Skip to main content

Doi foşti redactori-şefi ai ProSport, Cătălin Tolontan şi Dorin Chioţea, scriu despre închiderea ediţiei cotidiene a ziarului de sport

 

coperta prosport

Publicitate

Doi foşti redactori-şefi ai ProSport din două „epoci” diferite ale publicaţiei au scris despre dispariţia cotidianului de sport. Pe de o parte Cătălin Tolontan, fost şef al Pro Sport până în 2003, acum şef la Gazeta Sporturilor, publică pe blogul său un text cu titlul ProSport, un ziar care a trăit şi a murit în picioare. Pe de altă parte, Dorin Chioţea, cel care a preluat conducerea editorială a ProSport după plecarea lui Tolontan, povesteşte tot pe blogul personal amintiri din acea perioadă.

Reamintim că Mediafax Group a decis să renunţe la ProSport în variantă cotidiană, din 9 decembrie, şi să realizeze, sub acelaşi nume, un supliment săptămânal distribuit împreună cu Ziarul Financiar (detalii AICI).

Ce spune Tolontan: 

„Am lucrat la ProSport din 1997 şi pînă în 2003. Au fost ani de efort sălbatic, alături de oameni incredibil de talentaţi şi dedicaţi. Astăzi, la altă vîrstă şi în altă epocă, dacă m-aş supune o singură lună ritmului de 16 ore de muncă pe zi, 7 zile din 7, m-aş epuiza de la prima încercare”, scrie jurnalistul pe blogul său.

„Spre deosebire de alţi manageri mai puternici, care au declarat că nu au nici o emoţie să renunţe ediţia tipărită a ProSport şi să rămînă pe site (n.r. - este vorba de Orlando Nicoară, director general Mediafax Group), mărturisesc că eu am emoţii”, a mai spus Tolontan, completând că „într-un moment în care atîţia stau în genunchi, ProSport a fost un ziar care a trăit şi a murit în picioare. Faptele sale bune îl vor însoţi în noua viaţă digitală.”

Ce spune Dorin Chioţea, fost redactor-şef la ProSport, în prezent realizator al emisiunii Oamenii Realităţii (Realitatea TV):  

  • „I-am dat aproape cinci ani din carieră acestui ziar, al cărui redactor-şef am fost din vara lui 2003 pana la începutul lui 2008.”
  • „Fosta echipă, formată din profesionişti redutabili, a părăsit în bloc compania Ringier – care achiziţionase publicaţia de la Adrian Sârbu pentru vreo şase milioane de dolari. Destinul m-a pus în faţa unei provocări unice: să construiesc din mers o redacţie funcţională, de la zero, fără să am o experienţă remarcabilă la nivel de top management editorial.”
  • A fost o perioadă fabuloasă, o şcoală de presă, o experienţă teribilă de viaţă şi de cunoaştere. Am avut frustrări şi dezamăgiri, am fost trădat şi terfelit, am făcut sacrificii şi chiar mi-am amânat nunta pentru trei luni.
  • „Am muncit ca un animal de povara, impreuna cu tineri minunati, trecand peste ostilitati, neincredere, jigniri si invidii.
  • „E păcat când dispare un ziar. Online-ul îşi cere tributul, dar cred cu tărie că jurnalismul autentic va rezista, că emoţiile, adevărurile şi acurateţea relatării faptelor sunt nevoi perene ale oamenilor ce vor transcende eterul.”

Mesajul integral al lui Dorin Chioţea, AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Franzel Franzel
    leul, campionul mujdeiului...
  • fost sclav la Sarbu/ Voiculescu fost sclav la Sarbu/ Voiculescu
    Superbe texte. Chiar mi-au mers la suflet si m-au uns efectiv. Atat Tolo cat si "leul" Dorin mi-au fost sefi. In timp ce Tolontan era mai relaxat si mai fitos datorita unei echipe experimentate, Chiotea avea o putere de munca incredibila si stia f mult sport. Sedintele cu el erau in mijlocul redactiei pt ca dorea sa stie toata lumea ce se discuta si aducea cam trei sferturi din subiecte. Daca nu aducea dadea doua, trei telefoane si inventa pt ca la relatii nu-l bate nimeni. Era sclipitor si un om foarte modest, n-avea timp sa manance si sotia lui venea si-i aducea mancare la pachet. "Leul" are talentul sa te faca varza fara sa te superi pe el. Intr-adevar sa reusesti sa vinzi tot timpul peste concurenta cu o echipa redactionala mai slaba si mai putina si mai prost platita a fost un miracol. Tolo e cel mai talentat produs al generatiei de 40-45 de ani, dar Chiotea a fost un excelent redactor sef care a dat multe sanse tinerilor si a creeat ziaristi din oameni veniti de pe strada. Cei care nu aveau mariri de salariu si nu se puteau da le dadea "leul" zile libere in plus. Daca presa ar fi plina de oameni ca Tolo si Chiotea sa stiti ca Romania ar arata altfel. Citesc cu placere investigatiile lui Tolo din Gazeta Sporturilor si il vad pe Dorin cat de bun este si la Realitatea TV. Din pacate Prosport a fost distrus de Filoti, Felix Draghici si Cozmina Noaghea de fapt. Orlando si Lipovan doar i-au batut cuie in cosciug!
  • Reporter Reporter
    Ce a facut Tolo la Prosport e remarcabil, dar ce a facut "leul" Chiotea a fost un miracol.

Trimite un comentariu

sus