Skip to main content

De la membru la membru: Aveţi obrazul gros! Cum s-a înţeles "la secret" CNA să-i amendeze pe Badea şi Banciu şi cine a boicotat dealul

 

CNA_29_ian_09_050

Publicitate

Şedinţă cu discuţii aprinse la CNA. „Aveţi obrazul gros”, a izbucnit Monica Gubernat, membru CNA, la adresa anumitor membri, fără a da nume, dar privind în zona lui Valentin Jucan şi a lui Florin Gabrea. Cei doi votaseră împotriva unei amenzi de 15.000 de lei la emisiunea lui Radu Banciu.

Fără să vrea, Monica Gubernat a scos la iveală înţelegerea pe care membrii CNA au avut-o într-o pauză „de consultări” pentru a reuşi să treacă la vot o amendă pentru Antena 3 (emisiunea lui Mircea Badea), dar şi una pentru B1 TV (emisiunea lui Banciu).

Situaţia la Antena 3 era una sensibilă deoarece câteva ore mai devreme CNA votase, pentru aceleaşi emisiuni ale lui Mircea Badea, o amendă la Antena 1 (unde acestea sunt în reluare) şi niciuna la Antena 3, unde au fost live.

Monica Gubernat a izbucnit nervoasă, după ce consiliul a votat o amendă de 20.000 de lei la Mircea Badea, dar propunerea în cazul emisiunii lui Banciu nu a mai întrunit numărul de voturi (minimum opt), dând de înţeles că înţelegerea membrilor CNA din afara şedinţei fusese să treacă cele două sancţiuni. „Da, domnul Gabrea, luau 20.000, pe principiul că şi B1 ia 15.000. Dar, ca de obicei, sunteţi cu un obraz gros de-mi este absolut jenă. Asta înseamnă monitorizări de line şi să ştiţi de ce am făcut propunerile la pachet. Nu putem să vedem negrul din ochiul unuia, la celălalt totul este perfect. Şi mai aveţi tupeul să acuzaţi vot politic şi lipsa de imparţialitate. Este absolut jenant!", a spus Monica Gubernat, vizibil enervată.

Telenovela nu s-a încheiat astăzi, deoarece Monica Gubernat a spus că va cere reanalizarea celor două amenzi.

Paginademedia.ro vă prezintă filmul unei şedinţe tensinate, cu înteruperi, aranjamente şi replici dure:

Christian Mititelu despre Mircea Badea: „Sferele în care s-a implicat el sunt peste posibilităţile noastre. Sunt mai degrabă de competenţa tribunalelor”

Subiectele „sensibile” Banciu şi Badea au fost în discuţia membrilor CNA de la ora 14.00. Când au început discuţia pe subiectul celor opt emisiuni ale lui Mircea Badea, mai bine de cinci minute niciunul nu a făcut vreun comentariu sau vreo propunere. Într-un final, Christian Mititelu a ţinut un discurs prin care susţinea că CNA nu mai are nicio autoritate faţă de Mircea Badea. „Pot să interpretez această tăcerea o recunoaştere a faptului că CNA nu mai are niciun fel de autoritate asupra unui ziarist din audiovizual. Sferele în care s-a implicat el sunt peste posibilităţile noastre. Sunt mai degrabă de competenţa tribunalelor", a afirmat Christian Mititelu.

Aceleaşi ediţii În gura presei, amendate la Antena 1, nesancţionate la Antena 3

După acest moment, Laura Georgescu a făcut singura propunere de sancţionare a posturilor Antena 3 şi Antena 1 (care a difuzat emisiunile lui Badea în reluare). Astfel, preşedintele CNA a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 1 şi o sancţiune pentru Antena 3. De ce sancţiuni diferenţiate? Pentru că în cazul Antena 1, membrii au considerat că a fost încălcată şi legislaţia privind protecţia minorilor.

Amenda de 10.000 de lei a trecut, însă nu şi somaţia. Moment în care, Monica Gubernat a cerut ca, în această situaţie, trebuie rediscutată amendă Antenei 1, întrucât nu este posibil ca, pe aceleaşi emisiuni ale lui Mircea Badea să se amendeze Antena 1, dar nu şi Antena 3.

Christian Mititelu – Dacă nu acţionăm, somaţia nu cred că este un răspuns. Dacă nu acţionăm, vom fi înjuraţi de către cei care s-au erijat în gardienii conştiinţelor noastre, iar dacă îi vom sancţiona va fi la fel. Oricum ar fi, nu ieşim deloc bine din treaba aceasta.

Rediscutarea sancţiunilor la Antena 1 şi Antena 3

După încheierea votului pe acest subiect, preşedintele CNA a decis să se treacă la următorul punct, patru ediţii ale emisiunii lui Radu Banciu. La 10 minute după ce au început discuţiile pe subiectul Banciu, preşedintele CNA a decis revenirea la discuţia pe subiectul anterior, Antena 1 şi Antena 3.

„Problema în faţa căreia suntem, ţine de punctul dinaintea acestui punct. Atâta vreme cât radiodifuzorii Antena 3 şi Antena 1 difuzează şi reiau acelaşi tip de program, nu putem să sancţionăm Antena 1 reluarea şi Antena 3 nu fiindcă în acest moment se pune sub semnul întrebării inclusiv amenda de la Antena 1”, a spus Laura Georgescu.

După discuţii lungi şi aprinse, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi alţi membri au decis să rediscute sancţiunile de la Antena 1 şi Antena 3 pentru cele opt emisiuni ale lui Mircea Badea. Radu Călin Cristea, membru CNA, a respins acest lucru, spunând că emisiunile trebuie reanalizate în şedinţa următoare.

Lorand Turoş, nervos - Ceea ce am făcut azi este inadmisibil.

La reanalizare, s-a făcut mai multe propuneri pentru Antena 3, Florin Gabrea a propus 15.000 de lei, iar Răsvan Popescu, o somaţie. Acesta a motivat somaţia prin faptul că emisiunile au fost difuzate după ora 23.00, când nu aveau acces copiii. Tot atunci, Monica Gubernat a propus câte 20.000 de lei pentru B1 şi pentru Antena 3, însă ulterior a retras-o. După două tururi de vor în care niciuna dintre propuneri nu a trecut, Laura Georgescu a făcut o propunere intermediară, de 10.000 de lei. Nici aceasta nu a întrunit numărul de voturi.

Lorand Turoş, nervos - Ceea ce am făcut azi este inadmisibil. Suntem acum, încercăm cum e cu proceduri, cu regulamente. Păi de când suntem membri în CNA? Ieri am fost numiţi cu toţii? Nu vă supăraţi, aşa nu se poate întâmpla. Mie îmi e ruşine ce s-a întâmplat astăzi. Ori face o pauză şi discutăm între noi...

După ieşirea nervoasă a lui Turoş, preşedintele CNA a decis să se ia pauză. După ce s-au întors, Laura Georgescu a propus 20.000 de lei pentru Antena 3, amendă care a trecut imediat la vot. Apoi, a urmat propunerea pentru B1, venită tot din partea Laurei Georgescu, 15.000 de lei.

Monica Gubernat a izbucnit nervoasă. „Da, domnul Gabrea, luau 20.000, pe principiul că şi B1 ia 15.000. Dar ca de obicei sunteţi cu un obraz gros de-mi este absolut jenă. Asta înseamnă monitorizări de line şi să ştiţi de ce am făcut propunerile la pachet. Nu putem să vedem negrul din ochiul unuia, la celălalt totul este perfect. Şi mai aveţi tupeul să acuzaţi vot politic şi lipsa de imparţialitate. Este absolut jenant! Domnul Mititelu, v-aţi convins”

Valentin Jucan a declarat pentru paginademedia.ro că a existat o înţelegere între membrii CNA ca să treacă la vot ambele sancţiun, cea de 20.000 pentru Antena 3 şi cea de 15.000 la B1.

Valentin Jucan - Le-am spus că subiectul B1 nu este atât de grav pentru 15.000. Sunt de acord să fie o sancţiune, dar nu hai să-l amendăm pe unul ca să iasă şi celălalt. Asta s-a discutat (în afara şedinţei - n.r.), hai să ieşim din impas, că şi B1 trebuie să fie amendat. Dar le-am spus că nu în maniera asta şi nu cu 15.000. În plus, aveţi voturile necesare, de ce îmi cereţi mie să votez?

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a respins afirmaţiile lui Jucan - „Cine v-a spus asta, trebuie să susţină. Eu, personal, am avut aceeaşi atitudine şi înaintea pauzei de consultări, pe care am luat-o exclusiv pentru că domnul Turoş voia să spargă cvorumul şi le-am readus înapoi. Eu, personal, nu am habar de aşa ceva, eu, personal.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ronny ronny
    nerusinare totala...cum se poate sa functioneze in asemenea hal o institutie fara ca cineva sa ia atitudine?
  • Jenescu Sergiu Jenescu Sergiu
    Este inadmisibil asa ceva. Nu mai exista obiectivitate in aceasta institutie! Se tocmesc amenzile ca la piata, fara argumentare, fara NIMIC!
  • mihai mihai
    Ti se pare ca pe ceilalti membrii ai CNA ului ,cu 1-2 exceptii , ii recomanda ceva in afara de partidul care i-a propus ?
  • monic monic
    cine este Monica Gubernat ???? nu are cv ul pe site.... in afara de sotul ei, activist de partid la PSD , ce o recomanda pe doamna ???
  • daniel daniel
    băăăă puşcăriilor de la CNA de puşcăriaşi când vom scăpa de la televizoe?
  • mihai mihai
    DEMISIA !!!
  • Andrei Andrei
    Pai cu Mynele ce au avut? Fara protecție politică, a primit cea mai mare amenda la prima abatere, minora. Sunt curios ce s-a discutat atunci. Puteti afla?

Trimite un comentariu

sus