Skip to main content

„Cand am plecat din Pro TV, potrivit cutumei statiei, am fost considerat un tradator. Dorothea e si ea in aceeasi situatie". Lucian Mândruţă, răspuns către Dorothea Vănău

 
lucian-mandruta-buna
lucian-mandruta-buna

lucian-mandruta-buna

Publicitate

GUEST WRITERS. „Draga Dorothea, valoarea noastra de piata a fost data in primul rand de stampila Pro din CV. De ce te chinui acum s-o distrugi?”, spune Lucian Mândruţă într-o postare-răspuns la adresa articolului scris în urmă cu câteva zile de Dorothea Ionescu Vânău.

Lucian Mândruţă:

„Cand am plecat, potrivit cutumei statiei, am fost considerat un tradator. Pentru ca a pleca in Pro era, la vreme aceea mai mult (sau mai rau) decat o optiune de cariera: era ca un abandon familial! Nu iti lasai colegii, iti lasai rudele – o gasca unita de genele pasiunii pentru perfectiune. Chiar si eu, plecand, mi-am reprosat tradarea. Pentru ca, pana la urma, si eu eram protevist…"

„Dorothea e si ea in aceeasi situatie. A lucrat in Pro si a plecat. Conform cu regula interna, a tradat. Sa vezi insa ciudatenie: acolo unde s-a dus, ca si mine a fost primita cu admiratie!
Nu pentru ceea ce era ea. Ci pentru ceea ce era locul din care venea."

„Altfel spus, draga Dorothea, valoarea noastra de piata a fost data in primul rand de stampila Pro din CV. De ce te chinui acum s-o distrugi?", scrie Mândruţă.

Lucian Mândruţă, în articol:

In acest moment nu simt vreo apropiere speciala de vreun brand. Dar simt nevoia s-o contrazic pe Dorotheea in ceea ce spune nedrept.

ProTV nu a incercat foarte des sa vorbeasca despre credinta. A vorbit mai ales despre biserica si despre lacomia si goliciunea morala a oamenilor ei. E de aparat asta. E de folosit? Asta e un calcul politicianist pe care Pro-ul nu l-a facut. Pentru ca i-a pasat mai mult de oameni decat de popi.

A incercat ProTV-ul sa deznationalizeze Romania? Eu zic ca din contra: postul a promovat primele seriale nationale, cu actori romani, scrise de romani, in vreme ce altii nu faceau altceva decat sa cumpere filme americane.

(...) Pro-ul ne-a aratat prima oara stralucirea capitalismului.

Simpatiile politice? Nu cred ca e cazul sa incepem cu Pro-ul. Cat a putut, Pro-ul a incercat sa tina linia pe mijloc. Au fost si scapari, dar nu vezi reclamatii la CNA pentru coverage-ul de stiri. Ce iese pe post e verificat, nu e invectiva si nici dosar fabricat sau campanie murdara. Pro-ul poate sa dea aici o lectie de normalitate.

Acum oamenii cumpara jeg politic, mizerie ideatica si mondenitati falsificate. Iti aduc aminte, Dorothea, ca nici una dintre marfurile astea nu e inventata de ProTV.

„E adevarat, nu mai sunt nici eu amorezat de ProTV. Cred ca e o imensa gresala pierderea Monei si a altor oameni buni. Dar dincolo de asta, trecutul acestei statii e mai degraba o marturie a unei epoci de libertate si spectacol al iubirii, nu al urii", mai scrie Lucian Mândruţă.

Lucian Mândruţă a publicat răspunsul pe blogul personal. Paginademedia.ro îl publică integral, cu acordul autorului, sub genericul Guest Writers.

Citeşte textul semnat de Dorothea Ionescu Vânău, aici.

Textul, integral al articolului semnat de Lucian Mândruţă:

O scrisoare gasita

Am citit un text de Dorothea Ionescu Vânău. Si mi-a sarit in ochi acest paragraf. Se refera la ProTV.

“Prima dată te-a făcut să crezi că vei câştiga, uitându-te la el (fă şi tu un bilanţ acuma, vezi ce-ai câştigat). După care te-a făcut să crezi că trebuie să te eliberezi de toate lucrurile care te ţineau în loc, cum ar fi: credinţa în Dumnezeu, identitatea ta de român naţionalist, încrederea în Biserică, nevoia de onestitate, fidelitatea în căsătorie, cuminţenia în adolescenţă, simpatia pentru PSD, simpatia pentru PDL, simpatia pentru PNL – după caz, idiosincrazia faţă de lumea suburbană.”

