Skip to main content

Reclama Romtelecom, cu Smiley şi Bartoş pe un tren, interzisă de CNA. Ministerul Internelor: A crescut numărul copiilor electrocutaţi pe garnituri de tren

 
romtelecom__foto iqads
romtelecom__foto iqads

romtelecom__foto iqads
Foto: Iqads

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis astăzi să interzică un spot Romtelecom, cu Smiley şi Pavel Bartoş, după ce a crescut numărul copiilor răniţii din cauza faptului că s-au urcat pe garnituri de tren.

Consiliul a luat în discutia acest subiect ca urmare a unei sesizări a Ministerului Interne, semnată de Raed Arafat, în care se spune că a fost înregistrată „o creştere neobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren”.

Consiliul a decis să adauge chiar astăzi subiectul pe ordinea de zi a şedinţei. „ Dat fiind impactul social neaşteptat al spotului, m-am gândit dacă nu ar fi corect să-l analizăm de astăzi după ce parcurgeţi textul sesizării”, a declarat Laura Georgescu în şedinţa de astăzi.

VOTUL. Decizia de intrare în legalitate, care echivalează cu interzicerea spotului în forma actuală, a  primit nouă voturi pentru (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Alexandru Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul împotrivă, din partea lui Christian Mititelu.

Viorel Vasile Buda, membru CNA – Eu voi vota să scoatem acest spot de pe TV, numai că el va rămâne în continuare pe internet, iar cei care se urcă pe tren, se uită pe telefoane, pe tabletele la care se face reclamă, şi nu prea au treabă cu televizorul. Să nu credeţi că ăia care se urcă pe vagoane se uită la Antena 1.

Radu Călin Cristea – Televizorul este totuşi un mijloc de informare mult mai accesibil.

Christian Mititelu, membru CNA – Responsabilitatea pentru ceea ce face un copil nu ţine neapărat de CNA. Există părinţi, există educaţie, există şcoală, există oameni de pază la gară, există controlor în tren. Nu poţi să te urci pe acoperişul unui tren aşa oricum şi oricând. În copilăria mea am mers şi eu cocoţat pe tren, sigur, atunci nu erau trenuri electrice.

Valenti Jucan, membru CNA – Dacă vă ajută cu ceva, cunosc mai bine acest subiect şi ştiu că se pregăteşte o reacţie din partea companiei. Se pregăteşte un răspuns care să contracareze şi care să arate că nu se face aşa. Probabil că ei vor găsi o metodă inteligentă şi mai pe înţelesul tinerilor.

Răsvan Popescu, membru CNA – Să vă dau un exemplu de pe vremea când lucram pe Valea Jiului. Acolo copiii aveau obiceiul să se joace în triaj şi se suiau pe trenurile de cărbuni, acelea erau trenuleţele lor, şi din când în când se înregistrau accidente. După ce că unii o fac aşa de capul lor, le mai arăţi şi la televizor nişte eroi care se urcă cu skateboarduri pe vagoane.

Ce spune sesizarea Ministerului de Interne: 

Dorim să vă solicităm sprijinul pentru găsirea unor soluţii urgente de rezolvare a următoarelor situaţii.

În ultimele 2 - 3 săptămâni, sistemul naţional de intervenţii în situaţii de urgenţă se confruntă cu o creştere neobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare  cu înaltă tensiune.

Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influenţă a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă, Romtelecom Cosmote, în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor  şi adolescenţilor, Smiley şi Pavel Bartoş, realizează o serie de exhibiţii acrobatice, urcaţi pe un tren în mişcare.

Începerea promovării acestui clip publicitar se corelează destul de bine cu recrudescenţa cazurilor grave de electrocuţii prezente mai sus.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulian Iulian
    Si eu care credeam ca se cheama selectie naturala :)

Trimite un comentariu

sus