Skip to main content

Pro TV, amendat cu 70.000 de lei pentru trei ediţii La Măruţă, două despre abuzul suferit de Oana Lis, una cu o farsă

 

Cereri în casatorie, a la MarutaPovestea abuzului sexual pe care l-ar fi suferit Oana Lis în copilărie şi o farsă jucată lui Mircea Stoian, ambele difuzate în emisiunea La Măruţă, au costat Pro TV 70.000 de lei din partea CNA.

Publicitate

În ediţiile din 25 şi 26 februarie ale emisiunii lui Cătălin Măruţă, Oana Lis a povestit cum ar fi fost abuzată sexual în copilărie de tatăl ei. Iar în ediţia din 12 martie a emisiunii La Măruţă, Mircea N. Stoian a fost "victima" unei farse în care a fost ameninţat cu bătaia de patru indivizi, în plină stradă.

Propunerea de sancţiune a fost făcută de Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, şi a primit şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgesc, Christian Mititelu) şi trei "împotrivă" (Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Din discuţiile privind emisiunile lui Măruţă care au făcut obiectul sancţiunii

Narcisa Iorga, membru CNA, la adresa reprezentantului postului:

Nu aveţi niciun fel de acord scris de la Mircea N. Stoian, nu aveţi simbol de cameră ascunsă, nu aţi avertizat că este o ficţiune.

Adriana Păpureanu, reprezentantul postului Pro TV:

"Consideraţi că dacă nu îşi dădea acordul mai venea în emisiune să comenteze farsa?".

Ulterior, reprezentanta postului le-a confirmat membrilor CNA că postul a avut acordul lui Mircea N. Stoian pentru difuzarea înregistrării cu farsa de la Măruţă.

Narcisa Iorga:

Eu ca telespectator am văzut că omul acela a trecut printr-o suferinţă clară, s-a văzut pe faţa lui.

Lorand Turos, membru CNA:

Este de proastă calitate această farsă. E de foarte prost gust. Bine, prostia nu se sancţionează.

Christian Mititelu:

De ce nu mutaţi emisiunea după ora 23.00. Eu nu sunt adeptul mutărilor, dar asta chiar nu are ce să caute la o oră accesibilă minorilor.

Valentin Jucan, membru CNA:

Eu propun să-l invităm pe domnul Cătălin Măruţă. Cred că măcar o dată ar trebui să avem o întâlnire cu domnia sa în care să-i spunem direct lucrurile cu care nu suntem de acord cu privire la domnia sa. Nu îmi fac mari speranţe că după o întâlnire cu domnul Măruţă se vor schimba multe. Eu propun să amânăm dacă domnul Măruţă este de acord să vină data viitoare.

Florin Gabrea, membru CNA:

Domnul Măruţă are un format de emisiune de succes şi nu cred că putem noi să-l convingem să mai facă aşa ceva. Nu sunt de acord să amânăm aceasta decizie până când domnul Măruţă va decide să vină la CNA.

Un fragment din emisiunea în care Oana Lis a vorbit despre abuzul suferit în copilărie

Cătălin Măruţă: Mă rog, nu vreau să vorbim despre acea poveste dacă a abuzat de tine când aveai 15 ani.
Oana Lis: Nici eu nu pot să vorbesc despre asta.
Cătălin Măruţă: Nu poţi să vorbeşti pentru că e o dramă.
Oana Lis, emoţionată: Pentru că nicio femeie n-ar trebui să... n-am cuvinte. Mă crezi că nu pot să vorbesc? Ce spunea ea, eu aşa am trăit ani de zile am fost terorizată când eram mică, terorizată de omul ăsta, şi eu am avut curaj să vorbesc acum când am baza asta, am oameni aproape. Înainte mă teroriza, îmi spunea că mă omoară, îmi spunea că dacă vorbesc ceva de el se omoară şi-l am eu pe conştiinţă. M-a manipulat psihic şi m-a terorizat. Dacă eu abia la treizeci de ani am putut să vorbesc, ce-a trăit fata asta am trăit şi eu. Şi nu-mi vine să cred că face în continuare lucrurile astea, credeam că măcar la vârsta asta...
Cătălin Măruţă: Adică practic tatăl tău a trăit cu mama lor şi apoi a trăit cu sora fetei care e acum la telefon.
Oana Lis: Credeam că măcar la vârsta asta a înţeles ceva, c-a greşit. (...)
Cătălin Măruţă: Eu ştiu că e foarte sensibil subiectul ăsta şi ai zis că nu vrei să vorbeşti dar lucrurile pe care el le spunea că s-au întâmplat când tu aveai 15 ani?
Oana Lis: Nu pot să vorbesc despre asta.
Cătălin Măruţă: Am înţeles.
Moderatorul a insistat în continuare s-o invite pe Oana pe tema aceluiaşi subiect:
Cătălin Măruţă: Eu vreau să continuăm povestea asta şi mâine şi aş vrea, Oana, dacă eşti de acord, să vii mâine, de asemenea cu domnul Lis, pentru că o dată pentru totdeauna măcar te eliberezi şi scapi de povestea asta, pentru că ştiu că nu ţi-e uşor. (din ediţia din 25 februarie a emisiunii La Măruţă)

LEGISLAŢIE. Articolele invocate de Laura Georgescu în sancţionarea postului Pro TV cu 70.000 de lei

Art. 39 cu 2) din Legea audiovizualului

(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

ART. 18 din Codul audiovizualului

Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat;

ART. 19 din Codul audiovizualului

(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:

a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului;
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor;
c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă;

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ps ps
    Ai dreptate intr-un singur loc, in ultima fraza.
    Maruta Andra e cool si interesanta.
    Dar tu esti copilul menajerei si mai primesti haine vechi de la ei?
    Esti portarul de la bloc si-ti mai lasa cate-o bere?
    De unde vine dedicatia asta ?
    Ca esti periculos de pasional.
    Maine-poimanie te duci si-i spargi cauciucurile lui Capatos.
  • dex dex
    Maruta este cea mai jegoasa "vedeta" care apare la tv. Turcescu este un alt specimen din aceeasi categorie. Amandoi cauta senzationalul mimand interesul public :)))))) Gospodinele stau si se uita la cei doi.
  • mile mile
    ce de aparatori ai prostiei , incredibil , nu va e jena
  • iñaki iñaki
    Prostul zilei:)))) greu cu limba romana...:))))
  • ps ps
    Bai kakamaki, a fost mult mai nociva protevizarea decat otevizarea.
    Dicaonescu nu a empatizat niciodata cu gunoaiele aduse in studio.
    Le vorbea serios, intotdeauna cu Dumneavoastra, isi acoperea gura cu mana si chicotea.
    Maimuta chealocreata Maruta, iar inaintea ei maimuta gigantaTeo Trandafir, se dadeau in barci cu toti tiganii manelisti si cu toate scursurile. LE LEGITIMAU!
    Diaconescu nu s-a bagat niciodata in albie cu toate specimenele prezentate. La fauna lui Diaconescu ma uitam cu curiozitate, ca la gradina zoologica.
    La Sarbu si trepadusii lui, (acum si la A1, Kanal D) fauna este LEGITIMATA si I SE CONFERA VALOARE de catre prezentatori.
    Sunt prezentate ca MODELE toate scursurile.
    Si apareti voi, pustiulicii cretini. si va bagati in seama cu comentariile voastre inepte.
    Asta e cel mai mare dezavantaj al aparitiei Internetului: faptul ca orice prost isi poate imprastia tampeniile nerestrictionat daca are un calculator si abonament la cablu.
    Tu lucrezi la Vodafone?
  • Mirela28 Mirela28
    ...si la Acces Direct cate farse s au facut !!?? si tot la Acces Direct , sa discutat in amanunt despre femeia aceia care a fost batuta, dezbracata si aruncata pe strada si obligata sa se tunda zero ...nu se mai aplica articolele din Legea audiovizualului !!????
  • iñaki iñaki
    Ideea e ca mizerii mai mari ca cele de la a1 nu le face nicio alta televiziune, si da e posibil sa fi fost prima data la Pro, n-ar fi ceva nou ca antena sa copieze Pro-ul. Acces DinRect si Un UnShowCacacios sunt niste dejectii. Nicaieri in lume nu ar fi aprobate la tv aceste emisiuni. LA MARUTA in schimb e facuta cu profesionalism si nu la misto. Gherghe si Capatos stau pe scaunel si platesc curve si analfabeti sa se bata intre ei si ne prezinta noua, publicului, aceste scenarii mizerabile ca fiind adevarate. Se minte mult acolo. Ei ar trebui sa fie interzisi, emisiunile lor, nu cei care fac emisiuni cool si interesante, ca Maruta
  • pohui pohui
    Bine zis, mihaita ! Travestitul a fost prima oara la protv. De acolo l-a cules antena.
  • adi adi
    In sfarsit!!!! Primeste si Pro o amenda serioasa.Demult trebuia sa se intample asta!
  • mihaita mihaita
    emisiunea lui Maruta nu este otevizata?
    cine iti garanteaza tie ca nu sunt alea facaturi?

    Daca imi permiti, iti fac o recomandare, incearca cateva zile si posturi putin mai spalate: Discovery, history, NG etc, poate vei intelege altfel apoi!
    seara buna!
  • iñaki iñaki
    NU E DREPT. La Maruta e singura emisiune in care nu se fac facaturi, si nu se otevizeaza. Sunt curios ce parere au domnii de la CNA despre ce s-a intamplat zilelr astea la Antena1 cu acel travestit.

Trimite un comentariu

sus