Skip to main content

ÎNTRE VECINI. Ion Cristoiu, supărat pe petrecerile Leo Burnett: "nişte derbedei din publicitate" "care se îmbată ca porcii"

 

Cristoiu-23
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

Ion Cristoiu s-a supărat rău pe „o agenţie de publicitate de pe Iorga 13”. Jurnalistul reacţionează dur, într-un editorial, faţă de o agenţie de publicitate aflată în apropierea locuinţei jurnalistului, şi care dă petreceri zgomotoase. Sub titlul „Cum m-au făcut nişte derbedei din Publicitate să-i dau dreptate lui Victor Ponta”, Cristoiu povesteşte într-un editorial despre petrecerile dese ale agenţiei de publicitate de pe Iorga 13 (unde e sediul Leo Burnett) şi despre cum a sunat el la 112 pentru a-i calma pe petrecăreţi.

După editorialul scris ieri pe această temă (care nu menţiona numele agenţiei), astăzi, Cristoiu vine cu un nou articol în care precizează şi despre ce companie este vorba: Leo Burnett, agenţia fraţilor Ioana şi Ştefan Iordache. Tot acolo, el vorbeşte despre „mafia din publicitate”.

Din editorialul amplu, scris de Ion Cristoiu pe evz.ro: 

  • Consider însă că păţania mea din noaptea de joi, 20 iunie 2013, spre vineri, 21 iunie 2013, conţine suficiente semnificaţii cu tîlc despre România lui 2013, dar şi despre iluziile şi prejudecăţile mele stîlcite la confruntarea cu viaţa cotidiană, pentru ca să merite s-o povestesc.
  • Din clipa cînd la nr. 13 de pe Nicolae Iorga s-a instalat firma de publicitate, pentru toţi cei care locuiesc în jur, dar mai ales pentru mine, care am ferestrele apartamentului exact peste drum, a început şi coşmarul.
  • Cam la două săptămâni o dată firma dă cîte o petrecere pentru angajaţi. Petrecere e puţin spus. Judecînd după numărul celor care se îmbată ca porcii, după muzica de discotecă în aer liber, după borîturile rămase e vorba despre un bairam cum nici în cartierele de rromi nu întîlneşti.
  • Potrivit legii, orice chef zgomotos trebuie să se întrerupă la ora 22. Angajaţii firmei de publicitate de la Iorga nr. 13 îşi prelungesc petrecerile pînă la 3-4 dimineaţa. Şi asta nu în nopţile cînd a doua zi e sărbătoare sau weekend, ci în nopţile din timpul săptămînii.
  • Din cîte am priceput e vorba de o firmă străină, pentru care un guşter din România a luat franciză, una dintre acele firme care a pus monopol pe un domeniu în primii ani postdecembrişti, cînd afaceri au făcut securiştii şi fii de securişti.
  • M-am interesat şi eu la vecini pentru a afla de ce petrec atît de des angajaţii firmei, în frunte cu patronul. Am aflat că de fiecare dată e aniversată ziua de naştere sau a numelui a unui angajat.
  • S-o recunoaştem. Firma de publicitate a depăşit de mult stadiul capitalist. A ajuns în comunism, pur şi simplu.

Cum am sunat eu la 112

  • Joi, 20 iunie 2013, venind de la Biblioteca Academiei, de cum am intrat pe Nicolae Iorga m-au întîmpinat bubuiturile petrecerii de la firma de publicitate.
  • Mi-am luat inima-n dinţi şi m-am prezentat la poartă. Eram convins că în cazul unei petreceri la sediul firmei, provocată de un eveniment pentru care trebuia să bea colectivitatea, se găseşte patronul, managerul sau un şef.
  • Aici, veghea un pirpiriu în cărămiziu (na, c-am făcut şi rime!) de la o firmă de Securitate.
  • Pirpiriul de la firma de Securitate părea picat din lună. Mi-a recunoscut că au venit şi alţi locuitori ai blocurilor din jur să se plîngă, că el nu poate face nimic, că le-a zis să dea muzica mai încet, dar că nu-l ascultă nimeni.
  • M-am întors în apartament şi, deodată, m-a apucat disperarea. Disperarea de a fi neputincios faţă de nişte golani, faţă de un patron pe care-l doare-n cot de lege, de bunul simţ, că doar el are bani şi cu banii lui face ce vrea, disperarea faţă de o ţară care nu permite folosirea armelor de foc.
  • Am sunat-o pe Simona Ionescu, redactor şef la Evenimentul zilei, folosind pretextul că tocmai îi trimisesem pe e-mail editorialul, pentru a o întreba ce poate face un simplu cetăţean ca mine confruntat cu nemernicia unor golani. „Sunaţi la 112!” mi-a răspuns Simona Ionescu, o să vă dea legătura la Poliţie.
  • (...) Prin nu ştiu ce minune, tînăra reuşise să-i convingă pe derbedei să oprească muzica. Tînărul scria Procesul verbal de amendă, urmărit de unul dintre petrecăreţi, beat mort, desigur.

