Skip to main content

Al-Jazeera şi alte nouă televiziuni au fost interzise în Irak

 

The newsroom at the headquarters of al-Jazeera, in  Qatar.
Sursa foto: The Guardian

Publicitate

Autorităţile din Irak au anunţat că au interzis al-Jazeera şi alte nouă posturi de televiziune, pretinzând că acestea promovează o agendă de sectă, iar ţara se luptă cu un val de violenţe, scrie The Guardian.

Celelalte nouă canale ale cător licenţe au fost suspendate de Comisia de media şi comunicare din Irak sunt: al-Sharqiya şi al-Sharqiya News, care au criticat frecvent Guvernul, şi alte şapte posturi locale mai mici – Salahuddin, Fallujah, Taghyeer, Baghdad, Babiliya, Anwar 2 şi al-Gharbiya.

Peste 180 de oameni au fost ucişi în luptele cu forţele de securitate după ce tulburările de stradă au început marţi. Violenţele vin după patru luni de proteste paşnice între minoritatea sunnită din Irak şi guvernului şiit-dominat.

Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, a declarat că a fost uimită de mişcare. "Am relatat poveşti din Irak din toate perspectivele şi facem asta de mulţi ani. Faptul că atat de multe canale au fost lovite de această decizie sugerează că este vorba de o decizie generalizată", spune Al-Jazzera într-o declaraţie prin e-mail.

"Cerem autorităţilor să respecte libertatea mass-media de a raporta importante poveşti care au loc în Irak", a mai spus Al-Jazzera

Canalul a relatat despre revoltele Primăverii arabe din regiune şi a difuzat pe larg materiale despre războiul civil din Siria, ţara vecină. Qatar în sine este un critic dur al regimului sirian şi un sustinator al rebelilor şi este acuzat de mulţi susţinători ai guvernului irakian de proteste.

Irak şi alte guverne din Orientul Mijlociu au închis temporar birourile Al-Jazeera, în trecut, pentru că au fost nemulţumite de felul cum relata această televiziune.

Într-o declaraţie postată pe site-ul său, Comisia de media şi comunicare din Irak a acuzat posturile interzise de întărirea unui context sectant care alimentează ciocnirile violente care au avut loc recent la tabăra Hawija.

Comisia de mass-media din Irak a acuzat posturile de relatări exagerate şi înşelătoare şi de promovarea "organizaţiilor teroriste care au comis crime împotriva poporului irakian".

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus