mâine, înainte de prânz, la dumneavoastră. Dar nu mă aşteptaţi la opt că nu vin la opt. La 10.30, când mă trezesc.

Lucia Antal: Îmi pare bine că putem să avem o discuţie în cadrul ARMA.

Rareş Bogdan: Nu credeţi că era mai normal decât să vină un comunicat prin care să ne anunţaţi că ni se taie capul pentru că am arătat cu degetul o problemă? Nu vi se pare normal să întreb de ce am 94.000 de copii care se uită la 23.42 la Jocuri de putere, că nu-s Mickey Mouse. Dar mă rog discutăm mâine ca să nu vă mai chinui.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • kiughf kiughf
    mie mi se pare ca rares bogdan are dreptate: el nu e mikey mouse, e donald duck...
  • Radu09 Radu09
    Realitatea Tv castiga publicul OTV ului cu acest Rares
  • costel costel
    Parerea mea este ca Realitatea TV este un post care este platit sa vorbeasca,sa injure,sa improaste cu noroi pe toti cei care nu sunt de acord cu USL.Asta nu-i televiziune de informare,asta-i bataie de joc.Sa acuzi fara probe si sa vrei sa te transformi in instanta de judecata este ilegal.Cred ca ARMA ar trebui sa-i excluda!
  • teddy teddy
    fabuloasa treaba cu 94.000 de copii care se la Realitatea ... sa imi fie cu iertare, eu ca om trecut de 30 de ani si rar ma uit la Realitatea ... un copil as baga mana in foc ca nu se uita ...

    ... dar probabil exista o explicatie ... o secretara care a plecat intre timp din Kantar a dat copy-paste in Excel cu un rand mai jos si a incurcat Realitatea cu Disney Jr. ... :)
  • Ioana Ioana
    daca l-ar aduce inapoi pe stiucalet ar face o echipa grozava
  • mariana mariana
    acest pseudojurnalist rares bogdan si-a aratat "profesionalismul" asa cum stie el mai bin, un latrau adus de gusa si pus acolo numai pentru a dezinforma si a se ambala fara logica. Realitatea= irealitatea si imorala.
  • Dobre Dobre
    Este trista atitudinea ARMA, este trist sa vedem ca 94.000 de copii se uita la Realitatea... este trist ca unii dintre voi sunt caractere de 2 lei si incearca sa spun ca postul nu este... nu exista... si chiar si asa... ce facem cu diferentele de audiente.. cu cifrele... care sunt aberante...
  • bahmuteanca bahmuteanca
    da, e un miniFiat, insa pretul bate la ochi...daca e nou ar trebui sa coste peste 10.000 euro; ori e o smecherie la mijloc ori masina e veche...si ca sa pui mina pe premiu mai scoate, tata, din buzunar impozitul in cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din acordarea premiului. adica obtii venit net daca ai "norocul" sa pui mina pe premiu.
  • rufus rufus
    Petrisor, explica-i fetei asteia care a scris articolul ca numele e Lucia Antal! Ma refer la primul paragraf. Nu exista articol semnat de ea fara greseala.
  • Eveniment Sibian Eveniment Sibian
    Pro FM da la concurs, in Sibiu, o masina second hand. :)
    Din regulament puteti vedea ca masina pe care o ofera ca premiu are valoare de... 4.900 de euro, TVA inclus !!!

    http://ora.oradesibiu.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/03/regulament-FIATent-la-Profm-SIBIU-forma-finala-vizata.doc
  • kkozoo kkozoo
    94.000 de copii care se uita Jocuri de putere (realitatea tv)la ora 23.42,e o ora la care un copil dintr-o famile normala doarme,cred ca si daca sar fi uitat la filme porno nu era audienta de 94000 la ora 23.42,aceste audienta is masluite,mai bine ar fi fost masurate de societatile de cabu deoarece aceste au decodoare digitale.
    sa fim seriosi cine sta cand porneste televizoru sa se autentifice + sa spun ca este adult,invitat sau copil .
    Sa fim seriosi aceste audiente is false
  • udialan udialan
    REALITATEA TV are mari probleme de rating, dar nu pt ca ar complota cineva impotriva lor! Si CU CAT guralivii de acolo fac spume pe tema conspiratiei galactice contra lor, cu atat se adancesc in rahat. Sunt compromisi, cand toata lumea era antiBASE, ei pupau proFUNDbase! Acum au mai cotit o putin, dar tarziu. Un post fara identitate, moderatori fara vana si personalitate, rebeli fara cauza!
  • Ioana Ioana
    numai prostii se uita la jocuri de putere
  • ARMAtorul ARMAtorul
    Auditorul englez a verificat 100 de gospodarii din cele aproximativ 1400...Din peoplemeterele verificate, DOAR 45% FUNCTIONAU CORECT, restul de 55% prezentau erori de functionare sau nu erau corect utilizate. CONCLUZIE : kantar masoara corect audientele , marja de eroare este de +/- 60%. Deci ce atata tevatura ???!!!
  • un curios un curios
    1. Vrem sa vedem cum aparat un aparat peoplemeter; faptul ca se tin ascunse si nu se explica modul de functionare naste suspiciuni!
    2. Daca auditul e corect, cum de se uita 94.000 de copii la Jocuri de Putere, chiar asa, fratilor! E halucinant, iar explicatiile Kantar si ARMA sunt cel putin haioase, ca sa nu spun penibile.

Trimite un comentariu

sus