Skip to main content

VIDEO. Fără plasare de produs în videoclipuri. CNA a interzis videoclipurile Inevitabil va fi bine şi Aşa, şi

 

andra va fi bine

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să ceară intrarea în legalitate a videoclipurilor Inevitabil va fi bine (Andra) şi Aşa, şi (Vunk) pentru că aveau plasarea de produse.

Potrivit monitorizărilor, unele televiziuni au blurat produsele branduite din videoclipuri, dar altele nu.

În videoclipul Vunk apare plasare de produs pentru mărcile Medlife, Mike's Pub, 55 Jaz Music, Heineken. Iar în clipul Andrei apar vopseaua Garnier, Free Way Cola, La festa-cafea solubilă.

Membrii CNA au considerat că în acest caz se încalcă legislaţia privind plasarea de produs din Legea Audiovizualului.

Videoclipul Andrei a fost difuzat în variantă neblurată la MTV, iar videoclipul Vunk la postul Music Channel.

Ce articole s-a considerat că s-au încălcat: 

(4) Programele care conţin plasare de produse trebuie să îndeplinească cumulativ cel puţin următoarele condiţii:
c) să nu scoată în evidenţă în mod exagerat produsele în cauză.
(5) Programele în care sunt inserate plasări de produse trebuie să cuprindă informaţii clare privind existenţa acestora, fiind identificate corespunzător atât la început, cât şi la sfârşit, precum şi la reluarea după o pauză publicitară, astfel încât să se evite orice confuzie din partea telespectatorului.

Totul va fi bine - Andra
http://www.youtube.com/watch?v=6cKknBmfmK8

Aşa, şi? - Vunk
http://www.youtube.com/watch?v=BZd8BTPAY0I

Ce spune Consiliul Român pentru Publicitate?

Consiliul Român pentru Publicitate şi-a exprimat punctul de vedere referitor la clipul Andrei Măruţă, într-o adresă către CNA, în care spune că plasarea de produs (PP) este permisă "în cazul în care produsele respective nu sunt scoase în evidentă în mod exagerat" şi "nu se încurajează direct cumpărarea acestora".

Potrivit Codului de practică în publicitate adoptat de RAC, plasarea de produse este permisă în următoarele condiţii:

„Art.24 – Plasarea de produse
24.1 - In practica plasarii de produse sunt recunoscute si acceptate urmatoarele modalitati de utilizare a produsului: manuire (actorul atinge produsul), expunere implicita (actorul foloseste produsul), expunere statica (produsul exista in cadru), garderoba (actorul poarta produsul), verbalizare (actorul mentioneaza produsul sau marca), verbalizare si manuire (actorul mentioneaza si atinge produsul).

24.2 - Plasarea de produse trebuie sa nu incurajeze in mod direct cumpararea sau inchirierea de produse, mai ales prin mentiuni exprese cu caracter promotional la produsele respective. Plasarea de produse trebuie sa nu scoata in evidenta in mod exagerat produsele in cauza.”

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Anon Anon
    Asta de ce nu e interzis?
    http://www.youtube.com/watch?v=qp6nlDYKE_Y
    Sunt vreo 2-3 feluri de Chio Chips in videoclip
  • claudiux claudiux
    Inca ruleaza si pe TV.Deci ii doare la basca pe cei de la kiss tv de hotararea CNA
  • PRO EUTANASIA PRO EUTANASIA
    In clipul lui Velea numit E Marfă Tare avem: roabă LIMEX, pufuleti GUSTO, autoturism MINI COOPER PEACEMAN si PEPSI la doză!
  • Andrei Andrei
    Unul din clip-uri e difuzat de mai bine de jumatate de ani, iar astia abia acum au sesizat produsele?
  • Ilie Pandemie Ilie Pandemie
    Doar pentru ca aveti pica pe CNA ca a interzis nush ce film pornografic si ca a fost manipulat de diverse factiuni politice sa interzica sau sa blocheze temporar anumite posturi, nu inseamna ca orice spune CNA e de rau.

    Da, m-am saturat de plasare de produse. Era una daca nu o faceau intentionat, dar alta e cand se transforma TV-ul intr-un luuuung sir de reclame: te uiti la un film, pac reclama juma de ora de nu iti mai amintesti firul epic. Te uiti la un videoclip, ala canta si cat timp canta iti desface vreo zece produse. Deschizi un Youtube... mai bine nu mai comentez. Va aduceti aminte cand reclamele nu erau asa raspandite? Poate CNA-ul doreste o reintrare in normal din acest vortex consumerist in care ne tot afundam.
  • geo geo
    iar eu m-am suparat de prostia omeneasca...astia de la CNA ar fi in stare sa opreasca de la difuzare si melodiile unor trupe celebre sau mari cintareti daca intr-un colt de ecran se vede nu stiu ce...ma mir ca nu a solicitat blura... lui Ponta sau a lui Dragnea care purtau produse de "firma" cu denumirile la vedere la nu stiu ce conferinta de presa.
  • mile mile
    da , asa e corect , m-am saturat de reclame
  • Teo Teo
    Corect ar fi ca CNA sa aibă un birou unde fiecare televiziune sa aducă clipurile care urmează sa fie difuzate Armand sa primească aviz din partea CNA cu media de vârsta si sa fie bruiat chiar de către CNA daca aici doare asa tare de videoclipuri.
  • Alex Alex
    aaa si inca ceva . Oare urmeaza si " Andra - Atata timp cat ma iubesti " ca si acolo apar plasare de produse
  • Alex Alex
    Au facut prostovanii sesizari la CNA ( Cenzura Nationala Audiovizuala ) parca lumea nu poate sa le vada pe youtube cu milioanele

Trimite un comentariu

sus