Skip to main content

VIDEO. Reportaj PREMIERĂ: Cum arată şi cum se foloseşte un peoplemeter, aparatul care măsoară audienţa TV

 

Acesta este un peoplemeter. Aparatul afişează întrebarea "Cine se uită" când se deschide televizorul. Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

EXCLUSIV. Cum arată peoplemeterul, aparatul care înregistrează audienţa TV? Cum se foloseşte? Paginademedia.ro vă prezintă în premieră, într-un video reportaj exclusiv, un peoplemeter în acţiune.

Reporterii Paginademedia.ro au filmat şi au testat în premieră un peoplemeter. Vă prezentăm în continuare, cum se instalează, cum se foloseşte şi care este traseul măsurării audienţei TV. Imagini inedite cu aparatul în acţiune, detaliat, cu prezentarea telecomenzii speciale, dar şi cu serverele de la Kantar Media, compania care măsoară audienţele TV în România.

INSTALAREA. Pepoplemeterul se instalează la televizor şi are o telecomandă specială, pe care sunt trecuţi fiecare dintre membri cu numele lor.

În România, sunt instalate aproximativ 2.000 de astfel de aparate în 1.300 de locuinţe. Din punct de vedere sociologic, panelul este reprezentativ pentru toată populaţia României.

ÎNREGISTRAREA. Când cineva apare în încăperea unde televizorul este aprins, trebuie să apese butonul care îi corespunde pe telecomandă. De fiecare dată când iese din cameră, trebuie să apese din nou respectivul buton.

Pe telecomandă sunt trecuţi membrii familiei. Foto: Paginademedia.ro

  • În momentul în care este pornit televizorul, porneşte automat şi peoplementerul care înregistrează audienţa posturilor. Pe ecranul aparatului apare întrebarea Cine se uită? Fiecare membru al familiei are trecut numele pe telecomanda specială a peoplemeterului.

Dacă cineva porneşte televizorul, dar nu se înregistrează, sistemul înregistrează problema.

  • În cazul în care în încăpere apare un vizitator, care nu are un buton alocat pe telecomandă, şi el trebuie înregistrat, pentru ca audienţa să fie măsurată. Vizitatorul trebuie să se înregistreze tot de pe telecomandă. Când vizitatorul pleacă din cameră, şi el trebuie scos din sistem.

    În momentul în care se schimbă postul, nu apare niciun mesaj pe aparat şi nu trebuie apăsat niciun buton de pe telecomanda peoplemeterului.

Dacă toată familia pleacă din faţa televizorului iar acesta rămâne pornit, există un buton special pe telecomandă prin care trebuie să anunţe că nu mai este nimeni în faţa aparatului. Butonul este „Niciun telespectator”.

Ce se întâmplă când cineva uită să apese butonul când pleacă de la televizor? Sistemul detectează automat dacă televizorul a stat neobişnuit de mult pe un singur post, fără să fie schimbat. Dacă intervalul depăşeşte patru ore, sistemul simte că este o problemă.

VACANŢĂ. Când familia pleacă în vacanţă pentru mai mult de o săptămână, trebuie să anunţe acest lucru pentru ca sistemul să nu creadă că peoplemeterul din casa familiei respective este defect. Pentru acest lucru există pe telecomandă un buton cu numele „Vacanţă”.

Cum se înregistrează datele?

Datele de audienţă sunt stocate în interiorul peoplemeterului. Informaţia video este transformată în coduri audio digitale (de tipul 0010101), la fiecare trei secunde, coduri ce sunt înmagazinate în memora internă a aparatului.

Mai departe, între orele două şi şase dimineaţa datele sunt trimise automat către serverele de la Kantar. Totul se face automat, fără intervenţia fizică a vreunui operator în sistem.

Serverele prelucrează datele. Codurile audio se compară cu emisia posturilor TV

Serverele Kantar înregistrează în fiecare zi toată emisia posturilor de televiziune măsurate din România. Aceste înregistrări se vor compara cu codurile audio primite de la peoplemetere.