De ce a scris această „poliloghie”?

Din două motive:

1) Că joi, 20 iunie 2013, mi-au fost infirmate spectaculos două prejudecăţi:

Una, că avem o Poliţie de tip balcanic. Iată că în acest caz Poliţia reacţionase mai ceva decît Poliţia americană la o plîngere în legătură cu o petrecere care tulbura liniştea publică.

A doua, că avem în România firme cu adevărat capitaliste.

Firma de publicitate de la Iorga 13 n-are nici o legătură cu prestaţia unei firme occidentale. E o şmecherie tipic românească.

2) Din cîte se ştie, printr-o Ordonanţă de urgenţă, premierul Victor Ponta a pus cu botul pe labe firmele de publicitate din România, care ajunseseră să obţină profituri uriaşe din şantajarea televiziunilor.

La vremea respectivă, am scris împotriva acestei Ordonanţe, căinînd bietele firme de publicitate pentru dificultăţile cu care se confruntă.

Editorialul integral, AICI.

Petrecerile incredibile pe care le dă sistematic firma de publicitate de la Iorga 13 demonstrează că firmele de publicitate cîştigă urieşeşte.

Numai aşa se explică uşurinţa cu care patronatul acceptă nu numai lungul şir de petreceri zgomotoase, dar şi lejeritatea cu care pune la bătaie bani de mîncare şi de băutură.

Asta înseamnă că Ordonanţa de urgenţă (supusă în aceste zile - am aflat - unui lobby banditesc al firmelor de publicitate) a fost corectă.

Şi uite aşa nişte derbedei din publicitate m-au făcut să-i dau dreptate lui Victor Ponta!

Din editorialul Dictatura Mafiei din publicitate asupra presei româneşti de azi:

  • Poate fără să vreau am atins prin istorisirea păţaniei mele cîteva probleme ale României lui 2013.
  • Mesajele postate mi-au confirmat ceea ce eu bănuiam, dar nu eram sigur:Firma de publicitate care organizează sistematic petreceri de amploare într-o zonă cu blocuri şi case de locuit, prelungite pînă la 3 dimineaţa, încălcînd legea, bunul-simţ şi normele minimei civilizaţii, se numeşte Leo Burnett Romania.Înfiinţată în 1994, pe vremea cînd securiştii şi fii de securişti acaparaseră afacerile din România, firma are drept proprietari doi fraţi: Ioana Iordache şi Ştefan Iordache.

    De fapt, cei doi fraţi au înfiinţat în 1994 agenţia Target Advertising, pentru ca în 1996 să se afilieze la reţeaua Leo Burnett.

    Nu e limpede, cum se întîmplă cu multe firme băştinaşe, legătura dintre afacerea Iordache şi firma americană.

    Sigur e că, în 2011, anul în care firmele roâneşti au fost puternic lovite de criză, afacerea Iordache a avut un profit de 1,8 milioane de euro.

    Nu-i cunosc pe cei doi proprietari. Experienţa mea de pînă acum îmi spune însă că sînt genul de tipi care au ştiut să se învîrtească în capitalismul de cumetrie din România postdecembristă.

    (...)

    Mă aşteptam ca, după apariţia articolului, o instituţie de presă, ziar, site, televiziune, să dea o ştire despre întîmplarea din noaptea de joi spre vineri.

    Spre stupoarea mea de gazetar care am introdus senzaţionalul în presa românească (şi, drept urmare, ştiu că întîmplarea e chiar o ştire), nici o instituţie de presă (cu excepţia Evenimentului zilei şi B1TV, la care mi s-a permis să comentez ) n-a consemnat întîmplarea.

    Asta e! mi-am zis, iată o nouă dovadă, Cristoiule, că ai ieşit din uz, că numele tău nu mai interesează pe nimeni!

