Skip to main content

Sute de jurnalişti, scrisoare de protest faţă de practicile Antenei 3

 

presa-cu-lanturi - blogactivewatch

Publicitate

„Ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora”, spune un protest semnat de mai mulţi jurnalişti. Printre semnatari se numără Robert Turcescu, Dan Suciu, Gelu Trandafir (fost membru CNA), Dan Tăpălagă, Silviu Sergiu, Mircea Marian şi Andi Lăzescu (fost preşedinte TVR). Până la acest moment, 132 de jurnalişti s-au alăturat protestului.

„Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită”, mai spune scrisoarea de protest.

Aceştia condamnă practicile unora dintre jurnaliştii trustului Intact. „Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3”, mai arată scrisoarea de protest.

Lista completă a semnatarilor AICI

PROTEST

Subsemnaţii, ziarişti şi editori, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei profesionale. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.

De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită.

Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public. Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.

Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice.

Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture.

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alexandru alexandru
    V-ati inmultit ca ciupercile si acum va mancati reciproc, chiar mai rau decat politicienii. Va lipseste o lege aspra care sa va puna la punct, sa va deontologizeze, sa va interzica analiza politica si sa va oblige efectiv la obiectivitate. Ati ratat si de aceasta data sa formati doar voi de voi guvernul si parlamentul tarii, sa legiferati voi care le stiti prea bine pe toate. Bravo o o o !
  • mihai mihai
    e buna scrisoarea asta , da mai buna e o scrisoare catre parlament:
    dlor dati o lege cu articol unic:

    "CEI CARE AU MAI FOST ALESI IN ULTIMII 24 ANI NU AU VOIE SA CANDIDEZE IN URMATORII 24 ANI"

    POATE SKIMBAM SANGELE POLITICII , CA ASTA-I PREA STRICAT

    hai cu totii la petitie
  • mihai mihai
    dlor
    sunt consumator de mass m;
    si b1 e partinitor ,da cel putin nu asa scarbos ca a3;
    astia-s de-o scarba si ticalosie pe masura varanului care-i papuseste;
    popa pripici e de spitalu 9
  • monica monica
    ce poti invidia la ei?
    demersul/ initiativa acestei scrisori? ha, ha, ha
    scriitura? - pacat, unii chiar stiu a scrie dar, raman o forma fara fond...
    curajul? - daca nici macar nu au curajul sa-si asume "orientarea" cum as putea invidia "curajul" semnaturii pe acesta epistola
    acoperirea? - trectoare si jignitoare pentru oameni inteligenti
    poate banii? - cum au venit asa vor pleca...
    si pot sa merg mai departe, dar nu ma lasa "invidia"...ma roade!!!
  • condruz mirela condruz mirela
    buna ziua dragi ziaristi.am lucrat in presa din 1996 pana in 2010,cu o scurta pauza pt un concediu de cresterea copilului.ce se intampla in zilele noastre in presa locala,va poate spune colega voastra elena cristia,care si-a facut debutul in presa locala din focsani,la ziarul de vrancea.sunt alaturi de voi si mi-as dori sa nu va lasati calcati in picioare asa cum ne lasam noi cei din provincie.luptati voi si pentru drepturile noastre.noi cei care am fost in prima linie si stim cat de amara e painea asta si ne lasam calcati in picioare de niste oameni care chipurile sunt oameni de afaceri.rahat.sunt nimicuri in fata noastra care fura si cersesc la usile celor mai mari.te mira ce se intampla in romania secolului 21,ca mor oameni cu zile,de inghet,cand ei asculta toate telefoanele permanent si nu mai au nevoie de niciun mandat?de nici o autorizatie?sa isi dea demisia toti,sa ii inchida pe toti pt nenorocirile astea.nu numai pe vantu.si mi-ar place sa nu se mai faca ca il cauta pe schwarzenberg de la realitatea.ce prosti,ei il cauta in tara si ala umbla dupa basescu?bai frate,unde traim?am 2 copii,o fata de 16 ani si una de 5 carora le-as dori sa nu ajunga sa mai traiasca zile dintr-astea de rahat in tara lui papura voda unde fiecare face ce vrea si toata lumea tine cu dintii de scaun.felicitari celor de la antena,lui gadea si lui ursu si dana grecu.
  • ruxandra ruxandra
    Asa multi ziaristi avem??? Oare nu au alte probleme de rezolvat????
    Copii abandonati nu reprezinta o prioritate pentru nimeni???
    Cum isi bate statul jos de ei de 24 de ani, chiar nu va intereseaza, de ce nu ati facut cercetari si sa va solidarizati asa???
  • mihai,mihai mihai,mihai
    ma baieti, da aveti dreptul sa protestati / dar nu ne credeti pe toti prosti, voi va frecati unii pe altii ,va porciti unii pe altii si iaca vreti voi 100/200 de eminenti ai Presei sa anihilati o petitie de peste 100 de mii de semnatari, chiar toti semnatarii sa fie inculti si tolomaci ???
  • Ortografia Ortografia
    „..în respectul deontologiei profesionale.”

    Măi, inculţilor, voi aţi auzit de „pleonasm”? Mai bine-aţi pune mâna pe carte! Sau, la sortat, la groapa Glina!
  • eugenia eugenia
    D-l jurnalisti!Atat timp cat nu sunteti echidistanti,in opinia mea,nu sunteti credibili.
  • catalin catalin
    invidia va roade!!!!!!
  • ana ana
    Faptul ca fac parte din" tabere diferite"politic nu justifica mizeria la care se preteaza cei de la trustrul Intact.Toti jurnalistii trebuie sa aiba aceeasi orientare politica ca ei si sa-i sufle in bors patronului lor ca daca nu "executarea"?Aceste practici nu fac decat sa te scarbeasca pe romaneste.Niste penibili isterici.Si nu trebuie sa fii inregimentat politic ca sa gandesti asa
  • Razvan Alexandru Razvan Alexandru
    Ion Cristoiu, Andrei Badin, Mihai Jurca, Nelu Barbu, Irina Petraru, Georgia Simionovici, Madalina Puscalau, probabil cat de curand Sorina Matei.
    Oare pe unde au mai coincis toti acesti oameni? Cum ar zice idolul vostru, ghici ghicitoarea mea?
  • stefan stefan
    paginademedia nu semneaza ?
    basisti doar sub acoperire ?
    urat...
  • Thor Thor
    Văd că printre semnatari se află și Andrei Bădin, cel care, în 2009, când lucra la Antena 3, a scornit o mizerie atât de mare despre Băsescu, încât nici cei mai încrâncenați „antibăsiști” nu au crezut-o: http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/andrei-badin-ii-cere-lui-basescu-sa-isi-aduca-aminte-de-ce-a-fost-taiat-pe-fata-963799

    Majoritatea românilor uită repede, dar mai suntem câțiva care nu uităm. Nici până azi nu a lămurit faza aia. Câtă credibilitate mai poate avea acest personaj?
  • zair zair
    razboiul politic este cel ce a impartit tara in 2 mentalitati jurnalistice si singurii care vor avea de castigat sunt cei ce vor face pasul in instanta castigand procesele celor ce arunca cu minciuni/jigniri/manipulari grosolane, in fata unei populatii care in dorinta de a afla o stire noua nu mai accepta mizeria prin care trec zilnic.

Trimite un comentariu

sus