Skip to main content

Claudiu Săftoiu, despre măsurile care au pus TVR pe plus prima dată după şapte ani: “E un profit aproape eroic”

 

claudiu saftoiu (11)

Publicitate

2,5 milioane de lei. Adică aproape 600.000 de euro. A fost “plusul” TVR în 2013, după şapte ani consecutivi de pierderi consistente. Claudiu Săftoiu, cel în mandatul căruia s-a ajuns la acest rezultat, explică pentru Paginademedia.ro de unde a “tăiat”, costurile.

E un “profit aproape eroic”, a declarat Săftoiu pentru Paginademedia.ro.

Înainte de explicaţiile fostului preşedinte TVR, dar şi despre ce face în prezent Claudiu Săftoiu, câteva cifre aşa cum au fost prezentate azi de Stelian Tănase, preşedinte interimar al TVR:

În 2013, TVR a avut venituri de 121,3 milioane de euro şi cheltuieli de 120,6 milioane de euro. Profitul: 560.000 de euro.

2013 a fost primul an pe plus după şapte ani în care TVR a avut o balanţă negativă.

Cu un an înainte, în 2012, TVR avea cheltuieli cu aproximativ 45 de milioane de euro mai mari şi o pierdere de peste 30 de milioane de euro.

Detalii despre situaţia financiară a TVR, aici.

De unde s-au tăiat peste 45 milioane de euro?

Claudiu Săftoiu a declarat, pentru Paginademedia.ro, că principala reducere a venit de la disponibilizările de personal: 620 de angajaţi au fost restructuraţi anul trecut.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro:

  • “Înainte de toate, în structura costurilor a fost foarte importantă noua organigramă, care a redus cheltuielie cu 30%.”
  • “Reducerea numărului de deplasări.”
  • “Au mai fost, de asemenea reduceri ale costurilor cu cazare pentru colaboratorii care veneau la TVR, ceea ce a presupul renegocierea cu furnizorii de servicii hoteliere.”
  • “Consumul de carburanţi a fost drastic redus, dar şi volumul parcului de maşini al instituţiei a scăzut.”
  • “Renegocierea, acolo unde s-a putut, cu organismele de gestiune colectivă şi cu furnizorii de filme.”
  • “Foarte importante au fost reeşalonările: peste 90% din datoriile TVR au fost eşalonate. Au fost discuţii furnizori de echipament, chiar şi ntâlniri la nivelul distribuitorilor de electricitate.”

“Acestea sunt măsurile care au dus la stabilizarea TVR anul trecut şi la un profit pe care eu îl consider aproape eroic”, a menţionat Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia.ro.

“Din nefericire, aceste măsuri au fost afectate de o problemă pe care nu ştiu cum o va rezolva şi actualul management: imposibilitatea TVR de a deduce TVA-ul. Cu cât faci mai multe afaceri cu firme private plătitoare de TVA, dai TVA-ul tot la stat, ceea ce te duce la un deficit etern. Am încercat şi demersuri la Parlament, dar nu s-a rezolvat.

Păcat că nu a fost nici timp, nici răbdare, pentru ca proiectele să câştige în consistenţă.”, a mai spus Săftoiu.

Cât despre preşedintele interimar Stelian Tănase:

“Mă bucur că noul director interimar a reuşit să treaă de perioada acomodării şi a luat aceste măsuri care urmau să fie continuate şi de mine şi că a dovedit o atitudine proactivă prin aducerea unor oameni din afara instituţiei pentru a revitaliza grila de programe. E de bun augur”, a adăugat Săftoiu.

Înapoi la PNL Gorj

Ce face, acum, fostul preşedinte al Televiziunii publice?

Claudiu Săftoiu:

“După demisia de la TVR, m-am reactivat în poziţia de vicepreşedinte al PNL Gorj. M-am autosuspendat din această funcţie pe durata mandatului la TVR.”

Săftoiu îşi va redeschide şi firma de consultanţă pe care o deţine:

“Am o firmă de consultantă pe care am suspendat-o pentru a nu exista incompatibilităţi. Mă străduiesc să reiau această activitate pe zona de consultanţă politică sau de afaceri.”

Citeşte şi: 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Obositu' Obositu'
    Multa, multa... caldura pentru Elwis... ca sa nu spun "arza-l-ar focu'..." Sper ca intr-o zi sa treaca prin ce am trecut noi, sau si mai bine, sa ajunga la mila noastra...
  • Cristina Andrei Cristina Andrei
    Faină chestia asta cu profitul de 2,5 mil. ron pe o datorie de 800.000.000 ron.
    Vivat Săftoiu cel reactivat!
  • mihai mihai
    Ii doresc domnului SAFTOIU sa treaca zilnic prin ce trec angajatii dati afara de el si Zgabercea.Ii doresc domnului Saftoiu ca macar o parte din gandurile bune care-i sunt adresate dansului, sau familiei sale , de catre cei concediati sa se implineasca.Sunt convins ca va plati cand se va astepta mai putin,iar tot raul pe care constient l-a facut se va intoarce!!!
  • the reaper the reaper
    amice Saftoiu, ai 600 de vieti, de destine, de vise si de neimpliniri pe constiinta...restul e gargara pt fraieri. tu stii ca ai primit o sinecura din partea celor mai albi dintre interlopi, e vorba de structurile politice majoritare in tara asta. mai devreme sau mai tarziu ai sa simti asta, si ai sa dai seama cumva... eu as prefer mai devreme...

Trimite un comentariu

sus