Skip to main content

Mai puţin Becali pe TV? CNA a adoptat Decizia privind delay-ul şi interzicerea difuzării de imagini cu persoane aflate în arest

 

Foto: Paginademedia.ro
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat o decizie prin care este interzisă "difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora".

Un alt articol aprobat de CNA vizează introducerea delay-ului în programele live, o măsură menită să cureţe emisiunile în direct de ieşirile necontrolate ale invitaţilor.

Monica Gubernat, unul dintre membrii CNA, a spus că introducerea delay-ului nu este o obligativitate, ci o opţiune, în condiţiile în care articolul de lege nou introdus spune că radiodifuzorii "au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul".

George Chiriţă, directorul executiv al ARCA, s-a opus obligativităţii delay-ului, spunând că forul audiovizualului are mijloacele pentru a sancţiona televiziunile care încalcă legea şi nu este necesar să le impună o astfel de măsură. Acesta a mai spus că echipamentul necesar introducerii delay-ului costă 10.000 de euro.

Argumentele Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) împotriva introducerii delay-ului

"Articolul introduce o dispoziţie redundantă, dar şi contradictorie cu legea audiovizualului, dar fiind că obligaţia de anu difuza scene, expresii sau comportamente care contravin reglementărilor există deja prin efectul ansamblului reglementării din domeniul audiovizalului şi ea include libertatea radiodifuzorului de a alege orice mijloace necesare pentru a evita încălcarea dispoziţiilor codului ca efect al unor intervenţii în programele în direct care ar genera încălcări ale codului. Astfel, articolul transformă o libertate într-o obligaţie. Principiul care trebuie să stea la baza reglementărilor este acela că se sancţionează încălcarea reglementării şi nu lipsa de acţiune a radiodifuzorului (neadoptarea de mijloace de prevenire) care nu poate constitui în sine o încălcare a reglementării".

Împotriva introducerii delay-ului în legislaţie a fost şi organizaţia ActiveWatch, care a spus, într-un punct de vedere transmis CNA, că acest mecanism poate fi echivalent cu "instituirea prin lege a cenzurii". Mai multe detalii despre poziţia ActiveWatch, mai jos, în articol.

Prin Decizia votată astăzi de Consiliu a mai completat şi articolul 40 din Codul audiovizualului, astfel încât "obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă” să se aplice şi în cazul prezentatorilor şi realizatorilor. Până acum această obligativitate îi viza doar pe moderatori.

Decizia privind modificarea şi completarea Deciziei C.N.A. nr.220/2011 a fost votată astăzi de zece din 11 membri. Cristina Trepcea a fost singurul membru care s-a opus adoptării acestui document.

Această Decizie va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, conţinutul Deciziei CNA:

1. După articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 29^1, cu următorul cuprins:

„ART. 29^1 - În cazul programelor difuzate în direct, altele decât cele de ştiri şi transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul, astfel încât să prevină difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispoziţiilor prezentului cod privind protecţia minorilor şi a demnităţii umane.”

2. La articolul 40 alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

3. Articolul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„ART. 42 - (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.

(2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.
(3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil.
(4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti.”

Punctul de vedere al ActiveWatch cu privire la introducerea delay-ului

Reamintim că la începutul acestei luni, organizaţia ActiveWatch a trimis Consiliului Naţional al Audiovizualului un punct de vedere în care atrăgea atenţia că introducerea mecanismului delay-ului în legislaţia audiovizuală este riscantă prin faptul că pune în pericol "dreptul la exprimare" şi "dreptul publicului la informare", după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

"Acest delay poate fi folosit de către un radiodifuzor şi pentru a opri difuzarea unor afirmaţii critice/ incomode/ deranjante în chestiuni de interes public, chiar şi în cadrul unor emisiuni de divertisment, privând astfel publicul de posibilitatea de a intra în contact cu informaţii sau opinii relevante", se arată în documentul cu observaţii trimis de ActiveWatch la CNA.

ActiveWatch mai spunea în documentul trimis Consiliului că introducerea delay-ului în legislaţie "poate fi echivalentă cu instituirea prin lege a cenzurii".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus