Skip to main content

Ordonanţa prin care Pro TV era scutit de datorii a fost respinsă după 15 ani

 
protv
protv

protvMajoritatea parlamentară din jurul PSD a respins o ordonanţă de urgenţă, emisă în 1999 de guvernul Radu Vasile, prin care societăţile de media erau scutite de plata taxelor de reclamă şi publicitate, precum şi a majorărilor de întârziere aferente, scrie Evenimentul zilei.

Publicitate

Deşi, teoretic, ordonanţa viza întreaga presă, încă de la momentul emiterii s-a ştiut că principalul beneficiar este Pro TV.

Ordonanţa de urgenţă 16/1999 privind scutirea de la plata taxei de reclamă şi publicitate, precum şi a majorărilor de întârziere aferente a fost semnată de premierul Radu Vasile şi contrasemnată de ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, şi de şeful Departamentului pentru Administraţie Locală, Vlad Roşca.

Ce spune OUG?

Potrivit ordonanţei, „taxele de reclamă şi publicitate datorate (...) de către societăţile de presă, de radio şi de televiziune, precum şi majorările de întârziere aferente acestora, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se scutesc de la plată”.

Nu era specificată nici datoria care urma să fie ştearsă şi nici care sunt societăţile beneficiare. Totuşi, la acel moment, presa a relatat că Pro TV, pe atunci condus de Adrian Sârbu, este principalul beneficiar.

Potrivit evaluarilor din media, în 2005, datoriile totale ale Media Pro către stat erau de circa 100 de miliarde de lei vechi, adică puţin sub trei milioane de euro.

15 ani în stand-by

Ordonanţa a ajuns o legendă vie în Parlament: timp de 15 ani s-a plimbat între Senat şi Camera Deputaţilor, caz unic în istoria Legislativului de după 1989. Iniţial, în 1999, majoritatea CDR a vrut să o respingă, dar, de fiecare dată când trebuia dat un vot final, acesta se amâna. În 2001, regimul Năstase a intenţionat să o aprobe, dar, din nou, o decizie finală a fost amânată.

De altfel, un raport al Comisiei Europene din 2002 arăta că „Pro TV are datorii mari către statul român şi a cerut autorităţilor române o reeşalonare a acestora, ceea ce face ca funcţionarea canalului să depindă de bunăvoinţa autorităţilor române”. În 2005, o nouă tentativă de a se lua o decizie, o nouă amânare. Brusc, luna aceasta, pe 15 aprilie, majoritatea dominată de PSD adoptă raportul final, Opoziţia preferând să se abţină.

Ieri, legea a ajuns la promulgare, la preşedintele Băsescu. Este neclar ce se va întâmpla cu datoriile şterse în 1999, dacă şeful statului promulgă legea de respingere. Potrivit Constituţiei României, ordonanţele de urgenţă intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Articolul 115, alineatul 8, prevede că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    Nu cred ca li se trage de la celebrul "Fa..." ,dar e o faza de normalitate ca toata lumea sa plateasca impozite si taxe cf legii . Acum se vede si ce calibru avea marele om de televiziune Sarbu care statea la mila guvernului desi poza intr-un director european la o multinationala :))) . Conjuncturi favorabile pentru unii transformate in afaceri de succes
  • vlad vlad
    Nu plecarile din Pro sunt o problema pt companie, ci datoriile. Prin datorii se poate ingenunchia Pro-ul. Pro-ul ori plateste ori va fi executat si de aici CME-ul va vinde unele operatiuni. Sarbu baiat destept a plecat la timp, acum poate cumpara acele operatiuni.
  • mirceA mirceA
    Acum sa-i aud pe aia cu Pro TV, cand aveti dovada clara cum a supravietuit si a facut bani Pro TV in acei ani.

Trimite un comentariu

sus