Skip to main content

Reacţia ActiveWatch în cazul Antena 3 - Andreea Pora: Se impune o intervenţie mai susţinută din partea CNA

 

Andreea Pora"Considerăm că se impune o intervenţie mai susţinută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de ştiri şi informare", spune ActiveWatch într-un punct de vedere trimis astăzi membrilor Consiliului, cu privire la cazul jurnalistei Andreea Pora.

Publicitate

Acest mesaj vine ca urmare a afirmaţiei făcute de membrul CNA Monica Gubernat, care a spus, în şedinţa din 14 ianuarie, că nu se pronunţă asupra cazului Antena 3 - Andreea Pora "în lipsa unei opinii a ActiveWatch".

"Recomandăm CNA să lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de ştiri din perspectiva acestor comportamente şi să aplice actele normative în sensul protejării demnităţii umane fără a aduce atingere libertăţii de exprimare", se mai arată în mesajul trimis de organizaţia ActiveWarch membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Reamintim că, în şedinţa de joi (23 ianuarie), forul audiovizualului nu a luat nicio decizie în cazul linşajului la adresa jurnaliştilor, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

După mai bine de patru ore de discuţii pe tema linşajului de la Antena 3 la adresa mai multor jurnalişti ( printre care Robert Turcescu, Andreea Pora, Mirecea Marian şi Ion Cristoiu), CNA nu a luat nicio decizie. Propunerile de sancţiuni au fost oprirea emisiei 10 minute (Narcisa Iorga), amendă de 50.000 de lei (Lorand Turoş) şi somaţie (Radu Călin Cristea). Membrii CNA nu s-au înţeles la vot asupra niciuneia dintre propuneri, aşa că subiectul a fost amânat pentru această săptămână.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, mesajul complet al ActiveWatch, către CNA.

"Către Consiliul Naţional al Audiovizualului

În urma discuţiilor care au avut loc în cadrul şedinţei CNA din 23 ianuarie 2014 despre emisiunea postului Antena3 din 14 ianuarie 2014 şi în cadrul cărora un membru CNA a afirmat că nu se pronunţă asupra acestui caz în lipsa unei opinii a ActiveWatch, organizaţia noastră face următoarele precizări:

1. Mulţumim membrilor CNA pentru încrederea pe care o acordă expertizei ActiveWatch.

ActiveWatch este o organizaţie care militează pentru comunicare liberă în interes public. ActiveWatch nu este un arbitru al spaţiului audiovizual şi nu are obligaţia de a reacţiona public asupra tuturor derapajelor etice din spaţiul audiovizual. Organizaţia noastră şi-a construit de-a lungul activităţii sale o strategie de reacţie publică şi un set de mecanisme de evaluare în funcţie de care îşi stabileşte oportunitatea şi intensitatea reacţiei publice. În măsura în care subiectul în dezbatere a făcut obiectul evaluării ActiveWatch, disponibilitatea organizaţiei de a răspunde unei solicitări din partea CNA şi de a pune la dispoziţia membrilor consiliului propriile opinii este totală.

2. Cu privire la cazul discutat de membrii CNA în şedinţa din 23 ianuarie, în cadrul căreia s-a amânat adoptarea unei decizii, ActiveWatch îşi exprimă următoarele puncte de vedere:

a) Considerăm că în cadrul emisiunii Sinteza zilei din 14 ianuarie 2014 a fost încălcat dreptul la demnitate al Andreei Pora, drept protejat de reglementările audiovizuale în vigoare (Art.3(2) din legea 504/2002 a audiovizualului, respectiv art.30, 34 şi 40 ale Codului de reglementare în audiovizual).

Referitor la materialul video difuzat în intervalul 22:41 – 22:45, considerăm că toate intervenţiile asupra materialului (montajul audio-video) au condus spre o imagine voit distorsionată şi nefavorabilă Andreei Pora, aceasta fiind pusă într-o situaţie degradantă şi umilitoare.