Informaţiile primite de la peoplemeterele din teren ajung pe serverele de la Kantar. Codurile audio se compară cu înregistrările posturilor TV. Prin această potrivire se stabileşte exact care a fost audienţa posturilor de televiziune în casele măsurate.

Ponderarea: serverele calculează audienţa totală

În prima fază, serverele stabilesc câţi oameni s-au uitat şi ce posturi au urmărit dintre casele care au peoplemetere instalate. Există aproximativ 140 de criterii care stabilesc dacă peoplemeterele au funcţionat corect. Tocmai din acest motiv, dar şi pentru că o gospodărie poate avea mai multe televizoare, sunt instalate peste 2.000 de aparate în 1.320 de case. În fiecare zi trebuie raportate minimum 1.200 case valide din cele 1.320.

Audienţa peoplemeterelor din ţară este apoi ponderată, un proces automat. Ce înseamnă?Conform unui algoritm statistic, audienţa caselor măsurate este extrapolată la nivelul întregii ţări, pentru a da audienţa totală.

Când audienţa este calculată, serverele trimit automat datele către clienţi: posturi de televiziune, agenţii de publicitate şi clienţi de publicitate.

REPORTAJ EXCLUSIV: Cum arată şi cum se foloseşte aparatul care măsoară audienţa TV. Un peoplemeter în acţiune

Doar câţiva oameni cunosc panelul. Niciunul în întregime

Oamenii care au peoplemetere în casă nu sunt cunoscuţi de niciun operator în totalitate, spune Liliana Mihăilescu, director general Kantar Media. În rezultatele date de soft, cei din panel apar cu un cod, nu cu numele sau adresa.

"Sunt cinci oameni care se ocupă de panel, fiecare cu partea lui", spune Liliana Mihăilescu.

Cei care lucrează în media sau au rude sau cunoştinţe în televiziuni nu pot face parte din panel.

Anual, aproximativ un sfert din panelul de măsurare este împrospătat, spune Liliana Mihăilescu.

Liliana Mihăilescu, despre panelul de măsurare

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • MARIUS B MARIUS B
    Un raspuns @Mihai: ai fi dispus sa ai o camera video big brother permanent acasa? Aha.
  • MARIUS B MARIUS B
    Interesant reportaj, bravo dl Obae.
    Pentru cei care pledeaza pentru livrarea audientei de cablisti: ati avea incredere in audienta Digi Sport oferita de RCS? Dar in cea a GSPTV livrata tot de RCS? Si, ma gandesc, cablistul poate spune doar pe ce e pornit televizorul, nu si cine se uita, mama, bunica sau catelul. Prefer sa fie o firma mare din UK, decat un ungur din Romania, ori un grec din grecia, vezi Dolce.
    @marius (F?): buna ideea sa deschidem o lista de intrebari pt dl Obae. Pun si eu una: cate case cu palarii, sau DTH sunt in esantion?
    Per total slabut PR-ul Kantar. eu inca nu sunt lamurit pe chestiuni tehnice, poate s-a taiat prea mult la montaj.
    PS @dl Obae: video-ul e slab si montajul la fel, poate puteti cere ajutor de la unii oameni mai specializati, nu se auziea deloc bine.
  • marius marius
    Mihai din toate postarile/ideile doar un singura este de luat in seama, cea cu recunoastere faciala astfel incat sa eliminam posibila "indolenta". Daca este fezabila sau dpdv tehnic nu stiu si nu ma pronunt.
  • Mihai Mihai
    Am citit pe aici prostia de genul "doar cablistii gen RCS pot cunoaste audienta exacta...". Tehnic va spun ca este imposibil. Sa luam tehnologiile:
    1. catv analogic. Statia cablistului moduleaza programele pe anumite frecvente pe care le distribuie in retea. Televizorul receptioneaza aceste programe dar nu transmite nici in feedback catre cablist. Toate programele ajung la televizor simultan. Concluzie: cablistul nu stie cine la ce se uita in momentul x.

    2. catv digital/DTH. Avem scenariu de mai sus cu diferenta ca programele sunt transmise folosind modulatia digitala , standardul DVC-C/S. Nici televisorul, nici STB-ul nu dau feedback cablistului vis-a-vis de ce program este vizionat la momentul x. Si aici pica ideea de a masura audienta la cablist.

