Skip to main content

Şeful asociaţiei cabliştilor: Nu văd în ce măsură Digi 24 ar denatura interesele concurenţilor

 

Radu Petric
Foto: hdtv.tvdigitala.ro

Publicitate

Preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, Radu Petric, spune că decizia RCS&RDS de a declara postului Digi 24 liber la retransmisie nu este o problemă care necesită un aviz din partea Consiliului Concurenţei.

"Nu văd în ce măsură Digi 24 ar denatura interesele celorlalţi operatori de cablu concurenţi. (...) Mi se pare absolut de neînţeles această problemă. (...) De foarte multe ori CNA-ul trădează un partizanat", a declarat Radu Petric pentru Paginademedia.ro, întrebat dacă este necesar un punct de vedere din partea Consiliului Concurenţei.

Întrebarea vine în contextul în care, în şedinţa CNA de ieri, când a fost publicată lista must-carry, au existat voci care au spus că ar fi necesar un punct de vedere din partea Consiliului Concurenţei.

Lorand Turoş, membru CNA, le-a propus colegilor săi să se adreseze Consiliului Concurenţei "pentru un punct de vedere". Această propunere a fost susţinută şi de Monica Gubernat, un alt membru CNA. Consiliul Naţional al Audiovizulaului nu a luat o decizie în acest sens, propunerea lui Turoş nefiind supusă la vot. Subiectul a stârnit însă discuţii între membrii CNA, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Radu Petric, preşedintele Asociaţie de Comunicaţii prin Cablu, pentru Paginademedia.ro:

"Din moment ce s-a declarat liber la retransmisie (a intrat pe lista must-carry - n.r.), automat se califică pentru dreptul de a fi retransmis fără condiţionări tehnice şi financiare, în limita a 25% din grila de programe a unui cablist. Aici este vorba de politica fiecărui post de televiziune", a spus

Petric a subliniat faptul că în cazul postului Digi 24 este o situaţie "absolut normală" şi că în acest caz este vorba doar de aplicarea legii.

"Din moment ce Digi 24 apare pe poziţia 13 în lista must-carry, orice compania de cablu care are în grila sa cel puţin 52 de canale trebuie să pună pe listă şi acest post de televiziune. Este vorba de aplicarea legii, aici nu încape nicio interpretare. Nu este nimic deosebit, este ceva absolut normal".

Preşedintele asociaţiei cabliştilor a făcut referire şi la întârzierea nejustificată a CNA-ului în a publica lista must-carry. Aceasta ar fi trebuit să fie publicată pe site-ul CNA până la data de 1 februarie, termen stabilit prin însăşi o Decizie a Consiliului.

"Nu poţi să justifici de ce a existat această bâlbâială în a publica lista. Nici măcar nu era nimic de votat. (...) Până la data de 1 februarie posturile care s-au declarat libere la retransmisie trebuiau ordonate în funcţie de audienţă şi lista rezultată ar fi trebuit să apară pe site-ul CNA".

Valentin Jucan, membru CNA: Vom vedea Digi 24 şi la concurenţă, dar asta nu e o chestiune care să ne preocupe pe noi

“Eu susţin aplicarea art. 82 în formula aplicată şi până acum. Singura variantă pe care aş mai susţine-o este eliminarea acestui sistem (must-carry - n.r.), dar nu este posibil, nu avem dreptul de iniţiativă legislativă. (...) Vom vedea Digi 24 şi la concurenţă - nu e o chestiune care să ne preocupe pe noi. (...) Când a primit licenţa, reprezentanţii Digi 24 au spus că nu sunt interesaţ de măsuratoarea ratingului şi nici de publicitate (...) Eu consider asta ca fiind o mica smecherie, pentru că din grila RCS va fi scos un canal. (...) Digi 24 va ocupa un loc pe care în mod normal l-ar fi ocupat alt canal de televiziune, pentru că RCS şi-ar fi retransmis oricum propria staţie. (...) Asta e o situaţie pe care noi nu o putem reglementa”, a declarat Valentin Jucan, membru CNA, în şedinţa CNA de ieri.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • catalin catalin
    Eee... deabea acum incepe malaiul sa se adune pe langa ăla mult care exista deja si unii isi baga unghile in gat din cauza asta, complicat ce sa faci?
  • cristina cristina
    Le reamintesc nik-urilor moromete si stefan ( baieti din gasca IMA ) ca canal + se vede linistit in grila oricarui operator francez !
  • un cetatean un cetatean
    iar Antena 3 toata ziua, chiar si prin spoturi, il denatureaza pe Base, promoveaza IMA, painea si fundatia lu' Voiculescu, stiri platite, etc. nu tin cu Digi24 sau RDS, dar mi se pare aiurea sa te iei de ei, cand altii fac acelasi lucru.
    cred ca cei mai invrajbiti sunt tot A3, Intact si nu vor ca Digi24 sa fie in must-carry.
  • Ionuț Ionuț
    Domnul Petric acesta,pe cine reprezintă, cu excepția RCS rds ???? Care cabliști ???? cei care si au vândut Rețetele la RCS ?
  • john john
    Se termina malaiul la digi.
  • Patrik Fecheta Patrik Fecheta
    Pe UTV, da.
  • Moromete Moromete
    Ai vazut tu pe UTV sau pe HIT Music promovandu-se Digi Sport sau Digi Film ? La Digi24 vei vedea !
  • Patrik Fecheta Patrik Fecheta
    Cu ce e mai "scandalos" decat faptul ca ei deja detin 3 canale proprii sau la care detin actiuni: UTV, 1Music si H!T Music? Pe ele nu isi fac reclama la canalele proprii?
  • stefan stefan
    Pina acum Digi 24 au fost o televiziune decenta de stiri si daca ovor tine tot asa osa ajunga mai sus in audiente ospune un abonat Romtelecom care aurmarit acest post pe internet.
  • stefan stefan
    Cei dela CNA dorm in papuci
  • Moromete Moromete
    Digi24 va promova obsesiv canalele Digi la nivel national, MOCA. E de-a dreptul SCANDALOS !
  • ileana Lucaciu ileana Lucaciu
    Digi 24 este în acest moment cel mai echidistant și profesional canal de informații interne și externe. Legile permit încadrarea sa și în cadrul altor difuzori de cablu. CNA, un consiliu dictat politic, ar trebui să manifeste un minim bun simț pentru încadrarea postului în zona difuzării pe mai multe canale de cablu. Și atenție, Digi 24 își difuzează programele fără reclame. Să sperăm că va reuși să păstreze acest demers. Cunosc multe persoane care fiind "deservite" de alte rețele de cablu, urmăresc știrile postului pe ... calculator !

Trimite un comentariu

sus