Dezbaterea, critică, expunerea inconsecvenţelor de discurs, chiar şi ironizarea afirmaţiilor persoanelor publice sunt justificate din perspectiva interesului public şi nu pot fi sancţionate dacă sunt făcute cu bună-credinţă. Însă modul în care materialul video a fost montat şi ilustrat sonor a avut ca efect orientarea mesajului către umilirea persoanei vizate - Andreea Pora – nicidecum către o înfruntare de idei ori argumente (fie aceasta chiar stridentă ca limbaj) care să susţină interesul public al demersului.

Cu alte cuvinte, colajul de imagini şi sunete nu este propus pentru a susţine o dezbatere despre opiniile exprimate de A. Pora, ci este realizat pentru a o decredibiliza pe aceasta, decredibilizarea vizând comportamente irelevante pentru interesul public. Avem de-a face cu un comportament editorial facil şi tabloid, care apelează la difuzarea repetată a unor imagini şi sunete, în încercarea de a atrage mai uşor atenţia publicului asupra caricaturii unei persoane, şi nu cu o critică a opiniilor acelei persoane.

Actele normative în baza cărora CNA îşi desfăşoară activitatea conţin articole relevante pentru acest tip de comportament al mass-media audiovizuale.

b) Ţinând cont de degradarea accelerată a discursului public şi infestarea acestuia cu atacuri la persoană, considerăm că se impune o intervenţie mai susţinută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de ştiri şi informare. Recomandăm CNA să lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de ştiri din perspectiva acestor comportamente şi să aplice actele normative în sensul protejării demnităţii umane fără a aduce atingere libertăţii de exprimare.

Mircea Toma
Preşedinte ActiveWatch"

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Doru Doru
    Privind fotografia postata, aud si sunetul.... Ham, ham. Ham ...mrrrrrrr....ham ham ham
  • Sellmann Sellmann
    Romania trebuie dezbinata ca sa poată fi condusa mai ușor ! Ceva de genul Antena 3 B1 ...etc.Se creează diversiune și se produce ceva în partea cealaltă ! Ex : iertam de datorii firme private Rompetrol ,EUROPEAN DRINKS ... Întrebare : câte avioane tip SMURD se puteau cumpăra sau km de autostrada ?
  • Sabin Sabin
    Ce mai vor și ăștia de la Active?? Nu vad ca CNA e ca un câine tot pe A3
  • Satan Satan
    Poza din continutul articolului o reprezinta pe aceasta vestala basista.
  • laur laur
    da arata bine Pora in vreo poza? :) asa-i ea in realitate, ce naiba
  • laur laur
    sper ca CNA sa nu interzica dreptul la satira.
    Cucoana Pora merita a fi luata la misto
  • atodiresei atodiresei
    pai Digi erau impartiali.Gata? a venit foamea?50 de angajati dati afara +20 in stand by.Aha, gata cu impartialitatea si v-ati lipit de USL.
  • stefan stefan
    se impune o interventie a ActiveWatch si in cazul pozei afisate in acest articol.
    consider ca aceasta fotografie nefavorabila a fost selectata cu intentie pentru a o pune intr-o lumina proasta pe andreea pora.
  • Badea Badea
    @Tataee...sorry,de vreo doua luni Digi joaca sarba-n caruta cu PSD-ul,e adevarat ca n-o face in modul grotesc al hAznalelor si a lu'RTV, dar e clar ca Digi a dat-o cu PSD.Ai uitat cine-i la butoane?Prelipceanu.... Cine juca sarba-n caruta cu PSD in 2009 pe plantatia lu' Vantu?Exact...Prelipceanu ;)
  • Tataee Tataee
    badea, mai uita-te la tv. digi24 e usor anti-usl.
  • Badea Badea
    hAznaua3, RetardTV si Digi24 sunt vuvuzelele PSD-ului.
  • paul S paul S
    Eu stiam ca Active face echipament sportiv, nu ceasuri.
    Nu inteleg ce relevanta juridica are compunerea respectiva, de este solicitata pentru o decizie?
    Daca Antena vine cu trei compuneri, una de la ActiveShoes, una de la ActiveSockets si una de la ActiveT-Shirt, semnate de Mos Toma Postasul, de Zburlici si de Rechinul Pelerin?

Trimite un comentariu

sus