Skip to main content

Alexandru Lăzescu despre o posibilă majorare a taxei TV: „Nu trebuie făcut la un mod strict banal”

 

Alexandru-Lazescu

Publicitate

Alexandru Lăzescu, fostul preşedinte al TVR în perioada 2010 - 2012, crede că este nevoie de o majorare a taxei TV, dar nu în orice condiţii. „Nu trebuie făcut la un modstrict banal."

Lăzescu, pentru Paginademedia.ro:

„Sunt două discuţii separate. Evident că TVR avea nevoie de o regândire a taxei. Oricum, situaţia e atât de grea încât fără asta nu există o soluţie. Trebuie găsit ceva. Există doar două soluţii: ori cineva îi iartă datoriile, de exemplu la stat sau în altă parte, sau vii cu o mărire de venituri care pot veni din zona asta. Ea este delicată ca psihologia pieţei, chiar în breaslă, dar eu am spus întotdeauna că este nevoie de aşa ceva”, a declarat pentru paginademedia.ro Alexandru Lăzescu.

Discuţia vine în contextul în care Stelian Tănase, actualul director interimar al TVR, a trimis către Ministerul de Finanţe un proiect de majorare a taxei TV. În prezent, taxa TV este de 4 lei pe lună şi reprezintă principala sursă de venit a TVR.

Acesta este de părere că pentru ca aceasta să fie o decizie corectă, mărirea ar trebuie să aibă în spate două lucruri: o viziune despre ce vrea să fie televiziunea publică, dar şi schimbarea cadrului legal. „Cred că trebuie să redefineşti viziunea, să schimbi cadrul legal. Când schimbi la un an şi ceva, maximum doi Consiliul de Administraţie, ăia îşi aduc fiecare oamenii lor. Poate să vină şi răposatul Steve Jobs că nu avem nicio şansă. Aici nimeni nu poate să facă minuni. Când se schimbă conducerea BBC se anunţă cu şase luni înainte, aici se schimbă”, a explicat fostul preşedinte al TVR.

La cât ar vedea majorată taxa? „Noi atunci am făcut nişte estimări, undeva la 6 lei. Trebuie să fii ipocrit să spui că suma e mare, doi lei în plus nu înseamnă mai nimic. Aici este vorba de principiu”, a declarat Lăzescu.

Ioana Avădani: Creşterea taxei TV trebuie să fie dublată de o transparentizare a modului în care sunt folosite bugetele

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, este şi ea de acord cu majorarea taxei TV. „Mi se pare nu doar oportună ci necesară, iar argumentele le ştim de mulţi ani”, a spus Avădani.

„Taxa nu a mai fost mărită din 2003. Sunt 10 ani în care costurile au tot crescut. Problema este că simpla creştere a taxei nu este suficientă în momentul acesta. Ea trebuie să fie dublată în primul rând de o transparentizare a modului în care sunt folosite bugetele televiziunii”, a explicat Ioana Avădani pentru paginademedia.ro.

„Când le ceri oamenilor bani trebuie să le şi dai ceva. Calitate de producţie nu le poţi da imediat pentru că asta se vede în timp. Credibilitate nu le poţi da imediat pentru că până una alta nu ai consiliul de administraţie, ai intervenţie politică cu roaba şi aşa mai departe. Ce poţi da oamenilor şi nu te costă absolut nimic este transparenţa. O astfel de măsură trebuie dublată de transparentizare a modului în care se cheltuiesc bugetele televiziunii, cele care vin din taxa TV”, a mai spus şeful CJI.

Pe de altă parte, Ioana Avădani consideră că mărirea taxei nu ar trebui să vină din partea unui şef interimar. „Personal nu cred că un director interimar este persoana cea mai bine plasată pentru a face o astfel de măsură. El e director nu preşedinte, deci el nu face strategie, nu face decât gestionare de resurse şi este interimar, iar mandatul lui este limitat la şase luni. O măsură de genul acesta trebuie făcută de un consiliu care să-şi asume o strategie de dezvoltare, plan, obiective, transparentizare a întregului proces şi răspunderea faţă de chestiile acestea”, a mai spus ea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • paranoia paranoia
    poate platim aceastta taxa daca faceti o alegere pentru vedete: ori salariul, ori contractul incheiat pe fiecare emisiune in parte... nu ambele si salariu si contract.
  • steaua fara nume steaua fara nume
    Inca un lucru. Daca vreau sa ma uit la tvr, il cer de la cablisti si platesc pentru el. Ca si HBO.
  • steaua fara nume steaua fara nume
    Eu ma bag la taxa impotriva TVR. Si nu ma refer doar la majorare, sunt impotriva oricarei taxe obligatorii pentru orice televiziune. Asta trebuie sa fie o alegere voluntara nu un lucru impus. Cum ma poate obliga cineva sa platesc pentru ceva ce nu consum? Nu este suficient cati bani plateste fiecare om pentru sanatate? Asta nu ar fi problema, dar sa se vada si in calitatea serviciilor. Platim taxa tv pentru propaganda politicii si a partidelor, oricare ar fi ele la fiecare moment de-a lungul timpului. Si sa nu facem o petitie precum au facut aia de la Antena 3, sa facem una serioasa, fratilor.
  • livia pila livia pila
    Ar fi mai sanatos pentru numitul LAZESCU ALEXANDRU sa taca. A contribuit decisiv la tragedia TVR. A executat orbeste ordinele colonelesei Culcer, a facut din TVR un post de propaganda cotrocenista, i-a angajat pe toti aplaudacii basisti. Doar la vreun vorbitor ar avea dreptul sa se mai pronunte.
  • Anonim Anonim
    poate si eu dar sa se bage si alti = sa scoata taxa tv ( tvr ) si sa bage publicitate reclame etc sa traiasca asa cum traieste Pro Tv, National Tv , Prima Tv etc , ca destui bani se da ( dam ) pe cablu tv sau satelit tv nu mai vrem sa mai dam bani si pe tvr care chiar de giaba este .
  • alex alex
    O petitie impotriva taxei TVR.Se baga cineva?
  • Anonim Anonim
    sa o majoreze pe masa si pe tacsu in mama masi de mafioti si corupti casa ce sasi umple bzunarele cu si mai multi bani , sa se duca dracului sa se inchida odata asa cum sau incis si distrus toate fabricile din romania pe când puteau sa le modernizeze pe toate , jos tvr ca dati numai porcari de când cu taxa tvr sa va inchideti o data ca neam saturat de minciuni si mavioti si la voi ca sunteti de geaba bai tvr , jos cu taxa ( ba chiar sa se scoata definitiv taxa tv tvr ) si jos cu toate lucrurile rele care sau facut in 14 ani de zile , sa va ia naiba pe voi tvr si pe parlamentar etc locu vostru este in puscarie sau mai rau in pamant acolo sunteti voi potriviti si locul vostru ca neati distrus cu minciuni coruptie hotie si mafie etc nesimtitilor sa va ia D pe toti tvr parlamentari etc .
  • Teo Teo
    JOS TAXA PE TVR
    Nu urmăresc nici măcar o secundă TVR
    Pentru ce sunt obligat sa plătesc pentru un produs pe care nu i-l folosesc?

Trimite un comentariu

sus