Skip to main content

Disputa Digi 24 - cablişti ajunge în instanţă. RCS&RDS a dat în judecată UPC şi NextGen

 
digi 24 (1)
digi 24 (1)

digi 24 (1)

UPDATE. RCS&RDS a acţionat în instanţă şi societăţile Romtelecom şi Digital Cable Systems, potrivit Mediafax.

RCS&RDS a dat în judecată UPC şi NextGen (deţinută de Romtelecom) pentru că cele două companii de cablu refuză să introducă în grilă postul Digi 24, aflat în topul posturilor libere la retransmisie.

Acţiunea în instanţă, în ambele cazuri, a fost înaintată la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti joi, 15 mai.

Reamintim că Digi 24 se află pe poziţia 13 în topul posturilor libere la retransmisie. În primă fază, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat grilele de programe al marilor cablişti fără Digi 24 în grilă. Ulterior, Consiliul a cerut o verificare a grilelor tuturor cabliştilor pentru a stabili dacă respectă principiul must carry. După această verificare, Consiliul a decis să someze public 20 de companii de cablu, printre care RCS&RDS, UPC şi Romtelecom, pentru că din grilele lor lipseau mai multe posturi libere la retransmisie, printre care Digi 24, Alfa Omega, Credo TV şi Mynele TV. 

RCS&RDS nu este străin de astfel de procese. Compania de cablu a fost dată în judecată chiar de Antena Group pentru că, în 2011, a refuzat să introducă în grilă defunctul post de sport GSP TV, aflat în lista must carry. Antena Group a şi câştigat, la momentul respectiv, procesul cu RCS.

Ce spune art 82 din Legea Audiovizualului:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Brusc Willis Brusc Willis
    Ce bine!
  • cristian cristian
    Dupa parerea mea cred ca Digi24 este cel mai bun canal de stiri din Romania,nu Romania TV(vechiul OTV) cu tot felul de mizerii de stiri,gen Cioaba ,Minune si altii,gen A3 cu toti antiBasistii lor nu ca as fi de partea lui in schimb B1 si Realitatea sunt acceptabile din punctul meu de vedere.
  • adelle adelle
    foarte bine ca lipseste canalul ala de stiri de la UPC. Avem si asa destule televiziuni de stiri. Cum sa-i bagi si pe astia ce-s sustinuti de concurenta? bine fac cei la la UPC.
  • Petru Petru
    Foarte bine că lipsesc acele posturi. N-avem nevoie nici de secte, nici de manele în plus. Dar de știri obiective mă tem că avem nevoie...
  • mariana mariana
    Ma intreb oare dupa ce vor sa intre fortat in grilele altor cablisti, dupa ce introduc publicitate, ce vor mai dori cei de la RCS? Subtitrare in limba Maghiara?
  • Sandy Sandy
    In continuare grila RCS lipsesc Alfa Omega, Credo TV și Mynele TV.
  • rmc info rmc info
    Parca ar fi mai firesc sa se spuna in romaneste "canale cu retransmisie gratuită" decat in traducere brută "libere la transmisie" dupa englezescul "free to air"

Trimite un comentariu

sus