Skip to main content

RCS a cerut CNA să ia măsuri ca Digi 24 să fie retransmis de UPC şi Romtelecom. Consiliul a decis să verifice respectarea principiului "must-carry"

 
digi 24 (2)
digi 24 (2)

digi 24 (2)Digi 24 cere ajutorul CNA pentru a fi retransmis de marii cablişti. Cosmin Prelipceanu, redactor-şef la Digi 24, şi mai mulţi avocaţi ai RCS&RDS au venit astăzi, în faţa CNA, pentru a discuta despre faptul că unii operatori mari de cablu nu distribuie postul Digi 24, deşi acesta este obligatoriu, potrivit principiului must-carry.

Publicitate

În urma unor discuţii care s-au întins pe mai bine de două ore, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să declanşeze verificarea, prin inspectorii de specialitate, respectarea principiului “must-carry” (articolul 82 din Legea audiovizualului) de către operatorii mari de cablu din oraşele reşedinţă de judeţ. În mod paradoxal, CNA a aprobat în urmă cu câteva săptămâni grilele UPC şi Romtelecom fără Digi 24.

Consiliul a decis să-i verifice pe primii cinci operatori de cablu după numărul de abonaţi: RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Nextgen şi Digital Cable System.

Membrii CNA au votat ca rezultatul acestei monitorizări să fie discutat în şedinţa din 24 aprilie.

"Ştiu că CNA-ul există pentru a proteja intersul public. (..) Cred că în numele libertăţii de exprimare ar trebui să ni se permită şi nouă să fim văzuţi de toţi telespectatorii", a declarat Cosmin Prelipceanu, în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului.

RCS&RDS a depus pe 31 martie o adresă la CNA prin care a solicitat forului să anuleze actele administrative prin care a aprobat modificările de grilă ale unor cabliştilor fără ca postul Digi 24 să se afle pe lista lor de programe. În adresa RCS se mai solicită ca aprobarea grilelor cabliştilor să se facă numai cu includerea postului de ştiri.

Solicitarea RCS&RDS către CNA

„Având în vedere faptul că în şedinţele din 20 şi 25 martie CNA a aprobat modificarea grilelor de programe ale principalilor distribuitori de servicii audiovizuale, în speţă UPC şi Romtelecom, fără includerea programului must-carry Digi 24” (-conform adresei RCS), care este pe locul 13 în acest top valabil pentru 2014, RCS&RDS a solicitat anularea actelor administrative prin care au fost aprobate acele modificări de grile, cu încalcarea articolului 82 din Legea Audiovizualului, referitor la televiziunile obligatorii la retransmisie", se arată în adresa primită de CNA, pe 31 martie, din partea RCS&RDS.

RCS&RDS a mai solicitat Consiliului „aprobarea acestor grile de programe numai cu includerea programului must-carry Digi 24”.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuţiile purtate de reprezentanţii RCS&RDS cu membrii CNA:

Cosmin Prelipceanu, redactor-şef la Digi 24:

“Nu înţeleg şi nu e bine că nu înţeleg pentru că neînţelegerea asta se transformă în frustrare, de ce ceea ce facem noi acolo nu poate fi văzut de tot publicul din România. Ştiu că CNA-ul există pentru interesul public. Aşa cum văd eu interesul public, este că, mai ales, într-un an electoral publicul să aibă ocazia de a auzi, de a asculta cât mai multe voci, ca să facă o alegere având la dispoziţie o panoplie cât mai diversă de informaţie. Ştim cu toţii că există în România, dacă este să vorbim numai de televiziziunile de ştiri, există televiziuni insalubre, suburbane, care sfidează prostul gust, încalcă regulile jurnalismului, unele dintre ele sunt chiar trompete de partid. CNA-ul de-a lungul timpului a pedepsit aceste derapaje. Mulţi spun că blând, sunt de acord, dar o salut pentru că sunt jurnalist, şi este vorba de libertatea de exprimare. “

Cătălin Alexandru, avocat RCS&RDS:

“Romtelecom şi UPC au în grila de programe, atât analogică, cât şi digitală, mai mult de 52 de canale numărul necesar pentru a fi obligate să retransmită Digi 24, care se află pe poziţia 13, în lista must-carry.

Toate posturile care au cerut protecţia CNA în privinţa aplicării principiului must-carry au fost incluse şi în analogic şi în digital.”

Cristina Trepcea, membru CNA:

Din cate ştiu, licenţa a fost acordată în anumite condiţii. Una dintre condiţii era difuzarea acestui post în regim propriu. La vremea respectivă nu era nicio intenţie de a intra în must-carry, de a difuza publicitate s.a. Dacă e aşa, oare nu ar trebui să punem în discuţie licenţa, având în vedere că s-au schimbat condiţiile, că cele pentru care am acordat licenţa nu mai sunt valabile?

Monica Gubernat, membru CNA:

"Problema e de concurentă, mai ales în privinţa cabliştilor mici din mediul rural. Veţi promova preţurile la abonamente, care vor fi evident mai mici decât cele ale cabliştilor mici. Aici este problema de concurenţă."

Cătălin Alexandru, avocat RCS&RDS:

"Solicităm să benficiem de aceaşi protecţie. Vrem să luaţi acele măsuri şi în privinţa Digi 24, ca în privinţa celorlalte posturi."

Cristina Trepcea, membru CNA:

"Sunteţi în acelaşi timp şi transportatori şi competitori. E o îngrijoarare. Cu sau fără Consiliul Concurenţei (căruia CNA i-a cerut un punct de vedere cu privire la Digi 24 - n.r.) nu ne împiedică pe noi să gândim."

Cătălin Alexandru, avocat RCS&RDS:

"Dacă decideţi că nu se aplică principiul must-carry la grila digitală în privinţa Digi 24, atunci să nu se aplice nici în privinţa grilei operatorului RCS&RDS."

Alexandru Jucan, membru CNA:

"Am dat o licenţă Digi 24. Discuţiile noastre etice, morale, sau de alt gen nu stau în picioare în faţa instanţei, în cazul în care dânşii merg în instanţă. Licenţa DIgi 24 are aceaşi valoare cu a a Antenei 3, deci trebuie să aplicam legea. Trebuie să le dăm dreptul până la capăt."

Viorel Vasile Buda, vicepreşedinte CNA:

"Noi i-am admis în lista must-carry, evident că au toate drepturile."

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Licenţa a fost eliberată în condiţiile legii. O societate care funcţionează ca distribuitor poate funcţiona şi ca radiodifuzor, legea nu interzice acest lucru. Reprezentanţii RCS&RDS nu au negat, în momentul primirii licenţei, faptul că se pot extinde şi pe alte reţele."

Viorel Vasile Buda:

"Discuţia aceasta trebuia să o avem înainte să publicăm lista must-carry. În momentul de faţă, Digi 24 se află pe lista must-carry, deci se bucură de avantajele şi dezavantajele de a fi un post liber la retransmisie."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • banatan de pusta banatan de pusta
    pai si UTV ...nu-i tot a lui RDS ?!
  • Sorin Aradean Sorin Aradean
    In plan profesional eu il apreciez pe Cosmin Prelipceanu, o spun fara cel mai mic dubiu, mi-a ramas frumos intiparita in minte atit activitatea sa in TVR, cit si cea in Realitatea. De cind e la Digi nu-l mai vad ptr ca am ramas abonat UPC.
    In cazul pledoariei sale la CNA n-a fost pe deplin fair-play (am reusit sa ocolesc cuvintul ipocrizie...), ptr ca RDS stie prea bine, nu sint acceptati de catre ceilalti cablisti relevanti ptr ca RDS isi face promo la alte posturi din reteaua Digi. Mi se pare normal ca eu cablist X sa nu-mi doresc sa preiau un post care in calupurile sale de publicitate isi face reclama unor posturi pe care eu X nu le pot oferi abonatilor mei. Mai este si problema semnalata de d-na Gubernat (reclama la abonamente RDS la care pretul e imbatabil).
    Eu cred ca problema se poate rezolva f. simplu daca CNA va aduce un amendament legislatiei din domeniu, prin care sa spuna in mare cam asa: un distribuitor care are si statut de radiodifuzor, are obligativitatea de-a genera 2 stream-uri de program, unul menit propriei retele de distributie, iar un al doilea menit preluarii de catre toti ceilalti distribuitori. Pe stream-ul menit celorlalti distribuitori:
    1. este interzis sa promoveze serviciile de distributie (tripleta cunoscuta) proprii retelei de care apartine.
    2. este interzis sa promoveze posturile radio-tv proprii retelei din care provine
    Solutia tehnica e simpla, pe durata calupului de publicitate sau promo, apare un al doilea stream menit celorlalti cablisti, stream care va avea limitarile mentionate.
  • Mariana Mariana
    @ Maestrul foto Eugen Prostan. La cat de frustrat esti atributul de maestru poti sa ti-l atribui cand iti masori prostia personala.Uite cum sar catelusii marca RCS in sus. Nu lucrez la Antene si nici sluga la RDS nu am fost, asta ma deosebeste de unii dintre voi. Ma irita doar faptul ca sunteti spalati pe creiere si injectati cu venin marca Digi 24 acolo, la cloaca voastra de televiziune valoroasa. Acolo sunt adunaturi de prin toate televiziunile aflate in prag de colaps, aveti o viata, vai de mama voastra, va tataie curu zi si noapte ca dupa 6 luni primiti eject, dar tot lingai pe langa sefi ramaneti ca stiti bine ca RCS-RDS va monitorizeaza pe net activitatea, si vreti sa faceti impresie buna in fata lor. Chiar nu pricepeti ca nu reprezentati NIMIC pe piata media Romaneasca? Ce va tot umflati atat in pene ca in afara de familiile voastre si de voi, aproape nimeni nu se uita la prea slavita voastra televiziune.
  • Maestrul foto Eugen Ciocan Maestrul foto Eugen Ciocan
    Da-i drumul @mariana si vomita ; hai te-ajutam sa faci clisma , daca nu in direct si in reluare , la dana grecu in latrina... Cu vocea cum stai ? Vezi ca dana grecu stie sa faca vocalize si dau televizorul la maxim cand zbiara ca turbata... Poti sa bati snitele pe emisiunea ei sau sa bati nuci :)
  • Andrei Andrei
    Teleormanul si audienta noastra de aici din cimitire , reprezentata in CNA de catre tovarasii din USL , nu vrem ca 50% din telespectatorii romani sa vada Digi24 , un post normal care poate deregla psihic un telespectator de RomaniaTV sau Antena3 .
    Dupa ce USL a investit atata bănet in noi si in spalarea creerelor noastre , ce , sa vina acum unii ca Digi24 si sa ne arate normalitatea ?

    Noi il iubim pe domnul Dana Grecu , votati respingerea accesului Digi24 in toate retelele de cablu terane sau subterane din Romania sau din oricare alt cimitir drăgnesc !

    Dreptate până la capăt!
  • @vandcas @vandcas
    Nu astept deloc un canal precum Digi24 pe UPC. N-au decat sa ramana la Erdeesh-ul lor.
  • Mariana Mariana
    Personal m-i s-au acrit matele de mizeriile celor de la RCS-RDS si cred ca ar fi mai bine sa intre cat mai repede pe toate retelele de cablu. Ca de nu se va intampla asa, sigur or sa ceara la CNA, subtitrare in limba maghiara la cat tupeu au.
  • Micutul Micutul
    Ce se dau cu capul de pereti cei de la Digi24 sa intre in alte retele , oare CNA-ul stie cate magarii face si RCS-ul cu alte televiziuni ? CNA-ul stie cati bani cere RDS-ul ca sa preia televiziuni care sunt in must carry? Toti pe site-uri o dau cu Digi 24 dar sa vad posturi si de la cei care au televiziuni locale. ( am doua cazuri concrete in Moldova care o sa le postez , cu banii dati pentru encodere , transport , absolut tot)
  • Jurevycius Jurevycius
    ce chestie si cu CNA asta, aia stau degeaba acolo si se uita pe pereti, mai zice unu, a facut ma cineva reclamatie?? ce dracu, astia sunt pusi sa raspunda doar la comenzi politice?, cat de aiurea, tu sa nu faci nimic si doar sa astepti sa reclame cineva, porcarie
  • geo geo
    Pai ce va constata CNA, ca Akta si UPCul respecta grilele de programe aprobate acum 2 saptamini, adica fara Digi 24...deci nu vad rostul verificarii...
  • sanacas sanacas
    Interesant demersul Digi24. Ar fi un lucru bun sa avem parte de programele lor si la alti operatori.
  • GDZ GDZ
    Sunt de inteles si cei de la RCS&RDS dar si cei de la UPC si Romtelecom. Digi24 poate fi considerat si ca un fel de cal troian pentru UPC, Romtelecom. Ar fi cateva variante 1) Digi24 sa transmita un semnal diferit pentru cablistii concurenti, fara promo-uri la propriile servicii (cablu, tv, programe, oferte). 2) Daca se accepta ca programele Digi, inclusiv Digi24 sa aibe reclame, atunci ca fara nicio restrictie sa fie acceptate reclame la ofertele UPC si Romtelecom pe postul Digi24. Ba chiar RCS&RDS ar putea face o oferta de "despagubire" a concurentei, oferind cateva spoturi gratuite (in funcrie de ponderea pe piata, inclusiv in prime time, la nivel national, regional) firmelor concurente si ofertelor lor, care considera ca pozitia lor ar fi lezata prin introducerea in grila a programului Digi24 care face reclama la propriile servicii.
  • I. I.
    RCS&RDS are cei mai tari avocati, echipa de la PeliFilip.

Trimite un comentariu

sus