Skip to main content

VIDEO. Patru piese Paraziţii şi una de la BUG Mafia vor fi date numai după ora 23.00. Lista pieselor nedorite la radio.

 

Publicitate

Mai multe piese vor fi difuzate de posturile de radio numai după ora 23.00. Cea mai afectată este trupa Paraziţii: patru piese ale formaţiei se vor auzi la posturile de radio numai de la ora 11.00 noaptea. Printre acestea: Bagabonţi 99 (interzisă prima dată de CNA acum zece ani) şi De ziua ta.

Pe lista pieselor cu interdicţie de difuzare în timpul zilei se mai află una de la BUG Mafia (Hai cu mine), o melodie Grasu XXL (Turbofin) şi Mamelino, cu Scoate limba.

Este pentru prima dată când CNA opreşte de la difuzare, în bloc, mai multe piese, din cauza limbajului şi a conţinutului vulgar.

De altfel, postul Kiss FM a fost amendat azi cu 15.000 de lei, iar Radio ZU cu 5.000 de lei din cauza limbajului din emisiunile matinale, dar şi pentru aceste piese difuzate dimineaţa, la ore de maximă audienţă pentru radio.

Care sunt piesele muzicale pe care membrii CNA nu vor să le mai audă la posturile de radio, înainte de ora 23.00:

  • Scoate limba - Mamelino
  • De ziua ta - Paraziţii
  • Turobofin - Grasul XXL
  • Hai cu mine BUG-Mafia
  • Toate-s la fel - Paraziţii
  • Cum să jigneşti o femeie - Paraziţii
  • Bagabonţi 99 - Paraziţii
  • Talk-dirty - Jason Derulo

Decizia de astăzi a venit ca urmare a faptului că aceste melodii au fost difuzate în emisiunile matinale, întervalul orar cu cea mai mare audienţă în cazul posturilor de radio.

Unele dintre aceste melodii, considerate de CNA ca având un conţinut vulgar, au fost parţial cenzurate, fiind acoperite cu bip-uri sau diverse efecte sonore. Mai mult decât atât, o parte dintre aceste piese au fost difuzate în cadrul unor colaje.

Această adresă echivalează cu o decizie de intrare în legalitate, ceea ce presupune o obligativitate. Propunerea venită din partea Narcisei Iorga a primit votul majorităţii.

Din discuţiile de la CNA, pe marginea rapoartelor privind emisiunile matinale de la radio: 

Narcisa Iorga, membru CNA, a propus trimiterea după ora 23.00, adică intrarea în legalitate, a melodiilor analizate astăzi de Consiliu:

“Avem pârghiile legale să facem acest lucru, trebuie doar să vrem. (...) Cinci sau şase abateri pentru o singura lună, mi se pare destul de grav”.

Monica Guberant, membru CNA:

"La piesele muzicale nu aş fi atât de dură, dar pe limbaj mi se pare destul de grav."

Florin Gabrea, un alt membru CNA:

"Monumentul Paraziţii să fie interzis pana la ora 22.00, astfel încât copiii să nu mai asculte astfel de porcării. Nu mă întelegeti gresit, adultii sa le asculte cât vor."

Chistian Mititelu, membru CNA:

"Scenetele reflecta infantilismul si lipsa de imaginatie a realizatorilor de radio. Faptul că nu pot iesi din aluziile sexuale. (...) Faceti o discrimnare intre piesele muzicale si scenete. Eliminand piesele muzicale ii veti auzi mai mult pe domnul Morar şi domnul Buzdugan."

Articolele de lege care au dus la sancţionarea posturilor:

Codul audiovizualului:

Art. 18, litera b.:

Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;

Art. 19, literele k şi f:

(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
k) calitatea şi tipologia limbajului;

Citeşte şi:

Paraziţii: Bagabonţi 99

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Decat sa bage muzica aia cu zdranganeli, nu mai bine baga melodiile astea?
  • petre tutea petre tutea
    Macar sa le difuzeze si dupa ora 23:00. Asa cum bine ati auzit peisajul radiofonic nu cuprinde DELOC muzica de acest tip. Radiourile functioneaza la modul "mai bine o difuzam pe Andra, pe Anda Adam si Inna ( Ati aflat ce vrea sa ii faca UZZY Innei pana sa ajunga in China?). CNA-ul a pus si el umarul la distrugerea ultimei farame de radio din tara noastra. Hai sa ne retardam cu totii definitiv ascultand cele 15-20 de piese care se tot rotesc la disperare pe toate posturile. VOMIT!

Trimite un comentariu

sus