    N-am apucat să termin meditaţia asta amară că au şi început să curgă telefoanele de la confraţi:

    -- Sînteţi sinucigaş! Cum aţi îndrăznit să atacaţi în presă o firmă de publicitate precum cea a fraţilor Iordache?!

(....)

  • Dacă ataci pe Preşedinte, pe premier, pe şeful SRI, pe Patriarh, nu ţi se întîmplă nimic ca ziarist sau ca publicaţie. Dacă ataci un patron de firmă de publicitate precum Ştefan Iordache, dracu' te-a luat.

(...)

  • Publicitatea primită depinde de relaţia pe care o are ziarul sau televiziunea cu firmele de publicitate.
  • Companiile străine, cele care aduc grosul publicităţii în România, nu dau publicitate direct presei, ci prin intermediul firmelor de publicitate.

Pe această piaţă au pus monopol cu ani în urmă, cîteva firme, înfiinţate de securişti sau de fii de securişti.

Pînă la Ordonanţa lui Victor Ponta, o firmă de publicitate încasa de la o companie multinaţională o sumă uriaşă pentru ca respectiva companie să beneficieze de publicitate în presă.

(...)

Aşa s-a ajuns la un fenomen tipic românesc:

1) Printre cele mai profitabile firme din ţară nu se numără cele care produc sau vînd pîine, ci cele care intermediază publicitatea, precum Leo Burnett România.

2) Cîteva firme, alcătuind o Reţea mafiotă, deţin monopolul absolut al Pieţii.

Ele exercită asupra presei o dictatură nenorocită.

3) Nici un ziar, nici o televiziune nu îndrăznesc să critice vreo firmă de publicitate.

4) Pentru că se ocupă şi de campaniile electorale sau de imagine ale partidelor şi politicienilor, firmele de publicitate sînt mînă-n mînă cu politicienii în folosirea banilor negri.

Ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care se încearcă o lovitură dată Mafiei din publicitate a ajuns în Parlament.

Pentru a o modifica în favoarea sa, Mafia din publicitate exercită o presiune uriaşă.

Va reuşi Mafia din publicitate să-şi impună dictatura şi asupra Parlamentului?!

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • protopopescu protopopescu
    probabil ca cei de la Leo Burnett sarbatoreau vanzare a catre Publicis. fratii Iordache se retrag cu o frumoasa suma de bani asa ca au motive sa petreaca. Nu ca pana acum nu ar fi avut bani, doar toti furnizorii platesc macar 10% rebate in alte companii ale domnului Iordache. din pacate insa asta se intampla la toate agentiile de publicitate. statiile tv platesc, casele de productie platesc, firmele de outdoor platesc, cei de la print platesc. nimeni nu scapa netaxat. iar daca indraznesti sa comentezi adio proiecte.
  • flesh flesh
    Nu stiu cum e cu ordonanta, dar cu siguranta deranjarea linistii publice e o problema grava in Romania. Eu sunt satul de prosti si betivi, forme de viata inferioare, care se cred importanti si incalca dreptul la liniste al celorlalti. Daca ar fi cu adevarat asa de meseriasi, buricul pamantului cum se cred ei, ar fi in stare sa-si amenajeze un spatiu izolat fonic si sa se destrabaleze cat vor. Nu e nevoie sa polueze si lumea inconjuratoare. Sau sa inchirieze un club. Deocamdata pentru petrecerile astea din zonele rezidentiale, daca bunul simt nu functioneaza, macar apelul la politie functioneaza. Din cate stiu eu, orele de liniste reglementate prin lege sunt 22 - 8 si 13 - 14. Fiecare locuitor deranjat ar trebui sa sune la politie. Cu cat mai multe plangeri, cu atat mai multe motive pentru politie sa-i sanctioneze pe galagiosi.
    Asta la modul general. Cat despre Leo Burnett: grow up or fuck off!
  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    Dom' publicitar, nu stiu cine te-a invatat pe matale ca "pro bono" se scrie legat. Probabil aceeasi persoana care a uitat sa-ti predea regula lui "m" inainte de "b" si "p", deci "imbogatit", nu "inbogatit".
    Dar iti dau si o circumstanta atenuanta.
    Poate erai mahmur. ;)
  • george george
    deci, avem un jurnalist care foloseste o platforma de informare nationala pentru o problema personala. hala jurnalism!
    de acord, petrecerile sunt zgomotoase, mai ales cand esti un ursuz prin definitie
    de aici si pana a judeca niste oameni doar prin experienta dansului cred ca intra in zona balcanica descrisa in articol.
    capitalism de cumetrie inseamna ca s-au inbogatit prin afacerile cu statul asa cum au facut multi angajatori si prieteni ai dvs. acea firma nu a avut niciun contract cu statul, chiar a facut probono campanie pt muzeul antipa, probono, da? adica gratis domnule Cristoiu.
    in rest va urez dvs si lui Petrisor o abordare jurnalistica nu una de cancan. Petrisor ai legatura!
  • anna anna
    Domnule, esti un bou. Ori esti sef pe la publictari(trepadus nu esti ptr ca aia castiga maxim 500 de euro, iar semi-trepadusii primesc in cont maxim 1000 de euro si nu sunt chiar atat de fideli) si intelegem de ce esti revoltat, ori esti unu care isi da cu parerea fara sa isi dea seama ca sustine niste HOTI.
  • MirceA MirceA
    Hai ca incet-incet se prinde toata lumea cam cu ce se ocupa "marile" agentii de publicitate din Romania.
  • reporter reporter
    ai scris mult si fara rost - nu ai zis nimic...
  • Adi 2 Adi 2
    Frumos!