Acum, o observatie generala. Ultima oara am lucrat in ProTV in 2003. Cand am plecat, potrivit cutumei statiei, am fost considerat un tradator. Pentru ca a pleca in Pro era, la vreme aceea mai mult (sau mai rau) decat o optiune de cariera: era ca un abandon familial! Nu iti lasai colegii, iti lasai rudele – o gasca unita de genele pasiunii pentru perfectiune. Chiar si eu, plecand, mi-am reprosat tradarea. Pentru ca, pana la urma, si eu eram protevist…

Dorothea e si ea in aceeasi situatie. A lucrat in Pro si a plecat. Conform cu regula interna, a tradat. Sa vezi insa ciudatenie: acolo unde s-a dus, ca si mine a fost primita cu admiratie!
Nu pentru ceea ce era ea. Ci pentru ceea ce era locul din care venea.

Altfel spus, draga Dorothea, valoarea noastra de piata a fost data in primul rand de stampila Pro din CV. De ce te chinui acum s-o distrugi?

In acest moment nu simt vreo apropiere speciala de vreun brand. Dar simt nevoia s-o contrazic pe Dorotheea in ceea ce spune nedrept.

Intreg paragraful de mai sus este o constructie ideatica nedreapta, cu neputinta de explicat – si nici macar de argumentat!

S-o luam pe rand:

ProTV nu a incercat foarte des sa vorbeasca despre credinta. A vorbit mai ales despre biserica si despre lacomia si goliciunea morala a oamenilor ei. E de aparat asta. E de folosit? Asta e un calcul politicianist pe care Pro-ul nu l-a facut. Pentru ca i-a pasat mai mult de oameni decat de popi.

A incercat ProTV-ul sa deznationalizeze Romania? Eu zic ca din contra: postul a promovat primele seriale nationale, cu actori romani, scrise de romani, in vreme ce altii nu faceau altceva decat sa cumpere filme americane. A incercat sa ne spuna altceva decat ca romanii pot fi buni si destepti? Eu cred ca nu: intreg postul este si acum o dovada ca poti face lucruri profesioniste, atunci cand crezi in talentul local. Pro-ul ne-a aratat prima oara stralucirea capitalismului. Si cred ca aveam nevoie de ea, intr-o lume a nostalgiei dupa mizeria comunista, in care uitarea oamenilor gaseste acum diamante…

A incercat ProTV sa sape la temelia nevoii de onestitate? Cum? In “Romania te iubesc” au fost cele mai puternice anchete impotriva minciunii oficiale. Si cu un singur talk-show si acela corect facut, a incercat ProTV-ul sa-i faca pe romani sa creada altceva decat realitatea? Eu nu cred. Aceasta acuzatie nu are absolut nici o baza reala.

Fidelitatea in casatorie? Atacata de Pro? Dorotheea, e de ras aici. Crezi ca oamenii isi insala sotii si sotiile ca i-a invatat o doamna la TV? Lol. Really lol.

Mai departe: cumintenia in adolescenta, stricata de Pro? Eu am fumat la 16 ani, am avut o prietena la 15, am baut alcool la 14, etc, etc. Doar pe baza educatiei primite de la TVR, jurnalul cu Ceausescu. Ce dovedeste asta?

Simpatiile politice? Nu cred ca e cazul sa incepem cu Pro-ul. Cat a putut, Pro-ul a incercat sa tina linia pe mijloc. Au fost si scapari, dar nu vezi reclamatii la CNA pentru coverage-ul de stiri. Ce iese pe post e verificat, nu e invectiva si nici dosar fabricat sau campanie murdara. Pro-ul poate sa dea aici o lectie de normalitate.

E adevarat, nu mai sunt nici eu amorezat de ProTV. Cred ca e o imensa gresala pierderea Monei si a altor oameni buni. Dar dincolo de asta, trecutul acestei statii e mai degraba o marturie a unei epoci de libertate si spectacol al iubirii, nu al urii.

E un spectacol care nu mai e la moda. Acum oamenii cumpara jeg politic, mizerie ideatica si mondenitati falsificate. Iti aduc aminte, Dorothea, ca nici una dintre marfurile astea nu e inventata de ProTV. Noi am facut campaniile Pro-Nato, nu Anti!

Iar la final, imi aduc aminte vorbele unui cunoscut cetatean cu barba, prin 1996:

“Sa nu va prind cu murdarie pe ecranul asta!”

Tocmai de-aia ti-am scris, Dorothea. Pentru ca nici eu nu vreau murdarie pe trecutul meu
profesional.

