Skip to main content

România, pe ultimul loc la muncă şi educaţie în rândul femeilor din UE

 

Publicitate

PARTENERIAT. România se află pe ultimul loc dintre cele 27 de state membre la bani şi educaţie. La capitolul muncă, România ocupă locul 22.

Rezultatele fac parte dintr-o cercetare prezentată de Ligia Nobrega, expertă de gen a EIGE (European Institute for Gender Equality), la conferinţa Journalist Network Meeting.

Nobrega a vorbit despre celebrul Index de gen, care cuprinde şase domenii:

1. muncă
2. bani
3. educaţie
4. timp
5. putere
6. sănătate

În cazul puterii de decizie (politică şi economică), România se poziţionează pe locul 20, iar în ceea ce priveşte sănătatea, România s-a clasat pe locul 23. Variabila timp aşază România pe locul 24 în privinţa alocării timpului între activităţi de tip economic, social şi de îngrijire.

Conferinţa organizată de Institutul European pentru Egalitate de Gen – EIGE, s-a desfăşurat la Vilnius, în 21 şi 22 noiembrie.

La întrunire au luat parte cercetătoare din cadrului institutului şi oameni de presă din majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Au participat Virginija Langbakk, directoarea EIGE, Laisvūnas Bartkevičius, ministrul adjunct al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Vanda Juršėnienė, tot de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Aceasta a prezentat concluziile eficacităţii mecanismelor instituţionale pentru avansare femeilor şi a egalităţii de gen.

Vanda Juršėnienė şi Ioana Borza, expertă a EIGE, au insistat asupra unor măsuri şi instrumente concrete pe care preşedinţia lituaniană a Consiliului Uniunii Europene le-a propus pentru asigurarea implementării strategiilor şi a planurilor de acţiune de către statele membre în privinţa egalităţii de gen.

Printre acestea se numără existenţa unei persoane sau a unei unităţi în fiecare minister din statele membre care să se ocupe de egalitatea de gen, cooperarea dintre ministere, agenţii guvernamentale, organizaţii ale femeilor – toate acestea fiind posibile numai prin asigurarea expertizei de gen în cazul oficialilor.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus