Skip to main content

Raportul de activitate al CNA pe 2013, adoptat cu discuţii în contradictoriu. Narcisa Iorga: "CNA sunt eu, Laura Georgescu"

 
CNA
CNA

CNAConsiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat în şedinţa de astăzi raportul de activitate pe 2013 al instituţiei.

Publicitate

Prezentarea documentului a născut o serie de discuţii în contradictoriu între preşedintele instituţiei, Laura Georgescu, şi doi dintre membrii Consiliului, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea.

Narcisa Iorga s-a declarat împotriva raportului de activitate pe 2013, principalul reproş adus Laurei Georgescu a fost faptul că acest document ar "aduce la cunoştinţa membrilor acţiuni asupra cărora membrii nu au fost consultaţi şi nici informaţi", activităţi ale preşedintelui Consiliului efectuate "fără mandat şi fără acordul CNA".

Narcisa Iorga a amintit aici o serie de acorduri semnate de CNA cu instituţii precum Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Educaţiei, SRR, SRTV, dar şi câteva întâlniri ale preşedintelui instituţii cu comisari europeni.

"Fie îl prezentaţi ca raportul de activitate al preşedintelului, fie puteţi să ne spuneţi în plen daca mai aveţi nevoie de noi, dacă mai cosideraţi că membrii Consiliului sunt doar o masina de vot. CNA sunt eu, Laura Georgescu. Eu aşa am înţeles din acest raport de activitate", i-a spus Narcisa Iorga preşedintelului CNA, Laura Georgescu.

În replică, Laura Georgescu a precizat că a acţionat în numele instituţiei pe care o conduce, ca o autoritate autonomă, raportul fiind "oglinda activităţii unui an întreg, desfăşurată de cei 131 de funcţionari publici ai instituţiei".

"Dacă nu sunteţi mulţumită de activitatea pe 2013 a instituţiei, luptaţi legal şi schimbaţi preşedintele, dar nu încercaţi să intimidaţi angajaţii", a spus în finalul discursului său Laura Georgescu.

La rândul său, Laura Georgescu i-a reproşat Narcisei Iorga faptul că ar fi reclamat CNA la organismele europene, motiv pentru care în întâlnirile sale a fost nevoită să dea explicaţii despre aceste sesizări.

"Aţi reuşit performanţa de a semna peste 40 de plângeri către afară, la Comisia Europeană, doamnă Iorga", a spus Laura Georgescu.

În discuţia contradictorie dintre Laura Georgescu şi Narcisa Iorga a intervenit îi Florin Gabrea care s-a declarat "descumpănit" de felul cum şefa CNA a răspuns la observaţiile unui membru CNA cu privire la raportul de activitate.

"Obervaţiile puteau fi contracarate în mod normal. Chiar sunt descumpănit, de ce acest joc de scenă, de ce v-aţi mutat de la locul dumneavoastra? Ati transformat aceasta discutţie într-un atac la adresa doamnei Narcisa Iorga. Aţi venit cu suliţa să i-o puneţi în spate Narcisei Iorga. De ce trebuie să răspundeţi ca şi cum ar fi un război personal?", a spus Florin Gabrea, membru CNA.

Menţionăm că preşedintele CNA s-a mutat de la masa membrilor Consiliului la masa la care stau în mod obişnuit cei care sunt audiaţi.

În final, raportul de activitate a fost adoptat cu şapte voturi "pentru" (Lorand Turoş, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Christian Mitielu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi trei voturi împotrivă (Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Cristina Trepcea).

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuţiile purtate de Laura Georgescu cu doi dintre membrii CNA pe marginea raportului de activitate al instituţiei.

Narcisa Iorga:

"Îmi exprim surprinderea pentru câte activităţi are Consiliul ca instituţie, iar membrii Consiliului care ar trebui să decidă cu privire la aceste activităţi nu sunt înştiinţaţi asupra lor.

Acum avem ocazia să aflăm ce activităţi are Consiliul Naţional al Audiovizualui. CNA este un organism colegial, iar punctele sale de vedere, poziţiile publice, cu atât mai mult cele care reprezintă instituţia în relaţiile cu alte instituţii naţionale ori internaţionale, trebuie asumate prin decizii ale Consiliului luate în plen, ori acest lucru nu s-a întâmplat.

În opinia mea, acest raport aduce la cunoştinţa Consiliului activităţi asupra cărora membrii CNA nu au fost consultaţi şi nu au decis.
În raportul de activitate se vorbeşte de mai mlte acorduri semnate de CNA cu Ministerul Educatiei cu CNC, cu SRTV, SRR, participari la tot felul de delegatii, despre care nu am avut niciun fel de informatii nici inainte, nici după ce au avut loc aceste delegaţii. Plus alte activităţi pe care le tot descopăr citind acest raport de activitate.

În Legea audiovizulului, articolele 12 şi 16 prevăd că preşedintele CNA este doar ordonator de credite şi are nişte funcţii limitate, nu poate fi deasupra ceorlalti membri. Toate aceste exemple imi arată mie ca organismul CNA-ului este ignorat.  (...)"

Narcisa Iorga a spus că a numărat în raportul de activitate al CNA pe 2013 în jur de 20 de activităţi "întreprinse în numele CNA fără mandat şi fără informarea Consiliului" de către Laura Georgescu.

Iorga a spus că, printre altele, se referă la întâlnirile Laurei Georgescu cu Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene, cu Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret şi cu Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

"Fie îl prezentaţi ca raportul de activitate al preşedintelului, fie puteţi să ne spuneţi în plen dacă mai aveţi nevoie de noi, daca mai consideraţi că membrii Consiliului sunt doar o maşina de vot. Sau puteţi pune deviza CNA sunt eu, Laura Georgescu. Eu aşa am înţeles din acest raport de activitate", i-a spus Narcisa Iorga şefei CNA.

Laura Georgescu:

"Raportul este oglinda activităţii unui an întreg desfăşurat, activitate desfăşurată de cei 131 de funcţionari publici, oameni care funcţionează cinci zile pe săptămână (...). Aceşti oameni sunt obligaţi să îşi desfăşoare activităţile indiferent de componenţa Consiliului, care este format din 11 membri. (...) nu cunoaşteţi procedurile din CNA.

Este o afirmaţie falsă aceea că CNA este un organism colegial. CNA este o autoritate autonomă sub control parlamentar. (...)

Toate acţiunile care au reprezentat punct de vedere al Consiliului pe conţinut audiovizual au fost pe ordinile de zi ale Consiliului.

Cât priveşte întâlnirile la nivelul Comisiei Europene, Laura Georgescu a spus că, la solicitarea sa, a avut loc întâlnirea cu Neelie Kroes.

"Am mandat să reprezint instituţia. Am luat această decizie având în vedere backgroundul a cinci membri ai CNA care tot scriau Comisiei Europene. Aţi reuşit performanţa să semnaţi peste 40 de plângeri către afară", i-a spus Laura Georgescu Narcisei Iorga.

Laura Georgescu:

"Înţeleg foarte tare dorinţa de a vă lupta cu mine (...) O să vă rog să vă focusaţi exclusiv asupra persoanei mele, lăsaţi funcţionarii publici să-şi facă treaba, fără să încercaţi să îi intimidaţi. Faptul că solicitaţi diverse date, imagini din arhiva CNA, asta se face pe baza unei hârtii scrise."

Florin Gabrea a intervenit în discuţia în contradictoriu dintre preşedintele CNA şi Narcisa Iorga, membru CNA:

"Obervatiile puteau fi contracarate în mod normal. Chiar sunt descumpanit, de ce acest joc de scena, de ce v-ati mutat de la locul dumneavoastra.

Ati transformat aceasta discuţie într-un atac la adresa doamnei Narcisa Iorga. Aţi venit cu suliţa să i-o puneţi în spate Narcisei Iorga. De ce trebuie sa raspundeti ca si cum ar fi un razboi personal. Vă dezavantajează. (...)

Sper că nu vă aşteptaţi, ca Ceauşescu, să spună toţi «Este genial raportul». Nu e nimic în nume personal, au fost nişte observaţii.

De ce v-aţi mutat acolo? Aţi făcut un joc de scenă inutil. Chiar sunt descumpănit. Aţi deturnat în cu totul altceva, într-un fel de şedinţă acuzatoare la adresa doamnei Iorga. Nu văd rostul, nu cred că e corect."

La rândul ei, Laura Georgescu a spus că nu a luat nimic în nume personal ci că a dorit doar să facă diferenţa între activitatea instituţiei şi competenţa celor 11 membri.

Narcisa Iorga a ţinut să precizeze că nu contestă munca depusă de angajaţii Consiliului:

"Niciodata nu am contestat munca angajatilor acestei institutii. Eu am contestat modalitatea în care dumneavoastră conduceţi activitatea Consiliului în raport cu noi, membrii CNA, şi cu prevederile legale. (...)

Dacă toate direcţiile lucrează foarte bine de 20 de ani, nu de un an de când sunteţi dumneavoastră în fruntea acestei instituţii, niciodată până acum nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat de când sunteţi la conducere, să luaţi decizii în nume personal, să prezentaţi puncte de vedere ale Consiliului, dar despre care Consiliul nu ştie"

Potrivit Legii audiovizualului, activitatea CNA este analizată de către Parlament, prin dezbaterea raportului anual, care se prezintă pentru anul anterior, şi ori de câte ori comisiile de specialitate ale Parlamentului solicită preşedintelui Consiliului rapoarte specifice.

Raportul anual de activitate a Consiliului se depune la comisiile de specialitate ale Parlamentului, până la data de 15 aprilie.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus