Skip to main content

PRESA DE AZI. Adevărul semnalează un derapaj în Daily Mail

 

Screen Shot 2013-11-12 at 12.03.57 PMZiarul Adevărul are pe prima pagină un amplu articol în care semnalează un derapaj al publicaţiei britanice Daily Mail. Tabloidul din Marea Britanie a scris, în ediţia electronică de duminică, un material prin care arată că locuitorii unui sat din judeţul Timiş “abia aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie".

Publicitate

Povestea este fabricată, deşi personajele sunt reale. “Cum scorneşte Daily Mail ştiri cu invazia românilor”, titrează Adevărul, pe prima pagină.

“Povestea celor de la Daily Mail axată doar pe viaţa unei familii de romi din comună, s-a născut după de ziariştii s-au dat drept angajatori şi i-au ispitit pe săteni cu joburi tentante. Ca să le iasă un titlu spumos, au mutat o capră de la vecini în ograda eroilor reportajului”, scrie Adevărul pe prima pagină.

TTILUL DIN DAILY MAIL. “‘Din ianuarie, mai rămâne aici doar capra’, se laudă un român, tată a şapte copii, în vreme ce primarul spune că jumătate din populaţia comunei se pregăteşte să plece în Marea Britanie pentru salarii mai mari şi ajutoare sociale generoase”, este titlul articolului măsluit din ediţia de duminică a publicaţiei britanice.

Adevărul scrie în ediţia de astăzi că “povestea din Daily Mail pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor”.

Articolul tabloidului din Marea Britanie conţine mai multe derapaje:

  • 1. CUVINTE RĂSTĂLMĂCITE, PROMISIUNI ŞI O CAPRĂ INVENTATĂ. Articolul, documentat în comuna Sacoşu Turcesc (judeţul Timiş), este constuit ca o anchetă socială, axată, însă, pe o comunitate mică de romi. Din materialul ziariştilor britanici reiese că această comunitate este una săracă şi plină de cerşetori în Occident, dar şi reprezentativă pentru cei care vor invada Marea Britanie, după 1 ianuarie. Realitatea este cu totul alta. Jurnaliştii de la Adevărul au descoperit, după ce au stat de vorbă cu eroii din reportajul publicaţiei britanice, că ziariştii de la Daily Mail au reinterpretat vorbele sătenilor, i-au ispitit cu locuri de muncă tentante şi, mai mult decât atât, au inventat un personaj - “o capră a vecinilor”.
  • 2. JURNALIŞTII DAILY MAIL S-AU DAT DREPT ANGAJATORI. Remus Neda, de etnie romă, tatăl a şapte copii şi unul dintre personajele principale ale poveştii din Daily Mail, susţine că în urmă cu două săptămâni a fost vizitat de “o doamnă din Anglia”, care nu s-a prezentat drept jurnalistă şi care l-a întrebat dacă ar fi dispus să lucreze pentru ea, cu acte în regulă, având asigurat salariu şi alte beneficii pentru întreaga familie. “Cum să nu mă duc, dacă mi s-a oferit ceva aşa bun?”, le-a spus bărbatul jurnaliştilor de la Adevărul. În ziarul britanic, oferta de angajare a englezoaicei dispare şi rămâne doar povestea unui bărbat de etnie romă care doreşte cu orice preţ să plece în Marea Britanie. Realitatea este că bărbatul nu a spus că o să plece oricum. “Ei mi-au oferit de muncă, nu am cerşit eu nimic”, a declarat Neda pentru Adevărul.
  • 3. CAPRA VECINULUI. Capra din fotografia apărută în Daily Mail nu este a familiei Neda, e capră din sat. “Eu nici măcar nu am capră. (...) Au pozat-o prin sat, pe undeva, şi au spus că-i a mea”, le-a spus Remus Neda. Singura realitate pe care o prezintă jurnaliştii britanici despre bărbat este că acesta are şapte copii şi trăieşte într-o casă săracă.

4. AU RĂSTĂLMĂCIT ŞI VORBELE PRIMARULUI. Conform jurnaliştilor de la Daily Mail, Gabriel Adrian Koller, primarul comunei Sacoşu Turcesc, ar fi precizat că “jumătate din satele Berini şi Uliuc ar putea pleca în Marea Britanie pentru salarii mai mari, de anul viitor”. Primarul le-a spus însă jurnaliştilor de la Adevărul că i-au fost răstălmăcite vorbele. “Nu e corect ce-au scris. Eu m-am referit doar la 50% din cetăţeni de etnie romă, care sunt în total 200 în comună, şi care ar putea pleca în Anglia. (...) Nu m-am referit la jumătate din populaţie”, a declarat primarul pentru Adevărul.

Paginademedia.ro va prezintă, în continuare, titlurile celorlalte ziare de astăzi:

  • Evenimentul zilei: “Pota devine concurentul lui Crin la Preşedinţie”
  • România liberă: “Nepotismul, o lege nescrisă în Palatul Parlamentului”
  • Gazeta Sporturilor: “Ziua şi accidentarea la lot: după Pintilii şi Chiricheş, ieri s-a “rupt” şi Tătăruşanu. Selecţioner? Destinul”
  • ProSport: Totul despre Mitică (Mitică Dragomir - şeful LPF - n.r.)
  • Libertatea: “Mulţumesc, libertatea! Sper să-mi salvez copilul de la moarte”
  • Click!: “Moculeasca dată afară din casă de executor”

Vedeţi cu arată primele pagini ale ziarelor, în secţiunea PRESA DE AZI.

LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus