Skip to main content

Câţi bani a câştigat TVR din taxă în ultimii 10 ani. România, cea mai mică taxă din Europa: de 35 de ori mai mică decât Elveţia

 
taxa europa
taxa europa

televizor

Publicitate

Postul public a atras anul trecut, din taxa TV, aproape 63 de milioane de euro, ce reprezintă aproape jumătate din veniturile înregistrate de postul public în 2013. Suma a fost colectată în condiţiile în care România are o taxă TV de 11 euro pe an, de 35 de ori mai mică decât Elveţia, unde se plătesc aproape 400 de euro.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cât a câştigat TVR din taxa TV în ultimul deceniu, dar şi care este nivelul taxelor din Europa.

Stelian Tănase, directorul interimar al TVR, a declarat că una dintre propunerile de redresare ale postului public este indexarea taxei TV. „Noi am dat autorităţilor o simulare cu mai multe taxe. Ce se va întâmpla dacă va creşte la 5, la 6 sau la 8 lei", a declarat Stelian Tănase într-o conferinţă de presă.

Încasările TVR din taxă în perioada 2003 - 2013

An Incasari taxa (euro)
2003 65.066.667
2004 70.617.284
2005 77.624.309
2006 78.000.000
2007 81.081.081
2008 74.728.261
2009 63.829.787
2010 64.370.546
2011 64.302.600
2012 63.370.787
2013 62.811.791

Rezultatele au fost transformate de paginademedia în euro, la cursul mediu din fiecare an

România, cea mai mică taxă din Europa: 11 euro pe an. Elveţia este "campioana": 385 de euro

Într-un clasament al taxelor TV din Europa, România este în coada topului, cu 11 euro pe an.

Taxa din România este de 35 de ori mai mică decât cea din Elveţia, unde se plătesc 385 de euro pe an. După nivelul taxei TV, românii sunt după Polonia, Muntenegru şi Macedonia.

Taxa TV este principala sursă de venit a postului public, dar şi un subiect controversat pentru opinia publică. Românii plătesc 4 lei pe lună pentru serviciul public de televiziune, una dintre cele mai mici sume din Europa.

Taxa TV în Europa (euro/an)

taxa europa

Citeşte şi: 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Elena Elena
    Nu face nimeni referire la sumele platite de firme, 25 lei pe luna, chiar daca sediul firmei este la domiciliul actionarului se imputa plata abonamentului radiotv in conditiile in care activitatea firmei consta intr-un atelie de tamplarie care nu poate fi dotat cu aparat radio sau tv datorita conditiilor de praf si zgomot emise pe aparatuta de prelucrare a lemnului, deci, o mare hotieeee...
  • gianys gianys
    eu unul cred ca taxa ar trebui micsorata undeva pe la 6 euro in raport cu filmrlr si emisiunile care sa dau
  • nadia nitov nadia nitov
    o fi de 35 de ori mai mica decat taxa elvetiana, dar si continutul pe care-l ofera de la lazescu incoace trecand prin saftoiu si sucomband cu tanase e de 35 de ori mai jalnic! pe vremuri telespectatorii tvr se bucurau de emisiuni, acum se "bucura" de ce la baga pe gat pilele interschimbabile ale conducerilor neprofesionale dat pline de ifose! cat dai, atat primesti! cu cateva exceptii care nu fac decat sa confirme regula bagatului pe gat! :(
  • MwRyRaPiDiStUl MwRyRaPiDiStUl
    explicati si unde se duc banii astia, lumea crede ca toti banii din taxa merg direct la tvr, banii sunt impartiti intre tvr, radio si societatea care detine releele de transmisie, cel putin asa stiu eu ca se impart banii
  • omar omar
    citesc comentariile astea si imi dau seama ca 99% din paltitorii de taxe nu au habar despre cum functioneaza TVR si ce obligatii are, sau ce restrictii...majoritatea comentariilor sunt de tipul " pai pe banii mei bah...". si curios ca toti au impresia ca angajatii TVR au dus 180 de milioane de euro acasa...chiar nu are nimeni de gand sa faca o ancheta si sa vada cine a facut datoriile astea si cine e responsabil? pentru ca umele duc la govern si parlament...atata timp cat la TVR se fac experimente gen Saftoiu sau Tanase si alaiul lor de amatoiy, soarta postului public e pecetluita...
  • Luca Luca
    Din nefericire, pentru o camera video, televiziunea publica din Elvetia plateste la fel ca televiziunea publica din Romania. Pentru un film american, televiziunea publica din Elvetia plateste la fel ca televiziunea publica din Romania. Am dat doar doua exemple dar as putea umple cateva pagini. Vreau doar sa subliniez faptul ca aceste televiziuni au costuri egale dar venituri net diferite.
    Eu sper sa ajungem candva sa pretindem salarii la fel cu ale elvetienilor sau ale norvegienilor. Dar vom putea face asta atunci cand ceea ce producem noi in Romania se va putea compara cu ceea ce produc ei acolo. E ca la piata, taranul care are cartofi mici si sfrijiti va avea un castig mai mic decat taranul care are cartofii mari si frumosi. In schimb, chiria tarabei din piata va fi la fel pentru amandoi. Mi s-ar parea straniu ca taranul cu cartofii sfrijiti sa pretinda o chirie a tarabei raportata la venit. Suna a comunism.
    Nici eu nu ma uit la ProTV, Acasa sau la Romantica si platesc lunar pentru ele. Aceste posturi incaseaza bani de la populatie prin intermediul operatorilor de cablu dar incaseaza si din publicitate. Banii rezultati din publicitate se recupereaza tot de la populatie prin costul produselor.
    P.S. Nu lucrez la TVR. Incerc doar sa fiu obiectiv.
  • Dan Dan
    Dupa ce ca au incasat putin, i-au dat jumate` Andreei Marin pentru porcaria aia de emisiune, ghiveciul ala, strutocamila cu balerine si cazuri tragice...
  • costel costel
    Detalii despre elvetia: Acolo sunt cate 7 statii pe fiecare din cele 4 limbi care se vorbesc la ei. Deci 28 canale la care si muncesc nu tin cartoane ca la TVR Targu-Mures toata ziua. De aia costa dar noi ne raportam doar la cat ei taxa nu la cat muncesc si nici la ce programe au, ca sa nu mai zic de salariul mediu in ch=6407 usd. Stie cineva cat este in ro? Da, va platim 1/4 cat e in elvetia ca voi prestati doar intr-o limba si ne dati salariile din ch. E buna afacerea?
  • costel costel
    As vrea sa vad si eu pe tabelul ala unde este Bulgaria si Ungaria si Spania sau Grecia Cel putin cu Bulgarii ne-am putea compara.

    In loc sa zica multumesc de banii pe care ii strang cu japca de la noi ei tot cer. Poate raman si fara astia. Cu banii de la noi sa tina TVR1 si restul daca vor sa mai emita sa traiasca si ei precum statiile comerciale adica din publicitate. Sa vedem, pot?
    Nu se poate si taxa si publicitate si stergerea datoriilor ca acum.
    La privat daca nu ti-ai platit datoriile vine fiscul si te executa. de ce nu ar fi asa si la stat?
  • cristian malinin cristian malinin
    Daca e sa o luam strict dupa cursul valutar...raportul se pastreaza intre taxa tv din elvetia si cea din Romania ...cursul de astazi este 1chf = 3,69 ron...de aici rezulta ca BNR are reper dupa care sa stabileasca cursul de schimb...
  • reporter reporter
    numai la taxe și la benzină ne comparăm cu țările civilizate...
  • fgscvzx fgscvzx
    parerea mea e ca atunci cand faci o comparatie cu taxa platita in diferite tari, ar trebui sa faci o comparatie completa: cat castiga oamenii in tarile alea si cat castiga romanii, ce programe au aia si ce programe avem noi, ce audienta au aia si ce audienta are tvr, ce salarii au jurnalistii lor raportat la salariul mediu si ce salarii au jurnalistii nostri raportat la salariul mediu.
    abia dupa aia poti sa spui ca avem cea mai mica taxa... eu cred ca taxa e prea mare pentru ce ni se ofera.
  • Angela Angela
    La taxe ne comparam cu Elvetia dar la salarii nu ,platim taxe in functie de salarii.
    Pentru mine Tvr poate sa se inchida eu am incetat de mult sa ma uit desi sunt obligata sa platesc taxe.
    Si asta vi se pare corect sa platesc desi nu ma uit la TVR.
  • Bogdan Bogdan
    ok, s-ar mai pune o intrebare. ce fac ei ca sa merite banii? se plang ca taxa nu e cat in M. Brit., dar bbc banuiesc ca a ajuns aici dupa ce a investit in altceva decat in danutz srl sau andreea marin. in plus, salariul minim este printre cele mai mici din uniune, e normal ca si taxa sa fie tot asa.

Trimite un comentariu

sus