    3. IPTV este singurul sistem in care s-ar putea face o oarecare evaluare tinand cont ca programele nu sunt transmise toate simultan catre STB. In IPTV, STB-ul cere retelei programul x cand are nevoie de el iar pana la o noua cerere de comutare a programului, doar acel program este transmis catre receptor. Asta presupune monitorizarea tuturor serverelor si switch-urilor retelei de distributie IP. Ele ar trebui sa raporteze toate cererile receptorilor intr-o baza de date centrala. Aici putem discuta de o ceva similar "click-urilor" pe bannerele de publicitate din internet. Cunosti numarul lor dar nu cunosti profilul celui care l-a accesat.

    Pana una alta varianta cu people metre este , de bine de rau, cea care poate sa ofere un rezultat. Tehnic nu exista inca o alta varianta. Se poate discuta de adoptare unor televizoare inteligente care sa raporteze via internet ce post receptioneaza dar ramane problema cu indentificarea celor care se uita. Pana una alta sistemul cu people metre este folosit in toata lumea, inclusiv in SUA, unde chiar este piata de advertising.
  • ciprian ciprian
    selectarea familiilor ar trebui sa se faca probabilst. doar asa esantionul e reprezentativ.
  • ciprian ciprian
    daca panelul e facut ca lumea (asta n-am de unde sa stiu) esantionul ala ar trebui sa fie reprezentativ cu o eroare de aprox 3 % la un nivel de incredere de 95% la nivel national, pe ambele medii (rural sau urban), asta subliniez, doar daca e facut ca lumea (si aici e mult de vorbit). asa ca cei care zic ca esantionul e prea mic mananca rahat (dar na, romanul e expert in toate). acum, modul de masurare mi se pare dificil - sa nu imi spuna cineva ca va apasa fiecare butonul de cate ori iese sau intra in camera....
  • dizident dizident
    gresit la faza cu firmele de cablu care ar sti la ce te uiti. asta presupune comunicare bidirectionala, adica IPTV sau STB cu intoarcere. si nu prea sunt multe d-astea.
    sistemul e acelasi de atatia ani, repet. singurul lucru care se schimba e esantionul (a se vedea GFK la preluare, in 2008, cand a refacut complet esantionul reprezentativ pentru ca se mergea pe date vechi). dintr-o data insa vad ca apar nemultumitii. si nu inteleg de ce tocmai acum. e ceva la mijloc si-mi scapa.
  • Gabriel Bugnar Gabriel Bugnar
    Felicitari! Ma bucur ca, in sfarsit, cineva explica pe intelesul tuturor cum se masoara audientele. Cat despre precizia masuratorilor facute de firmele de cablu, da, in fiecare clipa ei pot stabili cate televizoare sunt aprinse si pe care posturi. Dar daca este sau nu cineva in fata televizorului si, mai exact - CINE anume - asta n-au de unde sa stie. Este un detaliu esential.
    Nu cred ca masurarea audientelor se poate face dupa opiniile unora sau ale altora; ca numarul peopelmeter-lor este pra mare, prea mic, ca sistemul este greoi, ca este manipulabil, ca socotelile sunt facute gresit etc. etc. Cei care se ocupa de treaba asta sunt profesionisti, oamenii aia, de bine, de rau, pentru asta au facut scoala, au o calificare. E ca si cum as merge la un doctor sa-i spun ce diagnostic am si ce tratament trebuie sa urmez; eu am faut scoala de soferi iar el facultatea de medicina. Indiferent de sistem, important e ca este unanim acceptat si nu doar la noi. Nu e perfect? Doar Dumnezeu e perfect. Intotdeauna (unii dintre) cei cu audiente mici vor fi nemultumiti si vor gasi argumente contra. Poate sa spuna cineva ca cele 20 de puncte de la "Romanii au talent" apar in audiente in detrimentul altora? N-am auzit. Dar cand o televiziune schimba satelitul si vreo doua sapatamani nimeni nu stie cum sa receptioneze acel post, atunci, ce se intampla cu audientele? Ce se intampla atunci si mai apoi, pe termen mediu si lung? Intrebari sunt multe dar bine e sa raspundem fiecare la intrebarile pentru care avem scoala. Ar fi pacat ca la audiente si la fotbal sa credem ca ne pricepem toti. A lucra intr-o televiziune si a masura audienta unei televiziuni sunt meserii complet diferite. Iar acuzatiile de frauda nu pot avea decat interese financiare la mijloc. Altfel spus, Kantar, pe langa banii cuveniti pentru serviciul depus, ar mai lua spagi de la unul sau de la altul. Intr-o lume normala, astfel de acuzatii trebuie dovedite si solutionate legal. Intr-o lume normala...
    Felicitari, Petrisor! Acest articol e de studiat la scoala, inclusiv la cea de televiziune.
  • marius marius
    @eusss ai pus punctul pe I si ai aprecierea mea. numai oamenii prosti isi pot asuma anumite responsabilitati, in rest sunt cum ai spus tu “casinicele”, somerii, oameni fare “cultura,educatie”.
    Ai dreptate si la partea a doua, ca din cauza alora de la marketing care primesc spagi de la agentii, oameni valorosi ca tine nu ajung sa munceasca in acele companii. plus ca in razboiul asta a fos prinsa si realitatea tv, saraca care are audienta dar au pus ochii pe procentele alea alde protv si antena 1.

