Skip to main content

ActiveWatch sesizează CNA în cazul RCS&RDS vs Horia Ivanovici

 

horia ivanoviciActiveWatch, organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită CNA să analizeze dacă s-au încălcat normele legislaţiei audiovizuale prin decizia de reziliere a Contractului de Cesiune de Drepturi de Autor dintre S.C. RCS&RDS S.A. şi realizatorul TV Horia Ivanovici.

Publicitate

Decizia unilaterală de încetare a contractului de colaborare vine ca urmare a unei înştiinţări primite de postul de televiziune Digi Sport din partea Federaţiei Române de Fotbal prin care se retrăgeau acreditările la acţiunile echipei naţionale de fotbal.

Motivele invocate de FRF au fost „nenumăratele insulte proferate împotriva Preşedintelui FRF, domnul Mircea Sandu, selecţionerului echipei naţionale, Victor Piţurcă, şi conducerii FRF de domnul Horia Ivanovici, în cadrul emisiunii Fanatik Show”.

Compania media invocă explicit în decizia de concediere lezarea imaginii publice a oficialilor structurilor sportive din România, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

„În multe emisiuni aţi adus atingere imaginii publice a oficialilor structurilor sportive din România sau aţi incitat anumiţi invitaţi ori diverşi interlocutori să profereze insulte la adresa unor oficiali ai structurilor sportive.”

Textul apare într-un document trimis lui Horia Ivanovici de către un birou judecătoresc, act publicat integral pe Fanatik.ro, site-ul fostului prezentator DigiSport.

"Majoritatea afirmaţiilor/expresiilor incriminate nu depăşesc limita dreptului la libera exprimare şi reprezintă opinii argumentate asociate unor situaţii factuale, majoritatea lor în interes public, aşa cum este definit de Art. 31 din Codul de reglementare în audiovizual", scrie ActiveWatch pe site-ul său.

Imediat după ce Ivanovici a fost dat afară, celor de la Digi Sport li s-a ridicat interdicţia de a participa la acţiunile organizate de FRF.

ActiveWatch consideră că decizia respectivă este abuzivă, reprezintă o încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare şi un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei. De asemenea, este împiedicat liberul acces al publicului la informaţii şi opinii, precum şi libera formare a opiniilor.

"Este foarte grav că o companie de media cedează presiunilor venite din partea unor structuri de putere şi sancţionează discreţionar un jurnalist, invocând explicit drept unic motiv afectarea imaginii acelor persoane (principalii subiecţi de interes pentru un jurnalist). Jurnalismul, interesul public şi dreptul la liberă exprimare nu sunt nicăieri invocate, singura grijă a RCS&RDS (companie de media) fiind imaginea FRF", spune ActiveWatch.

ActiveWatch consideră că "demersul RCS&RDS ar fi putut avea un dram de credibilitate dacă s-ar fi invocat argumente de natură profesională, însă ele nu apar în decizie".

"În mod normal, eventualele abateri ale jurnalistului trebuiau evaluate în baza unor norme profesionale asumate sau a celor prevăzute în legislaţia audiovizuală. Ori, RCS&RDS nu a invocat niciun astfel de document şi nu pare a fi preocupat de posibila încălcare a normelor audiovizuale de către Horia Ivanovici. Nu ştim ce cod etic şi-a asumat redacţia Digi Sport, conform solicitării CNA, dar, chiar dacă există un astfel de document asumat, el nu a fost invocat", se arată pe site-ul ActiveWatch.ro.

"Instituţiile sau persoanele lezate de afirmaţiile lui Horia Ivanovici dispuneau de instrumente legale (reglementările din domeniul audiovizual) pentru a se apăra de eventualele derapaje de limbaj ale lui Ivanovici, dar nu au apelat la ele, ceea ce dovedeşte că scopul întregului demers nu a fost corectarea unor informaţii sau opinii, ci „executarea” lui Ivanovici. Mesajul implicit este adresat întregii prese sportive din România: ", mai scrie ActiveWatch.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mad79 mad79
    de cand naiba e Horia Ivanovici martirul presei?
  • Mego Mego
    Ce ai patit omule, normal ca Ivanovici nu e usa de biserica dar nu se procedeaza asa,nu poti sa dai un om afara la modul asta,ca a criticat pe cine??? pe sandu si pe dragomir (doi impostori) sau nu avem voie sa mai deschidem gura in tara asta ? De altfel cam asa se procedeaza pe la orice loc de munca,de frica acceptam orice ca asa-i Romanul.
  • Red Dog Red Dog
    Scuze, am gresit link-ul care-l descrie perfect pe Ivanovici: http://www.prosport.ro/sport-life/special/costin-stucan-scrie-despre-anomaliile-din-cazul-horia-ivanovici-spagarul-transformat-in-victima-11329109
  • Red Dog Red Dog
    Deontologii de la ActiveWatch se baga in seama fara jena, de dragul audientei, aparand un impostor. De ce nu s-au sesizat la fiecare mizerie a lui Ivanovici, de ce nu s-au sesizat cand acest individ s-a dat drept jucator al Stelei, de ce nu s-au sesizat cand impreuna cu Andrei Nourescu au regizat prost asa-zisa ranire a acestuia in Irak? Adevaratul Ivanovici e descris aici, cu mult curaj: http://www.prosport.ro/sport-life/special/dat-afara-de-digi-ivanovici-canta-la-alta-masa-cat-va-castiga-la-un-alt-post-tv-11347534

Trimite un comentariu

sus