Skip to main content

LANSARE. "Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori", o carte apreciată de nume precum Moise Guran şi Vlad Mixich. Un reporter Paginademedia.ro, coautor.

 

Foto: Antonio Momoc
Foto: Antonio Momoc

Publicitate

AZI, LA GAUDEAMUS. “Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori”, un volum cu poveşti reale din Epoca de Aur, se lansează astăzi, la ora 16.00, la Târgul de Carte Gaudeamus. Volumul, la care reporterul Paginademedia.ro Carmen Andronache a fost unul dintre "culegătorii de poveşti", a fost prezentat deja, în această săptămână şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde au vorbit Lucian Mândruţă şi Vlad Mixich.

Cartea a fost apreciată şi de realizatorul TV Moise Guran, care a prezentat-o în emisiunea Biziday, de la TVR 1.

Volumul cuprinde interviuri "cu oamenii neştiuţi, dar atât de prezenţi, ai unei epoci care subzistă cumva şi azi, la atâţia ani după Revoluţie", spune Guran, pe Biziday.ro.

Poveştile sunt culese de studenţii de la Jurnalism (FJSC) sub coordonarea lui Zoltán Rostás, profesor de sociologie şi comunicare, şi Antonio Momoc, doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti. Apare la Editura Curtea Veche.

Moise Guran, despre carte:

"Acestă carte ne prezintă geneza evaziunii fiscale de azi"

Interviurile sunt adevărate poveşti de viaţă, fiecare dintre ele putând fi subiectul unui roman inspirat din fapte reale. Toţi cei intervievaţi sunt astăzi pensionari, povestesc cu plăcere modul în care s-au adaptat penuriei socialiste, lărgind breşele unui capitalism de bişniţ în zidul din ce în ce mai fragil al economiei socialiste.

Bişniţarii şi descurcăreţii erau cei mai adaptaţi economiei de piaţă într-un moment în care noi ceilalţi nici nu aveam idee cât de dură poate fi ea, aşa că, firesc, ei au fost primii privatizaţi în 1990, proto-burghezii sistemului de azi, primii miliardari de carton dar şi primii băieţi care ştiu că statul poate fi fentat şi învaţă rapid noile reguli şi cum pot fi ele ocolite."

"Azi vorbim despre evaziune fiscală, despre un fenomen scăpat de sub control de către un stat mult prea greoi în lupta cu o armată versată de mai mici şi mai mari evazionişti, dar un adevăr mai simplu de recunoscut ar fi acela că educaţia bişniţei pre-revoluţionare s-a transmis unei alte generaţii care a prins din mers experienţa acelei guerrille, a adaptat-o, a perfecţionat-o, pentru ca în final să acapareze chiar statul român", a mai spus Moise Guran.

IMPORTANT! Astăzi, de la ora 16.00, volumul va fi lansat şi la Târgul de carte Gaudeamus, de la Romexpo.

Vin Liviu Mihaiu, jurnalist, Mircea Kivu, sociolog, şi George Mocanu, unul dintre protagoniştii interviurilor, în calitate de "bişniţar" (acum om de afaceri).

Alte detalii despre volum şi poveştile din carte, în continuare:

Volumul "Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori" face parte din colecţia "De la activişti şi revoluţionari mărunţi la căpsunari şi bişniţari", serie de zece volume de istorie orală.

Zoltán Rostás, în prefaţa cărţii "Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori":

"Credem că acest volum este mai mult decât o culegere de amintiri din lumea apusă a regimului comunist, el constituie o bază documentară a vieţii noastre economice de astăzi. Meritul pentru realizarea acestei „arheologii sociale", mergând îndărăt din prezent în trecut, aparţine, fireşte, studenţilor de la FJSC - Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicarii care au descoperit – în primul rând pentru ei înşişi – rădăcinile unor probleme actuale. .

Lucian Mândruţă şi Vlad Mixich, la lansarea de la FJSC

Volumul a fost lansat, marţi, şi la sediul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Cartea “Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori” a fost prezentată şi discutată în prezenţa lui Vlad Mixich (jurnalist HotNews.ro), Lucian Mândruţă (jurnalist şi creative marketing manager Mediafax Group), Doina Jela (scriitoare) şi Gianina Cărbunariu (regizor şi dramaturg) şi a câtorva studenţi care au contribuit la acest proiect de investigaţie socială.

Actorul Alexandru Potocean („Moartea domnului Lăzărescu", „4 luni, 3 săptămâni şi două zile") a citit un fragment din carte (din interviul cu bişniţarul George Mocanu, care în carte se găseşte sub titlul: "Ăsta era Triunghiul Bermudelor. Acolo se prierdeau mărfurile şi apăreau banii!" - autor Antonio Momoc).

Studenţii care au lucrat la volum: Carmen Andronache, Cătălina-Elena Toma, Mirela Dinu, Ioana-Otilia Fotache, Catalina Hoparteanu, Monica Ruxandra Lupsa, Loredana Modoran, Raluca Ciobanu, Alexandru-Mihai David, Maria Cristina Iordache, Nicoleta Cristina Iosifidis, Nicoleta Apostol, Paula Brezeanu, Alex Ghiorghiu, Andra Mardare şi Florentina Ţone.

Din povestea culeasă de Carmen Andronache. Inginerul descurcăreţ: "Multora le-a fost călduţ".

"Pe mine mă îngrozeşte ce a fost, însă multora le-a fost călduţ", povesteşte Dumitru Stoica. Acum trecut de 70 de ani, Stoica şi-a făcut stagiatura la mineri, în judeţul Gorj, a fost inginer la întreprinderea de medicamente din Bucureşti, apoi la o întreprindere de automatizări şi telecomunicaţii. A văzut multe la viaţa lui, inclusiv cu se fura benzină cu sacul de plastic, "la film".

Câd era stagiar, era un "descurcăreţ". Le dădea zile libere date minerilor din subordine, care erau de la ţară. Îşi aminteşte cum primea atenţii diverse: vin, pălincă, slănină. Cum îi plăcea să joace fotbal, dar nu avea parteneri, îi transforma pe mineri în fotbalişti de ocazie.

La fabrica de medicamente, scotea medicamente din fabrică în cizmele pe care le purta şi le valorifica, dar nu pe bani, ci contra unor servicii.

Dumitru Stoica:

“Pe mine mă îngrozeşte ce a fost, însă multora le-a fost călduţ. Mediul de atunci, pentru persoanele medii şi poate chiar şi puţin peste mediu, era un mediu călduţ, bun. Pentru cei din vârf sau care puteau să facă performanţă era un mediu dur”.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus