Skip to main content

Preşedintele CNA reacţionează după cazurile Rareş Bogdan şi TVR 3

 

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Publicitate

„Sunt în faţa dumneavoastră să apăr demnitatea unei instituţii, autoritate autonomă sub control parlamentar, care reglementează cea mai tumultuoasă şi mare piaţă audiovizuală din Europa. Suntem 11 membri care nu au decât a respecta obiectivitatea de mandat exprimată prin cele două legi sub care coexistă”, a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA, într-o conferinţă de presă organizată astăzi.

Scopul conferinţei a fost prezentarea unui raport de activitate al CNA pe ultimul an, dar a dat şi lămuriri legat de două probleme în care a fost implicat CNA, aceasta numindu-le „studii de caz”. Este vorba despre reacţia lui Rareş Bogdan după ce Realitatea TV a fost amendată cu 10.000 de lei, şi scrisoarea celor trei membri CNA despre refuzul CNA de a pune pe ordinea de zi a acordului dintre TVR3 şi Ministerul Agriculturii.

În ceea ce priveşte cazul Rareş Bogdan, preşedintele CNA a ţinut să explice contextul în care postul Realitatea TV a fost amendat cu suma de 10.000 de lei, după cum paginademedia.ro a scris AICI. Rareş Bogdan a acuzat ieri că prin prezenţa sa la CNA ministrul Maria Grapini ar fi făcut presiuni asupra CNA pentru ca postul de ştiri să fie amendat.

„Ieri, deşi eram doar conform odinei de zi în procedură de vot, am acceptat, cum mi se pare normal, să amân discutarea până ajunge şi realizatorul, dar singura nevinovăţie pusă la dispoziţie, este un schimb de e-mailuri şi sms-uri din spatele camerei de filmat. Ceea ce nu ne interesează în audiovizual. Indiferent dacă vedeta are presiune în spate ştiţi foarte bine că trebuie să respecte cele două legi care guvernează audiovizualul.”, a explicat Laura Georgescu jurnaliştilor.

Preşedintele CNA a vorbit şi despre reacţia celor trei membri CNA, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, după ce consiliului nu a aprobat introducerea pe ordinea de zi discutarea acordului dintre TVR şi Ministerul Agriculturii (detalii AICI). „Trebuie să ştiţi că prin regulamentul de funcţionare, CNA e obligat să transmită cu 24 de ore ordinea de zi pentru ca cei vizaţi să se prezintă la şedinţă şi să poată avea documentaţia necesară. Ca atare, soluţia era simplă, puteam să ne întâlnim cu 24 de ore înainte, să stabilim că s-a întâmplat un dezastru că a fost deja 6 decembrie, că a intrat deja în linie TVR 3 cu o nouă grilă, cu o nouă siglă, dar asta trebuia făcut cu 24 de ore înainte”, a explicat Laura Georgescu.

În plus, aceasta a mai adăugat că CNA se poate exprima numai după ce se întâmplă pe televizor ceva. „În niciun caz nu am cum să penalizez o potenţială abatere fundamentată pe un acord de parteneriat. (...) Singurele mele instrumente sunt legea 5o4 şi codul audiovizual.”, a explicat Laura Georgescu.

Narcisa Iorga, membru CNA, a precizat, într-un punct de vedere, că Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNA permite membrilor să propună completarea ordinii de zi. În plus, ea a precizat că Legea audiovizualului "obligă CNA la sesizarea autorităţilor competente cu privire la orice încălcări ale legislaţiei ce nu intră în competenţa sa".

"Dezbaterea în plenul CNA, pe marginea Protocolului semnat de dl Claudiu Săftoiu cu un ministru, prin care sunt puse la dispoziţia ministerului toate programele SRTv şi toate mediile acesteia de difuzare, consider şi astăzi că ţine de interesul public şi de obligaţia pe care orice membru CNA o are, anume aceea de a fi garant al interesului public", a declarat Narcisa Iorga.