    Sa sprijinim in fata opiniei publice cu aceasta ocazie o ordonanta aberanta cladita pe interesul privat a anumitor patroni de media - Voiculescu, oameni buni - care a incheiat un acord cu Ponta ca ordinanta respectiva sa ajunga adoptata pe sestache.

    Doar pentru ca imbatrinim putin mai repede decat ne-am fi asteptat, pentru ca incepem sa pierdem contactul cu tineretul si cultura lor, si ca incepem sa ne comportam incet dar sigur precum niste batranei nostalgici ai comunismului, bantuiti de tot felul de consipiratii si mafii omniprezente.

    Domnu Cristoiu, daca in seara cu pricina cei de la Leo nu dadeau preteceri si dvs nu aveati semnal la cablu in timpul documentarului preferat, am fi comentat acum pe un articol despre conflictul RDS/Discovery, in care dvs ati fi fost puternic impotriva celor care nu v-au dat cablu atunci cand trebuia?

    Nici mie nu-mi plac petrecaretii vomitivi in strada (mai ales daca nu fac parte din petrecerea lor) insa si eu pot sa recunosc ca am facut lucruri ce nu au fost pe placul vecinilor intr-un moment sau altul - cum sper ca a facut si Domnul Cristoiu. Spre deosebire de mine sau altii, in calitatea sa de "gazetar" Domnul Cristoiu ar trebui sa gandeasca de cateva ori inainte sa numeasca astfel de dejectii mentale "articole".
  • jean jean
    dacă domnul cristoiu are dreptate pe sfert, măcar, atunci junii pițifelnici din publicitatea română, ar trebui măcar să nu se mai laude pe facebook cu pozele, comentariile și urgiile (sic!) pe care le comit la numărul 13... moralitatea îndoielnică nu poate fi acoperită de auto-laude sau premii sau lingușelile colegilor, dimpotrivă!
  • vrajescu vrajescu
    are dreptate cristoiu, stau pe henri coanda colt cu iorga si se aud de la mine. Sunt exact ca niste tigani sfertodocti care nici macar nu mai au puterea sa lege doua cuvinte coerent in limba romana in schimb stau si se trag in poze si petreceri toata ziua. Niste analfabeti in frunte cu liderul lor razvan capanescu, nespalati si infatuati.
  • nume nume
    mda... agentie de derbedei... ce sa zic, marele jurnalist cristoiu (si e un pamflet cand spun asta) si-a schimbat principiile dupa ce l-au suparat aia de la agentie... parca nu era vorba sa generalizam. daca te supara un blond inalt, tre sa ii anatemizezi pe toti blonzii inalti, bre, cristoaie? daca in sediul respectiv era o companie de prezervative, cristocea ar fi scris ca ar trebui reinstituit decretul din 68... sau daca era o firma de pixuri... ar fi scris ca trebuie sa renuntam la pixuri ca deformeaza scrisul si sa scriem cu stiloul...
  • adi adi
    Am inceput sa-l simpatizez pe Cristoiu dupa acest articol!! Ma bucur ca si Pagina de media a avut curaj sa scrie.Sunt curios insa daca aveti contract cu aceasta agentie de derbedei!

Trimite un comentariu

sus