Skip to main content

Şeful TVR, Claudiu Săftoiu, dispută cu Narcisa Iorga pe tema acordului cu ministerul agriculturii

 

Foto: Octav Ganea, Mediafax Foto
Foto: Octav Ganea, Mediafax Foto

Publicitate

Discuţii aprinse la CNA între Claudiu Săftoiu, şeful TVR şi Narcisa Iorga. Disputa a pornit de la acordul semnat între Televiziunea publică şi ministerul agriculturii, pentru TVR 3, pe care Claudiu Săftoiu nu l-a făcut public.

În baza respectivului protocol, TVR 3 va promova, alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ruralul agricol, cultural şi turistic.

"Vreau să ne puneţi protocolul la dispoziţie", a spus Iorga. Membrul CNA şi-a arătat îngrijorarea legată de implicarea unei autorităţi publice în politica editorială a TVR.

Un articol din Legea audiovizualului spune că "Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

Discuţia dintre Claudiu Săftoiu şi Narcisa Iorga:

Narcisa Iorga: Profit de faptul că sunteţi aici, domnule Săftoiu. Pe 5 noiembrie am solicitat reprezentantului dumneavoastră să pună la dispoziţia Consiliului protocolul pe care l-aţi semnat cu ministrul Agriculturii. Reprezentanul dumneavoastră ne-a promis că ne pune la dispozitie acel protocol, dar nu a făcut-o nici până astăzi. Vă întreb direct: mi-l puneţi la dispoziţie? Multumesc.

Claudiu Săftoiu:

"Am o singură curiozitate: dacă protocoalele acestea care ţin de direcţia executivă a instituţiilor publice sunt de interes pentru un organism care legiferează audiovizualul şi mai puţin relaţiile interinstituţionale ale televiziunii publice.

Ieri am fost întrebat în Consiliul de Administraţie (al TVR, n.r.) ce este cu acest protocol. Acest protocol are în esenţa sa următorul obiectiv, ca, dat fiind faptul că atât TVR şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt societăţi care sunt finanţate de statul român, respectiv prin taxă, au posibilitatea ca împreună să realizeze o mai mare promovare, vizibilitate a politicilor agricole ale guvernului în context european.

Comisia Europeană alocă anual tuturor ministerelor statelor membre fonduri pentru promovarea politicilor agricole şi politicilor europene, noi nădăjduim ca prin lucrul acesta să reuşim ca parte din fondurile destinate din Europa spre România pentru promovarea şi comunicarea politicilor europene agrare să revină şi televiziunii publice. Este un obiectiv pe care l-am asumat împreună.

Domnii din Consiliul de Administraţie s-au lămurit. Daca dumneavoastră consideraţi că aveţi nevoie de acest document, deşi nu cred că această problemă intră în atribuţiile măcar ale unui membru, vi-l pot da.

Nu am o problemă să vi-l emit (protocolul - n.r.) Pentru mine e ca o favoare pe care pot să vi-o fac, pentru că nu suntem obligaţi să o facem.

Narcisa Iorga: Eu am înţeles că nu doriţi să mi-l puneţi la dispoziţie decât dacă insist. Atunci insist!

Claudiu Săftoiu: Dacă insistaţi, vi-l pot trimite personal. Va pot pune la dispoziţie toate protocoalele dintre televiziunea publică şi alte instituţii ale statului. Nu ştiu dacă acesta este scopul întâlnirii de astăzi.

Narcisa Iorga i-a răspuns lui Claudiu Săftoiu cu o serie de articole din legislaţia audiovizualului pentru a demonstra că solicit protocolul pentru că "este vorba de un interes public".

Ea a făcut referire la articolul 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

"Nu este vorba de un interes personal. În interes public vă solicit acest document", a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Claudiu Săftoiu: "Cred că o sa aveţi o mare dezamăgire când veţi citi acest document. Nu are nimic subversiv acest protocol"

CONTEXT. La sfârşitul lunii trecute, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat că preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, au semnat un protocol de cooperare între cele două instituţii, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Protocolul semnat între Televiziunea Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmăreşte “derularea de proiecte comune, prin realizarea unor emisiuni şi evenimente în parteneriat“, după cum se mai arată în comunicatul de presă.

La momentul respectiv, Claudiu Săftoiu anunţa că, în baza respectivului protocol, TVR 3 va promova, alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ruralul agricol, cultural şi turistic.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    oare nu ar putea ministerul agriculturii sa il improprietareasca pe elwis cu vreo 2 ha de pamint si sa-l trimita la tara?

Trimite un comentariu

sus