    hai nene lasa-ne ca esti mult prea inapoiat sa poti emite pareri!
  • eusss eusss
    Ba da. Dar "Arma" (Mafia) nu te lasa. :)

    Toti sunt interesate ca actualul sistem sa functioneze. Cei care pierd cu adevarat sunt cei care platesc adica firmele.
  • eusss eusss
    da. e o vrajeala totala dar tu vezi cat de multi pun botul la asta? :))
    Digi nu are nevoie sa se aboneze la Kantar, Cablistii stiu audientele cu o marja de acuratete de 90%

    De fapt, cablistii sunt singurii care stiu audientele adevarate.Banii din reclame sunt enormi.de multi si mafia(exista asa ceva) nu te lasa sa faci altfel.
  • eusss eusss
    exact ce am spus de acum cativa ani aici. daca pleci la WC, trebuie sa apesi pe telecomanda :))
    cati oameni intregi la cap fac asta? numai "casinicele", somerii, oameni fare "cultura,educatie". Cine poate sa faca asa ceva?
    Cum sa accepti asa ceva in casa?:) Toate audientele sunt VRAJELI. :)

    Prostii sunt aia care platesc reclama la TV. Se dau spagi de sute de mii de euro la dept. de markenting a corporatiilor pentru ca firma X sa faca publicitate prin Agentia Y care plateste mai departe TV-uri. Cei care decid sunt diretorii de firme , care i-au spagi imense de la agentii.
    Ce e amuzant e ca multi de pe aici comenteaza audietele :)
  • hatru hatru
    Macar niste garsoniere...nu camere. Si daca vreau sa fac prostii la tv ce fac? Pun plapuma pe garsoniera?
  • marius marius
    @tara de prosti :
    1. raspund din perspectiva celui care citeste acest articol si care are oaresce tangente cu aceasta industrie. De aceea incerc sa raspund clar si sa lamuresc anumite aspecte straine voua.
    2. Am spus ca este off topic din perspectiva generalizarii unui comportament plecand de la cazuri particulare. Daca erai atent, spuneam la un moment dat ca exista verificari de genul, kantar suna panelistul si il intreaba la ce se uita, cu cine se uita, de cand se uita si verifica cu datele primite de la peoplemetru gospodariei respective. Dar asa cum se spune ca toti ne pricepem la fotbal, putem extrapola ca ne pricem toti si la media/cercetare.
  • razvan razvan
    @tara de prosti: probabil in calitate de om care cunoaste niste lucruri. tu cum garantezi ceea ce zici? de unde stii tu garantat ce face ion? de unde stii tu sigur ca se uita doar copiii la realitatea? de la realitatea, nu? ok...

Trimite un comentariu

sus