Skip to main content

ActiveWatch se opune introducerii delay-ului: "Pune în pericol dreptul la liberă exprimare"

 

activewatch-logoOrganizaţia ActiveWatch spune că introducerea mecanismului delay-ului în legislaţia audiovizuală este riscantă prin faptul că pune în pericol "dreptul la exprimare" şi "dreptul publicului la informare".

Publicitate

"Acest delay poate fi folosit de către un radiodifuzor şi pentru a opri difuzarea unor afirmaţii critice/ incomode/ deranjante în chestiuni de interes public, chiar şi în cadrul unor emisiuni de divertisment, privând astfel publicul de posibilitatea de a intra în contact cu informaţii sau opinii relevante", se arată în documentul cu observaţii trimis de ActiveWatch la CNA.

ActiveWatch atrage atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului că introducerea delay-ului în legislaţie "poate fi echivalentă cu instituirea prin lege a cenzurii".

"Instrumentul delay-ului trebuie folosit de radiodifuzori doar prin proprie decizie şi nu prin coerciţie din partea CNA. Nimic din legislaţia în vigoare nu poate împiedica un radiodifuzor să folosească un astfel de instrument acolo unde consideră că el este necesar", mai spune ActiveWatch.

Într-o scrisoare deschisă adresată ieri membrilor CNA, ActiveWatch şi-a exprimat observaţiile cu privire la Proiectul de Decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual.

Reamintim că membrii CNA au aprobat, în şedinţa din 23 ianuarie, forma finală a articolului ce vizează introducerea delay-ului în programele live, o măsură menită să cureţe emisiunile în direct de ieşirile necontrolate ale invitaţilor, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Cum arată articolul privind delay-ul?

Art 29 "În cazul programelor difuzate în direct, altele decât cele de ştiri şi transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul, astfel încât să prevină difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispoziţiilor prezentului cod privind protecţia minorilor şi a demnităţii umane."

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea adresată de ActiveWatch forului audiovizualului.

În atenţia membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului

Ref: Proiectul de Decizie de modificare şi completare a Codului de
reglementare a conţinutului audiovizual

Scrisoare deschisă

Stimaţi membri,

"ActiveWatch consideră că introducerea mecanismului delay-ului în legislaţia audiovizuală este riscantă, punând în pericol atât dreptul la liberă exprimare, cât şi dreptul publicului la informare. Astfel, un delay de câteva secunde ar putea în teorie preveni difuzarea unor imagini pornografice/violente sau a unor expresii vulgare/injurioase. În acelaşi timp, acest delay poate fi folosit de către un radiodifuzor şi pentru a opri difuzarea unor afirmaţii critice/ incomode/ deranjante în chestiuni de interes public, chiar şi în cadrul unor emisiuni de divertisment, privând astfel publicul de posibilitatea de a intra în contact cu informaţii sau opinii relevante.

Articolul este cu atât mai periculos, cu cât el vizează toate programele difuzate în direct, cu excepţia celor de ştiri sau a transmisiunilor sportive. Astfel, considerăm că introducerea în legislaţie a acestui instrument poate fi echivalentă cu instituirea prin lege a cenzurii. Instrumentul delay-ului trebuie folosit de radiodifuzori doar prin proprie decizie şi nu prin coerciţie din partea CNA. Nimic din legislaţia în vigoare nu poate împiedica un radiodifuzor să folosească un astfel de instrument acolo unde consideră că el este necesar.

Instrumentul delay-ului este şi inutil deoarece majoritatea derapajelor pe care ar trebui să le prevină sunt executate ori de către staff-ul televiziunii ori de către invitaţi permanenti, iar în majoritatea cazurilor este vorba despre recidive, deci sunt derapaje pe care televiziunea le remunerează. În plus, invitaţii permanenţi au de multe ori relaţii contractuale cu televiziunea şi deci există pârghii de sancţiune financiară sau chiar de încetare a colaborării, pârghii pe care televiziunile nu le folosesc.

În concluzie, înţelegem preocuparea şi obligaţia legală a CNA de a proteja drepturile minorilor şi dreptul la demnitate, considerăm însă că acestea sunt protejate suficient de reglementările în vigoare. În cazul în care avem de-a face cu un fenomen răspândit de abateri grave de la normele în vigoare, înseamnă că sancţiunile aplicate nu descurajează asemenea practici editoriale. CNA trebuie să-şi asume rolul de garant al interesului public, să aplice legea cu maximă fermitate, inclusiv prin creşterea cuantumului amenzilor impuse radiodifuzorilor (fără a încălca însă principiul proporţionalităţii sancţiunilor), cu scopul de a descuraja acest tip de comportament.

Referitor la modificarea articolului 40 aliniatul (3), nu avem comentarii referitoare la noua formă a articolului, dar am dori ca interpretarea dată de CNA sintagmei "limbaj injurios" să fie în concordanţă cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Temerea noastră are drept sursă interpretarea excesivă pe care CNA a dat-o "limbajului injurios" în cazurile recente "Puric" şi "Turcescu", interpretare care, în opinia noastră, a constituit o încălcare a dreptului la liberă exprimare a radiodifuzorilor sancţionaţi. În acelaşi timp, există şi un dublu standard în interpretarea acestei sintagme. De exemplu, preşedinta CNA, Laura Georgescu, a dat doua interpretări diferite în speţe asemănătoare (cazurile “Dan Puric” şi “Turcescu”, pe de-o parte, şi cazul serialului Antena 3 “România – 10 ani de scalvie”, pe de altă parte – vezi şedinţa CNA din 27 februarie).

Vă mulţumim pentru disponibilitatea de a ne consulta.

Departamentul FreeEx

ActiveWatch

Proiectul de Decizie de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual poate fi consultat pe site-ul CNA, la următorul LINK.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus