Skip to main content

CNA, către televiziuni: Nu mai induceţi panică în ştirile despre cutremure

 
cutremur
cutremur

Sursa foto: Libertatea
Sursa foto: Libertatea

Publicitate

CNA a decis, în şedinţa de ieri, să transmită o recomandare televiziunilor şi radiourilor ca în materialele despre cutremure să informeze corect, să limiteze inducerea de panică şi să mizeze pe componenta educativă, în defavoarea spectaculosului, relatează Mediafax.

Consiliul a primit numeroase reclamaţii de la persoane care au cerut intervenţia în cazul ştirilor şi relatărilor despre cutremure difuzate de televiziuni, potrivit Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), citată de Mediafax.

Ce au spus reprezentanţii televiziunilor despre asta?

Prezenţi la şedinţa CNA de ieri, reprezentanţii principalelor televiziuni din România au spus că la aceste posturi TV au fost prezentate studii şi au fost difuzate declaraţii ale unor specialişti.

Valentin Jucan, membru al CNA:.

"În majoritatea situaţiilor, radiodifuzorii se rezumă la a cita nişte studii, grafice (...) Am observat o cursă între radiodifuzori, cine dă mai multe interviuri cu fel de fel de specialişti, cine dă mai multe studii, dar foarte puţin despre ce trebuie să facă omul de rând în cazul producerii unui cutremur (...) A fost propagată această panică că urmează să se producă cutremurul", a spus Jucan.

Radu Călin Cristea, membru al CNA, fost cel care a propus ca membrii Consiliului să transmită o recomandare radiodifuzorilor.

"O recomandare referitoare la încercarea de a limita spectaculosul ştirilor referitoare la cutremure şi încercarea de limitare a inducerii stării de panică nejustificată. Mă refer la promouri cu titluri şocante", a spus Radu Călin Cristea, potrivit agenţiei Mediafax.

Florin Gabrea, un alt membru al Consiliului:

"Apar acele intermezzouri dramatizate, făcute în studio, în care se difuzează o bandă sonoră gravă, alarmantă, care nu fac decât să creeze o panică suplimentară", a spus Gabrea.

Ce spune legislaţia audiovizualului?

Narcisa Iorga, un alt membru al Consiliului, a făcut referire la legislaţia audiovizualului (articolul 75 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual), care prevede faptul că "Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică" şi că "Radiodifuzorii au obligaţia de a prezenta şi poziţia exprimată de autorităţile publice abilitate".

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a propus ca membrii Consiliului să transmită tuturor radiodifuzorilor o recomandare, în care să insiste "pe necesitatea tratării componentei educative mai degrabă decât pe cea spectaculară" în ştirile şi materialele despre cutremure.

"Publicul trebuie să înţeleagă ce are de făcut în astfel de situaţii", a spus Laura Georgescu.

Propunerea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de membrii CNA, mai scrie Mediafax.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cris cris
    in sfarsit se iau masuri...
  • ANTIBASE ANTIBASE
    Raitaru tv este lider de necontestat la provocari isteroide !
    Privitorii lor isi merita soarta !

Trimite un comentariu

sus