"În privinţa afirmaţiei că CNA nu putea discuta Protocolul semnat de un radiodifuzor cu un minister, prin care se cedează responsabilitatea editorial, întrucât faptele nu s-au produs, amintesc preşedintelui CNA că, în urmă cu două luni, au fost retrase licenţele audiovizuale ale postului de radio Guerrilla pentru că am descoperit un contract de cedare a responsabilităţii editoriale pe care Realitatea Media îl semnase cu o altă firmă. Deci, situaţii similare", a mai precizat Narcisa Iorga.

Despre „momentele de vârf” al CNA în viziunea preşedintelui CNA: 

  • Luna ianuarie a însemnat retragerea licenţei OTV şi consemnarea în premieră a CNA-ului în raportul pe justiţie, MCV.
  • Februarie a adus primul comunicat în presă, transmis de un coleg, înţelegând să comunicăm prin dumneavoastră.
  • Luna martie a însemnat acuzarea mea de falsificare a codului audiovizual. A fost decizie de neîncepere a urmăririi penale.
  • Am ajuns în aprilie, cand ne-am continuat seria de campanii deschisă în februarie. Dezbaterile cu radiodfiuzorii, cu vedetele, cu tot ceea ce a însemnat campania de scoatere a violenţei din şcoli, de pe micile ecrane. Si cu începutul proiectului tăria sonorului, loudness, o problemă semnalată de toţi telespectatorii.
  • Luna mai a adus campania „Copii captivi în faţa televizorului” şi soluţia educaţiei sportive.
  • Luna iunie, discriminarea de gen în audiovizual.
  • Iulie a triplat activitatea acestei instituţii, prin ieşirea principalului radiodifuzor din must carry, care a însemant peste 2.000 de avize de remodificat. Luna august ne-am propus şi am reuşit să facem şi lansări de carte.
  • Septembrie a însemnat parafarea acordului cu Ministerul afacerilor externe.
  • Octombrie am avut conferinţa despre particularităţile comunicării comerciale privind suplimentele alimentare.
  • Noiembrie când, după lungi dezbateri, reuşim să trecem codul etic al membrului CNA. Un cod care a însemnat dezbateri îndelungi, cramponate de ideea de a tripla incriminarea incompatibilităţii şi a conflictului de interese când de fapt nu urmăream decât să aplicăm obiectivitatea necesară în exercitarea mandatului de membru CNA.

CNA, în cifre: 

  • În 2013 au fost 13.500 de sesizări. „Nu am adăugat petiţiile miile de sesizări pe subiectele Roşia Montană, decesul minorului ucis de câine, nu am adăugat sesizările în cazul emisiunii Patru nunţi şi-o provocare şi nici scandalul declaraţiilor unui coprezentator la X Factor”, a explicat Laura Georgescu.
  • Speţe juridice. „În anul în curs vorbim de 131 de dosare, dintre care pierdute, şase, câştigate 77 şi restul pe rol.”
  • În 2013, consiliul a acordat 86 de amenzi, 120 de somaţii, 15 decizii de drept la replică, două decizii de retragere aviz de retransmisie, 25 de decizii de intrare în legalitate a unor spoturi şi cinci decizii de retrageri audiovizuale.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Active News Active News
    Reactioneaza... cam tarziu!
  • popa popa
    in sfarsit, tolomac cum sunt , m am lamurit de ce merge atat de bine treaba in CNA ... citez pe doamna lui ponta : n plus, aceasta a mai adăugat că CNA se poate exprima numai după ce se întâmplă pe televizor ceva. „În niciun caz nu am cum să penalizez o potențială abatere fundamentată pe un acord de parteneriat. (…) Singurele mele instrumente sunt legea 54 și codul audiovizual.”, a explicat Laura Georgescu.

    doamna , noi de bucuram ca singurle instrumente ale dvs sunt cele din legea 54 ( nu stim care, din 2003 a sindicatelor , sau din 2012 a picnicului.....) da ar trebui sa mai lucrati ipe ici pe colo si cu cea a audiovizualului...

Trimite un comentariu

sus