Care a fost si-al tau. Si nu te-am auzit sa te plangi cu vorbele de mai sus, la o tigara, pe holul din turnul din Pache.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • tot eu, mai eu ca eu, și totuși, eu :) , micro-eu, etc.... tot eu, mai eu ca eu, și totuși, eu :) , micro-eu, etc....
    „țigăníe f. Cartier de Țiganĭ. Fig. Caracter de Țigan, de om ordinar, zgîrcit, murdar, care fură și jură, înjură și neguțează mult pentru un lucru orĭ-cît de ĭeftin ar fi.”
    La asta mă refeream. La mahalaua amestecată din care Ceaușescu a creat „Omul Nou”. Și pe care Sârbu și restul foștilor pcr-iști au spălat-o pe creier în ritm de manele. Împreună cu pionierii patriei ca Mândruță.
    Atitudinea ta și a celor care susură „veșnica pomenire” și „despre morți, numai de bine” este la fel cu cea a foștilor yoghini ai lui Bivolaru, care continuă să creadă în Guru și să spună despre grup că a fost bun, dar că a fost și rău...; este la fel cu a românilor care au scăpat de comunism dar datorită capacității extraordinare a memoriei de a reține în mod special numai binele și frumosul, își permit acum să fie nostalgici. Poate ești și tu unul, deși cred că nu, fiindcă de oamenii pervertiți ca tine, care rețin și se folosesc numai de partea lor de adevăr despre care știu că este fals, de „țiganizați”, adică, țara asta e plină.
  • adi adi
    Wow! A vorbit Manutza, hai sa tresarim va rog! Inca o perla in sirul nesfarsit de gafe care l-a facut celebru pe baiatul asta. Daca te faci de ras constant, este asa important ce mai spui? Ca vad ca Manutza este un clasic in viata pt Obae, citeaza ce spune omul asta de zici ca e vreun Iorga sau Eminescu. Du-te bai balbaitule acasa si nu mai polua spatiul public cu prostiile tale! Nu ne interesezi! Hai pa!
  • Solange Solange
    Adrian presedinte :)))
  • Solange Solange
    Bine, Mandruta nu se dezice. Nici nu are cum. E Mandruta si atat. Ce tatea vorbe goale zau daca inteleg. E vorba de bani pana la urma. Tradare, loialitate, perfectiune... bla bla bla. Bre Mandruta, ai cerut mai mult si ti-a dat Sarbu cu flit. Asa ca ai considerat ca trebuie sa pleci. Drum bun. Asa a patit si coana Teo si cam toti care au plecat. Pe vremea lui Sarbu cel putin, acum conditiile sunt altele probabil. Dar e vorba: daca amesteci ape murdare ies toate zoaiele la suprafata.
  • MaxiMilian MaxiMilian
    Lasa, nu scrie pentru ca n-ai inteles nimic din ce se intampla in jurul tau. Cand, cum si cu ce a inceput Ceausescu tiganizarea Romaniei ? Poate asa vom pricepe cum oare continuat ProTV aceasta tiganizare. Sau poate vrei sa-l compari pe Valentin Rupita cu Ana Pauker... Fara sa vreau sa te jignesc... Rupita are mai mult bun simt si mai muta materie cenusie decat tine, "eu". Lasa televizorul ca tot nu-l pricepi, surprinde-ti parintii si profesorii si citeste o carte
  • MaxiMilian MaxiMilian
    Dorithea nu e in aceiasi situatie cu tine. Ea nu a plecat, a fost ajutata sa plece.Cat despre pozitiile de management despre care vorbeste... La ProTV isi manageria doar propriul timp liber si "unghiurile subiective ale pamantului crapat". Oricum, esti un domn, Lucian. Ai fost foarte bland desi munitie exista la greu
  • Tabloidus Tabloidus
    O glumita de material, desigur. Mergea un spot cu Ariel pe la mijloc :)
  • mai eu decit eu mai eu decit eu
    Draga Lucyan,
    Sa ne amintim cu totii :
    - ProTv a fost un vis !
    - ProTv a fost AdrianSarbu !
    - ProTv a fost luminita de la capatul tunelului pentru romani !
    - ProTv a fost !
    Si din acest motiv nu aveti voie sa aveti pareri .
    ProTv a fost ceea ce a dorit Adrian Sarbu !
    Noi toti cei care am fost in Pro l-am iubit pe Adrian Sarbu si am realizat ca era UNIC !
    Hai sa lasam lucrurile asa cum sunt .
    Te vom iubi mereu Adriane !
  • eu eu
    LM sau cum să ne ascundem după deget, nu, după degete, bine, hai după toată mâna!
    Cred că aș putea scrie un anti-articol de-construind pas cu pas ce a scris domnul, dar nu e cazul, o să mai apară și alții ca Dorothea.
    Dragă, d-le M., Pro TV a fost un post care a dus mai departe țiganizarea României începută de Ceaușescu, a fost o stație cu țigani și despre țigani, n-am nimic cu ei, dar nu sunt români, sunt doar cetățeni români. La fel cum străini de țară au fost și reprezentanții comunismului, erau doar cetățeni români, nu erau români..... N-am febră naționalistă, e doar o constatare.
  • Cacao cu lapte Cacao cu lapte
    Bun raspuns, lucid si logic, Lucian, dar las-o pe femeia asta. Ea nu a inteles nici ce e Pro nici ce e A(nti)na 1. E o nefericita (fara niciun fel de ura sau parti-pris spun asta) care a trait crezand ca ia parte la decizii, că e în miez, că deschide gura si se aude ce zice... E de-ajuns ca e jobless acum, nu mai da si tu (si altii) in ea...

Trimite un comentariu

sus